LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Flash baterija tvrtke StoreDot

U budućnosti moguće punjenje baterije u manje od minute

Cilj je da do 2017. godine nove baterije budu u pametnim mobitelima svih korisnika, a razvoj baterija i punjača nastavit će se u suradnji s većim kompanijama.

Cilj je da do 2017. godine nove baterije budu u pametnim mobitelima svih korisnika, a razvoj baterija i punjača nastavit će se u suradnji s većim kompanijama.

Izraelska tvrtka StoreDot u 4. je mjesecu prošle godine predstavila prototip flash baterije čija je svrha napuniti pametni mobitel u manje od dvije minute. Nakon toga, skupili su više od 6 milijuna dolara kako bi razvili bateriju koja će u 30 sekundi napuniti mobitel te, unatoč tome što su za napredak uzeli tri godine, već su na ovogodišnjem CES-u (Constumer Electronic Show) imali što pokazati. Baterija Samsung Galaxy S5 napunila se u roku od minute s početnih 26%.

Storedot jest nanotehnološka tvrtka koja je uzela sasvim drugačiji pristup kreiranju baterija od danas uobičajenih i štetnih litij-ionskih baterija. Promijenjena struktura baterije sastoji se od bioorganskih materijala i nanokristala napravljenih od peptida i lanca aminokiselina, tvoreći česticu „nanodot“.

Naravno, s flash baterijom dolazi i jedna negativna stvar – trajanje baterije nešto je manje nego kod uobičajenih baterija, odnosno pretpostavlja se da bi trebala trajati oko pet sati. S obzirom na to da je kod starijih litij-ionskih baterija ta pojava uobičajena te je za punjenje potrebno više sati, ovo je tek mala prepreka koju korisnici moraju prihvatiti.

Sam CEO tvrtke rekao je kako nijedna druga tvrtka nije razmišljala o tome da smanji količinu energije baterije, već je svima cilj dati što više energije, što automatski znači i višesatno punjenje iste. Njihova se flash baterija možda mora puniti dvaput dnevno, ali je potrebna tek minuta da se napuni.

Navodno su tijekom CES-a dogovarali sa svim većim tvrtkama o mogućnosti korištenja njihovih baterija, no već su najavili i svoj novi projekt – električne automobile koji bi funkcionirali na istoj tehnologiji.  

Što se tiče pametnih mobitela koji bi sadržavali nanotehnološke baterije, cilj je da se one uvedu u mobitele svih korisnika do 2017. godine, a razvoj baterija i punjača nastavit će se u suradnji s većim kompanijama. 

 

FOTO: YOUTUBE