Stranih jezika nikada dosta

Zanimljivi poslovi koji se mogu dobiti poznavanjem stranih jezika

gw

Prevođenje, moda, fotografiranje, novinarstvo i bankarstvo samo su neke djelatnosti u kojima je jezik potreban za bolju poziciju.

Vrijediš onoliko koliko jezika govoriš, uzrečica koju smo čuli već bezbroj puta, uvijek će imati istu vrijednost. Osobito danas kada poznavanje jezika može pomoći u brojnim aspektima života, kao što su putovanja, snalaženje u novim zemljama, upoznavanje drugih kultura. Poznavanje jezika otvara mnoga vrata u poslovnom svijetu. Prema portalu Lifehack, ovo su jezici koji se najviše isplate savladati. Na popisu, dakako, nije engleski, jer se za njega podrazumijeva da ga znate.

Na prvome je mjestu španjolski, treći najkorišteniji jezik na svijetu. To je materinji jezik 470 milijuna ljudi, u SAD-u i Europi najznačajniji je jezik nakon engleskog, te je službeni jezik u dvadesetak zemalja. Zahvaljujući sapunicama, mnogima je vrlo lako naučiti španjolski.

Francuski zauzima drugo mjesto. Francuska je peta najveća ekonomija u svijetu i spada u top tri države za strana ulaganja. Službeni je jezik u 29 država, među kojima su Kanada, Švicarska, Belgija i države na području Sjeverne i Subsaharske Afrike. Na svijetu živi oko osamdeset milijuna izvornih govornika tog romanskog jezika.

Prema The Economistu, najviše se isplati naučiti njemački, osobito ako osoba ima ambiciju ostvariti karijeru u velikim korporacijama. Možda nije toliko raširen u svijetu, no u Europi ima važnu ulogu, posebno ako se uzme u obzir činjenica da je Njemačka dom nekih od najjačih svjetskih korporacija, kao što je primjerice BMW.

Četvrto je mjesto zauzeo mandarinski, koji je materinji jezik populaciji od gotovo bilijun ljudi. Europljani često muku muče s mandarinskim, no kad ga nauče, poslodavcima će biti primamljivi, s obzirom na to da je Kina jedna od najbrže rastućih ekonomija u svijetu.

Arapski je na šestom mjestu, kao jezik koji se govori u nekima od najbogatijih svjetskih regija. Kako se čita s desna na lijevo i neobičan je Europljanima, može se reći da se teže savladava nego kineski, ali se zato pomoću njega mogu dobiti poslovi s ogromnom zaradom.

Poznavanje stranog jezika može dobro doći u mnogim zanimanjima, no najviše koristi donosi u bavljenju medijima i filmom, u bankarstvu, turizmu, putničkim servisima, socijalnim službama, zdravstvenim poslovima, školstvu te u još mnogim sektorima. Najbolje je zanimanje do kojeg se može doći poznavanjem stranog jezika prevođenje za tvrtke koje proizvode videoigrice, poput Nintenda. 

Drugo je najbolje zanimanje specijalist za brandove, djelatnost koju cijene velike korporacije poput Googlea zbog komunikacije sa stranim tržištima. Kao treće atraktivno zanimanje spomenut je community representative. Tako Blizzard, koji proizvodi igrice poput WoW-a i Diabla, traži govornika španjolskog i engleskog, koji bi bio angažiran oko latinoameričkih igrača. Posao uključuje pomaganje u razvijanju igre i u promoviranju kompanije na raznim događajima.

Nadalje, strani jezik uvelike pomaže stjuardesama, koje će se lako zaposliti u nekoj aviokompaniji ako znaju neki dodatni jezik. Poznavanje jezika bitno je i u neprofitnim internacionalnim organizacijama, u kojima je primjerice poznavanje španjolskog bitno kako bi se moglo komunicirati s ljudima kojima se pomaže. Analitičarima u međunarodnom bankarstvu isto je važno poznavanje jezika jer trebaju pregovarati s inozemnim tvrtkama i dogovarati nove poslove.

Iako se njihov posao ne svodi na komuniciranje, fotografi također trebaju znati više jezika, kako bi mogli komunicirati s ljudima u čijoj se državi nalaze. Strani jezik važan je i za osobe koje se bave modom, za osobe koje rade na zapošljavanju novih osoba u međunarodnim tvrtkama te novinarima koji rade kao strani dopisnici.

Komentari na članak

Vezani članci

money

Uštedite i putujte svijetom

Sedam promjena u dnevnoj rutini koje će vam uštedjeti novac

Rijetki od nas ne vole putovanja, ali i rijetki od nas imaju novca za njih. Pomoću ovih sedam trikova možete uštedjeti svakog dana te napokon otići u Grčku, kojom maltretirate svoje prijatelje već godinama.

Virtualni dani karijere i znanja

Virtualni dani karijere i znanja

Ponuda poslova i edukacije na jednom mjestu

Online projekt "Virtualni dani karijere i znanja" počeo je 21. listopada i traje osam dana. Na njemu izlažu tvrtke iz nekoliko država i predstavljaju svoje ponude za posao i edukaciju.

Snežana Radojičić

Predstavljanje putopisne knjige

Književnica otkriva kako putovati s desetak dolara dnevno

Književnica Snežana Radojičič predstavit će novu putopisnu knjigu "Nomad". Gostovanje u Info zoni iskoristit će za otkrivanje brojnih nezaboravnih doživljaja s petogodišnjeg lutanja.

Valentinovo

Studentski.hr i Tripping travel nagrađuju

Najsimpatičniji par osvaja putovanje u Sarajevo

Stiže Valentinovo... Neki se vesele, neki ne, a Studentski.hr i Tripping travel nagrađuju i jedne i druge!

HRT

Hrvatska radiotelevizija objavila natječaj

HRT traži voditelje i voditeljice za dječju emisiju

Produkcijski odjel Hrvatske radiotelevizije za Djecu i mlade poziva sve zainteresirane na audiciju za voditelje i voditeljice! Radi se potražnji za voditeljima koji bi vodili jutarnji mozaično-igrani magazin za djecu.