LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kratko i jasno o EU izborima

VIDEO: Sve važno o EU izborima u 99 sekundi

Pročitajte i pogledajte kratko objašnjenje važnih činjenica o aktualnim izborima za Europski parlament.

Pročitajte i pogledajte kratko objašnjenje važnih činjenica o aktualnim izborima za Europski parlament.

Izbori za Europski parlament već su počeli, a do nedjelje 25. svibnja bit će odrađeni u svih 28 zemalja članica EU, uključujući i Hrvatsku. Mnogi ove izbore proglašavaju najvažnijima u povijesti Europske unije jer se smatra da će njihov ishod utjecati na blisku budućnost svih njenih građana. Bira se ukupno 751 zastupnik u novom sazivu Europskog parlamenta.

Na ovim izborima pravo glasa ima 351 milijun birača. Bilježi se trend pada izlaznosti na EU izbore. Prosječna izlaznost na razini EU pala je sa 62% iz 1979. na 43% 2009. godine Mjesta u Europskom parlamentu dodjeljuju se proporcionalno broju stanovnika države članice, pa tako najveća Njemačka ima 96 mjesta u EU parlamentu, a najmanje Malta, Estonija, Cipar i Luksemburg svega 6 zastupnika. Hrvatska ima 11 mjesta.

Parlament ima tri glavne ovlasti: donošenje europskih zakona, nadgledanje Europske komisije i donošenje 150 bilijuna eura vrijednog proračuna EU. U parlamentu postoje 4 glavne ideološke grupacije: lijevi centar (socijaldemokrati), desni centar (pučani), zeleni i liberali. Međutim na ovim izborima očekuje se značajan rast ekstremnih lijevih i desnih stranaka zbog loše situacije unutar EU.

U svakom slučaju, ovi bi izbori mogli biti prekretnica za Europsku uniju.