LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nova pravila

Velika novost: Mlađi od 18 moći će biti samo do dva sata na mobitelu?

Velik broj mladih ovisan je o internetu i pametnim telefonima, što ima negativan utjecaj na njihovo zdravlje. Počelo se govoriti o novim pravilima, koja bi ograničila pristup maloljetnika internetu na dva sata dnevno.

Velik broj mladih ovisan je o internetu i pametnim telefonima, što ima negativan utjecaj na njihovo zdravlje. Počelo se govoriti o novim pravilima, koja bi ograničila pristup maloljetnika internetu na dva sata dnevno.

Ovisnost mladih o internetu i pametnim telefonima postaje sve ozbiljniji problem, a kineske vlasti su odlučile reagirati na ovaj problem. Tako su kineska regulatorna tijela predložila pravila s kojima bi osobe mlađe od 18 godine mogle dnevno biti samo do dva sata na mobitelu, piše Sky News.

Državno regulatorno tijelo za cyberspace priopćilo je da želi da dobavljači pametnih uređaja uvedu 'način rada za maloljetnike' (minor mode) koji bi korisnicima mlađima od 18 godina zabranio pristup internetu na mobitelima od 22 sata do 6 ujutro.

Prema predloženim pravilima, korisnici od 16 do 18 godina imali bi pravo na dva sata dnevno, djeca od 8 do 16 godina dobili bi jedan sat, a djeca do osam godina imala bi pravo na samo osam minuta.

Prijedlog dolazi u trenutku kada su vlasti posljednjih godina sve više zabrinute zbog stope kratkovidnosti i ovisnosti o internetu među mladima i naglašava želju Pekinga da ima veću kontrolu nad digitalnim životom u Kini.

Ozbiljne posljedice

Ako se nacrt pravila Kineske administracije za kibernetički prostor (CAC) usvoji, mogli bi imati razne posljedice na tvrtke koje pokreću neke od najvećih kineskih mobilnih aplikacija poput ByteDancea, vlasnika TikToka.

Pružatelji bi također morali postaviti vremenska ograničenja u skladu s predloženim reformama, ali bi također trebali omogućiti roditeljima da odustanu od vremenskih ograničenja za svoju djecu, rekao je CAC.

Kineske vlasti ranije su rekle da će podržati razvoj tehnoloških divova. Međutim, stručnjaci kažu da bi dnevna ograničenja upotrebe telefona bila glavobolja za internetske tvrtke.

Xia Hailong, odvjetnica u odvjetničkom uredu Shanghai Shenlun, rekla je da će biti potrebno puno truda i dodatnih troškova za pravilnu provedbu ovih novih regulatornih zahtjeva.

Rizik od nepoštivanja pravila

- I rizik od nepoštivanja pravila također će biti vrlo visok. Stoga vjerujem da bi mnoge internetske tvrtke mogle razmisliti o izravnoj zabrani maloljetnicima korištenja njihovih usluga, rekla je Hailong.

Prijedlog također slijedi vladin policijski sat za igrače online videoigara mlađe od 18 godina, koji je uveden 2021. godine i zadao je veliki udarac divovima igara poput Tencenta.

Plaftorme za dijeljenje videa kao što su Bilibili, Kuaishou i ByteDance nude 'tinejdžerske načine rada' koji korisnicima ograničavaju pristup sadržaju i trajanje korištenja od 2019. godine. ByteDanceova aplikacija Douyin, slična TikToku, zabranjuje tinejdžerima da je koriste dulje od 40 minuta.

No, dionice kineskih tehnoloških tvrtki uglavnom su pale tijekom poslijepodnevne trgovine u Hong Kongu nakon što je CAC objavio svoj nacrt smjernica, za koji je rekao da je otvoren za povratne informacije javnosti do 2. rujna.

FOTO: PEXELS