Akademska i građanska prava

Uhićen i podvrgnut mučenjima student Patrick George Zaki – istraživač i aktivist za ljudska prava

Snimka zaslona, ESU

Egipatskog studenta i aktivista optužuje se za poticanje protesta bez dozvole, ugrožavanje nacionalne sigurnosti lažnim vijestima na društvenim mrežama, pa čak i za promoviranje terorističkih djela navodno utemeljenim na njegovom radu i aktivizmu.

Patrick George Zaki, egipatski student postdiplomskog studija na Sveučilištu u Bologni, uhićen je 7. veljače u zračnoj luci u Kairu prilikom posjeta kući. Da je trenutno u pritvoru izložen raznim mučenjima i prijetnjama, koje čak uključuju i podvrgavanje električnim šokovima, navodi Europska studentska unija.

Egipatskog studenta i aktivista optužuje se za poticanje protesta bez dozvole, ugrožavanje nacionalne sigurnosti lažnim vijestima na društvenim mrežama, pa čak i za promoviranje terorističkih djela navodno utemeljenim na njegovu radu i aktivizmu. Prema navodima odvjetnika Patrick je suočen i s policijskim izvješćem u kojemu se lažno tvrdi da je uhićen na kontrolnom punktu u svom rodnom gradu Mansouri, na temelju izvanrednog naloga izdanog u rujnu 2019, iako je napustio državu tijekom kolovoza iste godine zbog početka studija u Italiji, te se nije vraćao kući do sada. Odlukom tužiteljstva zadržan je u pritvoru 15 dana zbog provođenja daljnje istrage. 

Lokalna organizacija EIPR (Egyptian Initiative for Personal Rights), s kojom Patrick surađuje na jačanju i zaštiti osnovnih ljudskih prava i sloboda u Egiptu u područjima građanskih sloboda, ekonomskih i socijalnih prava te kaznenog pravosuđa, navodi kako je od listopada 2019. godine šest osoba iz organizacije privremeno pritvoreno i ispitivano u sklopu proizvoljnih i ilegalnih operacija. Zahtijevaju trenutno puštanje studenta na slobodu, kao i prestanak trajnog uznemiravanja i ispitivanja profesionalaca za ljudska prava, članova grupa civilnog društva i novinara.

Europska studentska unija (ESU) također izražava ozbiljnu zabrinutost zbog rizika dugotrajnog mučenja i pritvora studenta, te potiče na oštrije intervencije talijanske vlade s egipatskim vlastima, od kojih se još uvijek očekuje razjašnjenje ubojstva talijanskog doktoranda Giulia Regenija, čije je tijelo pronađeno 2016. godine u Kairu. U navedenom slučaju, osumnjičeni za ubojstvo pojedini su članovi egipatske policije i agencije za nacionalnu sigurnost. Stoga ESU ističe važnost zaštite studentskih i akademskih prava te poziva međunarodnu akademsku zajednicu da potiče kampanje i političke napore za ostvarivanje tih prava, posebice u zemljama s nedostatkom demokratskih sloboda koje nasiljem suzbijaju temeljna ljudska prava.

Komentari na članak

Vezani članci

Noć palačinki

SD Stjepan Radić

Noć palačinki: Svi slatkoljupci u petak će namirisati put do Save

Ovog će se petka od 19 sati slatki miris širiti cijelim Domom Stjepan Radić, gdje će se održati Noć palačinki.

FOI - zgrada fakulteta

Festival znanosti u Varaždinu

FOI otvorio vrata budućim studentima

U sklopu Festivala znanosti na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike održao se Dan otvorenih vrata. Zanimljiv program privukao je 70-ak posjetitelja iz cijele Hrvatske.

Oxford Sveučilište

Ujedinjeno Kraljevstvo

Rekordan broj studenata s visokim prosjekom

Studenti Ujedinjenog Kraljevstva akademsku godinu većinom završavaju vrlo dobrim ili odličnim uspjehom. Podaci dobiveni istraživanjem pokazuju da se značajan rast odnosi na razdoblje unazad pet godina.

Stipendija

Financijska podrška

ERMA: 30 stipendija za diplomski studij demokracije i ljudskih prava

ERMA program osigurava 30 punih stipendija za studente i studentice iz Jugoistočne Europe, Europske unije, Rusije i Kavkaza. Poziv za prijave na program otvorene su do 10.rujna.

Završen Zagreb Government Jam

„Global Government Jam”

U samo 48 sati studenti došli do platforme koja omogućuje kreiranje studijskog programa prema njihovim potrebama

Na prvom zagrebačkom izdanju „Government Jama” generirano je više od 70 grubih ideja, a titulu najbolje odnijela je platforma koja omogućuje studentima kreiranje studijskog programa prema njihovim potrebama, od odabira kolegija i praksi, preko povezivanja s mentorima i kolegama, sve do profesionalnog savjetovanja.