Humanitarna utrka

U čast preminulog Terryja Foxa pet kontinenata bori se s rakom

Trčanje

Nakon 143 dana trčanja po Kanadi, Terry Fox izgubio je bitku s bolešću. Njemu u čast svake se godine skuplja novac za borbu protiv raka u kanadskim gradovima, brojnim zemljama diljem svijeta i na zagrebačkom Jarunu.

Svi ljubitelji prirode i aktivnog života u nedjelju, 24. rujna, imaju savršenu priliku za hvatanje posljednjih zraka sunca jer se priprema još jedna Terry Fox Run utrka. Sada već planetarno popularni humanitarni događaj ove godine u Hrvatskoj slavi punoljetnost, odnosno održava se po 18. put. U svijetu je ovo već 37. put da okuplja trkače s pet kontinenata. Na zagrebačkom Jarunu, tradicionalnom mjestu održavanja, očekuje se više od 5000 sudionika, a planira se oboriti prošlogodišnji rekord. Događaj službeno počinje u 16 sati, a sudionici su pozvani da trče, hodaju, bicikliraju ili se pak rolaju te nije potrebna prijava. 

Budući da je svrha utrke i prikupljanje sredstava za oboljele od raka, sva zarada odlazi institutu Ruđer Bošković. Na ovaj je način tijekom godina za istraživanje u Hrvatskoj prikupljeno preko 6, 5 milijuna kuna. Tim je novcem, primjerice, kupljena oprema za Centar za transplantaciju koštane moždine u Klaićevoj ulici i detektirane su mutacije gena pri istraživanju nasljednog raka dojke. Najveća je pažnja tako i posvećena upravo prevenciji razvitka ovog tipa raka. Inicijativu je podržao i prof. dr. sc. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige za borbu protiv raka, koji se i sam svakodnevno susretao s pacijentima oboljelima od ove bolesti.

– Plan je da dosegnemo broj od 10 000 sudionika. Također, pozivamo na zajedničku borbu. Bez glava na kupu ništa se može dogoditi. – rekao je.

 

FOTO: Terry Fox Foundation

Kanadski veleposlanik u Hrvatskoj Daniel Maksymiuk istaknuo je kako se humanitarna trka održava radi podizanja svijesti o važnosti istraživanja lijeka protiv raka.

 – Terry Fox u Kanadi je junak koji je zbog nevjerojatne hrabrosti i odlučnosti ostao zauvijek u srcima ljudi – izjavio je na hrvatskom te je dodao da se ovo radi kako bi se potaknula znanost.

Trci će prethoditi humanitarna prodaja majica, također u nedjelju, ispred kafića Charlie u Gajevoj ulici, a organizatorima će se pridružiti osobe iz javnog života.

Inače, ova humanitarna utrka svake se godine trči u čast mladića Terryja Foxa koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi sakupio novac za liječenje, 1980. godine krenuo je u trku po Kanadi koju je nazvao Maraton nade. Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno no trku, nažalost, nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini. U čast hrabrom Terryju njegova je obitelj odlučila nastaviti tradiciju te je pokrenula akciju skupljanja novca za borbu protiv raka koja se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskih veleposlanstava i u više od 60 zemalja diljem svijeta među kojima je i Hrvatska.

Komentari na članak

Vezani članci

think_pink

„Think pink”

Mjesec borbe protiv raka dojke

Listopad je mjesec obojen u ružičasto u kojem se već tradicionalno naglašava važnost borbe protiv raka dojke.

Donating

Akcija upisa u Hrvatski registar

Udruga studenata grada Splita poziva vas na spašavanje ljudskih života

Nakon uspješne akcije „Dan otvorenih srca“ održane 24. studenog, kojom je broj potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica povećan na 55 519, Zaklada Ana Rukavina nastavlja marljivo raditi na proširenju Hrvatskog registra s jednim ciljem – stvoriti priliku za život svim oboljelima od leukemije, ali ovog puta udruženih snaga s Udrugom studenata grada Splita.

Poplave u regiji

Odazovite se i pomozite koliko možete!

Humanitarne akcije za pomoć ugroženim dijelovima Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije

Zbog velike količine kiša i nevremena koji su poharali Hrvatsku i ostale dijelove regije, stvorila se bujica nezapamćenih razmjera.

Lampioni dobrih želja

Humanitarna akcija

Lampioni dobrih želja

U srijedu 16. prosinca na riječkom lukobranu održat će se humanitarna akcija puštanja svjetlećih lampiona u zrak. Svi prikupljeni prihodi bit će donirani Dječjem domu "Ivana Brlić Mažuranić" u Lovranu.

Cijela Hrvatska je uz Selenu

Humanitarna akcija

Cijela je Hrvatska uz Selenu

Članovi Rotaract kluba Zagreb Zrinjevac prikupili su sedam tisuća kuna za malenu Selenu. No, financijska joj je pomoć još uvijek potrebna.