LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ropstvo nije nestalo

Trideset milijuna robova diljem svijeta, više od petnaest tisuća u Hrvatskoj

U Hrvatskoj se nalazi više od petnaest tisuća modernih robova, a ispred nas su BiH i Srbija.

U Hrvatskoj se nalazi više od petnaest tisuća modernih robova, a ispred nas su BiH i Srbija.

Najnovija istraživanja pokazala su kako je širom svijeta u ovom trenutku 29,8 milijuna ljudi koji su 'moderni' robovi.

Na vrhu liste nalazi se Indija, s gotovo 14 milijuna ljudih zatočenih u različitim oblicima ropstva. Rezultati su to istraživanja fondacije Walk Free. Najveći problem ropstva u Indiji očituje se u različitim oblicima eksploatacije: međugenaracijski dužnički rad, dječji rad, komercijalne seksualne usluge i prisilni brakovi i slično.

Mnogi robovi u Indiji nisu oteti ili premješteni na neki drugi kraj zemlje, već su zarobljeni u vlastitim selima. Druge žrtve su prije prodaje zarobljene ili prodane, bilo putem braka, neplaćenog rada na ribarskim brodovima ili drugim oblicima težeg fizičkog rada. Ujedno je i sve veći broj onih koji su prevareni i dovedeni u bezizlaznu situaciju zbog lažnih obećanja o novim poslovima ili obrazovanju.

 Gotovo nevjerojatno zvuči podatak da 'vlasnici' ne samo da kupuju ili prodaju, već i iznajmljuju te darivaju svoje robove.

"Naša predviđanja govore kako je broj modernih robova u bogatijim zemljama uglavnom šest do deset puta veći nego što se misli. Ovakvi podaci nikada nisu izneseni i sigurno će pomoći vladama u borbi protiv ropstva", rekao je voditelj fondacije Nick Grono.

Prema dobivenim rezultatima, u Hrvatskoj živi 15 346 robova i dijelimo 61. mjesto s Poljskom i Slovačkom, a ispred nas se nalaze BiH i Srbija na 59. mjestu. Najviše robova u Europi nalazi se u bivšim komunističkim zemljama; Albaniji, Crnoj Gori, Češkoj, Mađarskoj, Bugarskoj, BiH, Srbiji i Hrvatskoj. Jedina europska zemlja među prvih deset u svijetu je Moldavija, a na posljednjem mjestu nalaze se Velika Britanija, Irska i Island. 

ZEMLJE S NAJVIŠE ROBOVA

1. INDIJA - 13,9 milijuna

2. KINA - 2,9 milijuna

3. PAKISTAN - 2,1 milijun

4. NIGERIA - 701 000

5. ETIOPIJA - 651 000

6. RUSIJA - 516 000

 

FOTO: FLICKR