LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izbor američkih studenata

Sveučilište u Michiganu najpopularnije, a na Sveučilištu Vanderbilt su najsretniji studenti

Američka kompanija Parchment i Princeton Review istražili su koje fakultete američki studenti preferiraju te na kojima studiraju najsretniji studenti.

Američka kompanija Parchment i Princeton Review istražili su koje fakultete američki studenti preferiraju te na kojima studiraju najsretniji studenti.

Američka kompanija Parchment napravila je istraživanje o izboru sveučilišta američkih maturanata prema njihovim prijavama u akademskoj godini 2012./13..

Na uzorku od 104 119 budućih studenata koji su upali na dva ili više željenih sveučilišta dobiveni su rezultati o tome kojim su sveučilištima studenti „skloniji“ kada se nalaze u situaciji gdje moraju izabrati.

Parchment je naglasio da se studenti ne prijavljuju na sveučlišta nasumično, već pri odabiru ulogu igra više faktora poput geografske udaljenosti, državnih potpora i stipendija zbog kojih studenti često odabiru fakultete koji su bliži rodnom gradu.

Također, Parchment je naglasio kako uzorak nije slučajan jer su njihove usluge raširenije u određenim državama gdje ih vladini programi potpomažu.

Ipak, brojke za većinu sveučilišta, uključujući i one koje imaju tendenciju privući kandidate na nacionalnoj razini, uglavnom su u skladu s drugim podatcima izbora studenata.

Iz istraživanja izvučeno je 8 „najpopularnijih“ sveučilišta, a to su Sveučilište Michigan, Stanford, Wisconsin – Madison, Clemson, Harvard, Duke, Berkeley te Arizona State.

Istraživanje o američkim sveučilištima
 
 FOTO: screenshot
 
 

Princeton Review napravio je slično istraživanje o mišljenju studenata o sveučilištima koje pohađaju. Studenti su mogli rangirati sveučilišta prema raznim kategorijama: od provođenja nastave do izvannastavnih aktivnosti. U istraživanju je sudjelovalo 130 000 studenata te 379 sveučilišta. 

Ove ljestvice daju izvrstan uvid u studentski život na sveučilištima. Između ostalog, studenti su mogli rangirati koliko su bili sretni i zadovoljni studentskim životom na svom sveučilištu na skali od 1 do 5.

Istraživanje je pokazalo da na sljedećih pet sveučilišta studiraju najsretniji studenti.

1. Sveučilište Vanderbilt, Nashville, Tennessee

Sveučilište Vanderbilt osnovano je 1873. godine te nudi široku lepezu smjerova za studente preddiplomskih i diplomskih studija. Sveučilište je u istraživanju o zadovoljstvu studenata dobilo najveću ukupnu ocjenu 4,7 te ocjenu 4,6 za ukupnu kvalitetu studija. Prosječna ocjena profesora iznosi 3,78.

2. Sveučilište Claremont McKenna, Claremont, Kalifornija

Sveučilište Claremont McKenna omiljeno je među RateMyProfessor studentskim recenzentima. Prosječna ocjena profesora je 3,78, a ukupna kvaliteta sveučilišta 4,7. Na ovom sveučilištu studiraju najsretniji studenti jer sveučilište ima nenadmašnu ocjenu sreće studenata, čistu peticu.

3.Sveučilište Clemson, Clemson, Sjeverna Karolina

Iako je ovo sveučilište postiglo lošije ocjene u kategorijama ukupne kvalitete te kvalitete profesora, zadovoljstvo studenata koji ga pohađaju postiglo je izvrsnu ocjenu - 4,7. Studenti su sveučilište opisivali riječima poput - odlično", super", izvrsno", a nekolicina studenata je izjavila da se na Sveučilištu Clemson osjeća kao kod kuće.

4. Sveučilište Tulane, New Orleans, Louisiana

Sveučilište koje privlači brojne partijanere postiglo je visoku ocjenu od 4,7 u kategoriji zadovoljstva studenata. Iako mnogi studenti smatraju da Sveučilištu Tulane nedostaje kulturne raznolikosti, taj nedostatak nadoknađuje najboljim pravnim sveučilištem u SAD - u.

5. Virginia Tech Blacksburg, Virginia

Iako su profesori na ovom sveučilištu prosječno ocjenjeni, Sveučilište Virginia Tech Blacksburg postiglo je iznimno visoke rezultate u kategorijama ukupne kvalitete i zadovoljstva studenata. Odličnim ocjenama pridonosi i činjenica da na ovom sveučilištu studenti jedu odličnu hranu. Njihova menza proglašena je najboljom, studenti su je visoko rangirali ocjenom 4,9.

FOTO: TELEGRAPH