LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Među prvih 10 samo američka i britanska sveučilišta

Sveučilišta s najboljom reputacijom na svijetu

Britanski Times Higher Education (THE) objavio je popis 100 sveučilišta s najboljom reputacijom na svijetu. U prvih 10 nalazi se čak osam američkih i dva britanska sveučilišta, dok se u 20 sveučilišta nalaze samo tri sveučilišta koja se ne nalaze u SAD-u ili Velikoj Britaniji.

Britanski Times Higher Education (THE) objavio je popis 100 sveučilišta s najboljom reputacijom na svijetu. U prvih 10 nalazi se čak osam američkih i dva britanska sveučilišta, dok se u 20 sveučilišta nalaze samo tri sveučilišta koja se ne nalaze u SAD-u ili Velikoj Britaniji.

Britanski tjedni magazin Times Higher Education (THE) proveo je istraživanje na temelju kojeg je i napravljen popis svjetskih sveučilišta s najboljom reputacijom.

U prvih deset sveučilišta, čak je osam iz Sjedinjenih Američkih Država, a samo su dva europska, i to ona iz Velike Britanije.

Situacija je gotovo ista kao i 2014. godine Na popisu sveučilišta s najboljom reputacijom i tada je bilo osam američkih i sveučilišta iz Velike Britanije.

The Times Higher Education World Reputation Rankings 2015 istraživanje provodi se među istaknutim članovima akademske zajednice, što ga čini vrlo subjektivnim istraživanjem, ali osnovu čine procjene stručnjaka i znanstvenika koji bi trebali znati najbolje procijeniti izvrsnost u visokom obrazovanju.

Na prvom mjestu i ove godine ostaje Harvard University, najstarije američko sveučilište, osnovano 1636. godine Ovo sveučilište, u saveznoj državi Massachusetts, ima oko 21 000 studenata (za usporedbu, sličan broj studenata ima i splitsko Sveučilište) i gotovo 330 000 alumnija (op. nekadašnjih studenata) širom svijeta.

Neki od poznatih harvardskih studenata su Theodore Roosevelt, John F. Kennedy, Bill Gates, Jennifer Granholm, Tommy Lee Jones, Ashley Judd, Mitt Romney, Al Gore i mnogi drugi.

Harvard University
 
Harvard University, FOTO: Harvard University
 

Nakon Harvarda, na drugom je mjestu University of Cambridge, koje se nalazi u istočnoj Engleskoj. Sveučilište u Cambridgeu dalo je više dobitnika Nobelove nagrade nego bilo koja druga institucija. Moto Sveučilišta je  „Hinc lucem et pocula sacra”, što bi u prijevodu s latinskog značilo „Odavde svjetlost i dragocjeno znanje”. Svojedobno su ga pohađali i Sir Isaac Newton, John Milton i Stephen Hawking.  

 
University of Cambridge
 
University of Cambridge, FOTO: wsandb.co.uk
 
 

Treće mjesto na ovoj popisu pripada University of Oxford, još jednom britanskom sveučilištu, koje je utemeljeno 1096. godine  Sastoji se od 38 javnih i šest privatnih fakulteta, a trenutno broji oko 22 000 studenata. Najviše studenata na Oxfordu dolazi iz SAD-a (1437), Kine (920), Njemačke (830), Kanade (403), Indije (373), Italije (333), Australije (303), Francuske (267), Singapura (267) i Irske (229). Na Oxfordu su studirali Tony Abbott, Tony Blair, Bill Clinton, Indira Gandhi, Hugh Grant, Eleanor Kagan, Felicity Jones...

University of Oxford
 
University of Oxford, FOTO: universitypost.dk
 
 

Ostala mjesta na popisu redom drže Massachusetts Institute of Technology (MIT), Stanford University, University of California – Berkeley, Princeton University, Yale University, California Institute of Technology (Caltech) i Columbia University. U prvih 20 sveučilišta s najboljom reputacijom tek su tri sveučilišta koja se ne nalaze u SAD-u, odnosno Velikoj Britaniji. To su The University of Tokio na 12. mjestu, švicarski  ETH Zürich – Swiss Federal Institute of Technology Zürich na 15. te University of Toronto na 16. mjestu.

FOTO: TELEGRAPH.CO.UK