Još jedni prosvjedi studenata na Balkanu zbog miješanja politike u kvalitetu studija

Studenti žele srušiti vrh prištinskog Sveučilišta, policija ih nasilno pokušava zaustaviti!

Prosvjedi Priština

Zaštita svojih prava i zaštita ugleda vlastitog Sveučilišta ove već tjedan dana studente tjera na prosvjede protiv profesora koji si kupuju akademske nazive te političkih uplitanja u ustroj i funkcioniranje samog Sveučilišta u Prištini. Ovim studentima nije hladno, ne smeta im ništa, osim to što im Sveučilište više nije onakvo kakvo bi trebalo biti.

Prošli tjedan studenti prištinskog Sveučilišta odlučili su da je došlo krajnje vrijeme za promjene na njihovom Sveučilištu te da na njemu više nema mjesta korupciji, višim političkim ciljevima i krivotvorenju titula, radova i zasluga. Njima nije hladno, ne smeta im kiša niti snijeg -  jedino što ih brine jest što se događa s kvalitetom i ugledom njihovih studija.

Kap koja je prelila čašu bila je otkriće studenata da je nedavno imenovani rektor prištinskog Sveučilišta, dr. Ibrahim Gashi, krivotvorio svoje radove kojima je imenovan na mjesto profesora, a zatim i na više funkcije. Studenti su također došli do saznanja da je samo imenovanje rektora bilo plod političkih sila koje haraju Sveučilištem svakim danom sve više. Prosvjedi su krenuli s nekolicinom studenata (otprilike oko 70-ak studenata), 24. siječnja 2014. Sljedećeg dana dvije studentske organizacije organizirale su tajni prosvjed tj. blokadu ulaza u Rektorat u Prištini. Ta blokada završila je policijskom intervencijom u kojoj je 27 studenata uhićeno, a velika većina bila je ozlijeđena zbog policijske sile primijenjene nad njima. Ova situacija još je više razljutila studente te su se u danima koji su uslijedili brojke prosvjednika povećale sa 70-ak tadašnjih studenata na 300 studenata. Policija više nije intervenirala.

I ovog tjedna prosvjedi se nastavljaju, studenti ne odustaju. Brojke su opet znatno povećane, smatra se da prosvjednika ima i nekoliko stotina. Prosvjedima su se pridružile i poduprle ih slavne osobe na Kosovu. Traže skidanje dr. Ibrahima Gashija sa mjesta rektora prištinskog Sveučilišta, micanje političkih utjecaja na Sveučilište i imenovanje profesora i rektora te provjeru svih akademskih titula profesora zaposlenih na tom Sveučilištu. Prištinsko Sveučilište utemeljeno je 1969 godine Broji 17 odsjeka na kojima studira preko 40 000 studenata. Ujedno je i najveće Sveučilište na Kosovu.

Studentski prosvjed
 
Studentski prosvjed, FOTO: Klubi Politik i Studentëve
 
 

Studentima je dosta političkih prevrtanja na vrhu Sveučilišta i smatraju da je njihovo obrazovanje puno važnije od toga tko je trenutno na vlasti i tko traži glasove na sljedećim izborima. Također smatraju sramotnim to što se na takav način netko može okoristiti i doći na vrh. Samim time pokazuje se kako su godine učenja i odricanja te sav trud uložen u studiranje i obrazovanje potpuno bezvrijedni ukoliko je za uspjeh dovoljno samo u odgovarajućem trenutku pripadati odgovarajućoj političkoj stranci. Sutra se studenti, kao i svi drugi koji smatraju da se nešto mora promijeniti po tom pitanju, pozivaju na "Marš prosvjednika" i tako će nastaviti dok im se ne ispune uvjeti koje su tražili.

Studenti u Hrvatskoj još uvijek šute o lošoj provedbi bolonjskog sustava, o skupoći studija i o iznimno lošim uvjetima predavanja. Svakodnevno objavljujemo članke o tome na koje se sve načine krše prava studenata u Hrvatskoj, ali još uvijek nismo dovoljno snažni boriti se protiv takvih događaja, stoga je iznimno pohvalno vidjeti studente kojima je dosta i koje čine nešto da promjene trenutačnu situaciju.

Komentari na članak

Vezani članci

Direktor SC-a, voditeljica prehrane SD Radić i studenti

NAJAVLJENI PROSVJED IPAK SE NEĆE ODRŽATI

INICIJATORI PROSVJEDA PORUČUJU: Činimo sve što je u našoj moći kako bi došlo ili do prosvjeda ili odgovora Ministarstva

Odluka o neodržavanju prvog prosvjeda u planu koji obuhvaća četiri faze donesena je zbog nespremne najave samog prosvjeda te je u ovome trenutku teško potvrditi ili negirati mogućnost organiziranja ostalih najavljenih prosvjeda.

https://pixabay.com/en/laboratory-analysis-diagnostics-2815632/

Inicijativa „Studentske diplome jednako vrijede“

S flasterima na ustima i spakiranim koferima studenti optužuju Kujundžića za sukob interesa

Studenti medicinsko laboratorijske dijagnostike nastavljaju borbu za priznavanje prava magistrima MLD-a poručivši ministru Kujundžiću da će ga prijaviti Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

Prosvjed Beograd

Nezadovoljstvo novim odlukama

Studentski prosvjedi u Beogradu

Ukidanje apsoloventske godine te naplaćivanje dodatnih bodova? Pročitajte što je još potaknulo studente u Beogradu da reagiraju prosvjedom te koji su njihovi zahtjevi.

Novi paviljoni na Savi

Analiza predane dokumentacije

SC predao samo mali dio tražene dokumentacije

Dokument je tek mali dio tražene dokumentacije koje je Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu tražio od Studentskog centra kako bi valjano opravdali poskupljenje studentskog smještaja u Zagrebu nakon rekonstrukcije studentskih domova. Također, Zbor je zaključio da neki ključni prihodi, poput onih od praonice i legalnih ilegalaca nisu navedeni u dokumentu.

Prosvijed za studentski standard

Studentski prosvjedi

Posljednji pozdrav studentskom standardu

Dvorište studentskog doma „Stjepan Radić” večeras u 21:00 sat bit će mjesto na kojem će studenti izraziti nezadovoljstvo odnosom vladajućih prema studentima