LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
"Brave New World"

Saba Ghole predstavlja školu budućnosti na festivalu novih tehnologija

Model školovanja koji odbacuje sustav ocjenjivanja do sada je rezultirao nizom uspješnih inovativnih projekata kojima mladi makeri rješavaju stvarne probleme u svijetu.

Model školovanja koji odbacuje sustav ocjenjivanja do sada je rezultirao nizom uspješnih inovativnih projekata kojima mladi makeri rješavaju stvarne probleme u svijetu.

Kako izgleda škola budućnosti koja potiče kreativnost, inovativnost i kritičko razmišljanje, moći će se čuti ove subote, 4. lipnja, u Zagrebu u prostorima HUB385, gdje će vizionarka obrazovnog sustava Saba Ghole održati predavanje u sklopu Brave New World konferencije.

Za Sabu Ghole, urbanu dizajnericu i suosnivačicu prve makerske srednje škole u SAD-u, kurikulumi razvijenih zapadnih zemalja su zastarjeli, a ocjene i ispiti znanja glavna su prepreka u razvoju kreativnosti djece jer izazivaju strah od neuspjeha. Potaknuta nedostacima ovakvog sustava koji vrednuje davanje točnih odgovora, a ne usvajanje praktičnih vještina, s dvoje kolega s fakulteta otvorila je u Cambridgeu NuVu Studio. Radi se o inovacijskom centru za učenike srednjih škola koji razvija vještine budućnosti – kreativnost, inovativnost, kritičko razmišljanje, rješavanje problema i upotrebljivost – te potiče znatiželju i maštu.

U fokusu njezina naprednog pedagoškog programa timski je rad učenika različitih interesa na multidisciplinarnim projektima kojima rješavaju stvarne probleme u svijetu. Za trajanja programa polaznici mijenjaju timove kako bi spoznali raznolikost tema i područja, razvijali fleksibilnost razmišljanja i stečena znanja primijenili i na drugim projektima. Mentori koji vode timove lideri su u različitim industrijama – poduzetnici, znanstvenici, umjetnici, dizajneri, robotičari i doktoranti s MIT-a i Harvarda, a njihova je uloga prenositi iskustva i znanja na mlade te ih naučiti kako biti inovativan.

Umjesto ocjena, alati kojima se napreduje u školskom sustavu kakav provodi Saba Ghole su 3D printer, laserski rezač, Arduino i niz uobičajenih komponenti potrebnih budućim makerima da ideje oblikuju u projekte. U odabiru ideja nema ograničenja pa se tako podržavaju projekti u rasponu od novih medicinskih tehnologija, preko interaktivnih igara, do stvaranja glazbe i umjetnosti mislima.

Foto: Komunikacijski ured Colić, Laco i partneri

Cilj je ovog eksperimentalnog školskog programa dokazati da smo već s 13 godina sposobni biti dizajneri i inženjeri te proizvesti opipljiva rješenja za svakodnevne izazove koje postojeći obrazovni sustav omogućuje tek na razini visokog obrazovanja. Novim sustavom školovanja Saba želi što većem broju djece i mladih omogućiti da svoje ideje i interese realiziraju već u školi. Uspjeh mnogih dosadašnjih projekata, koje će ujedno predstaviti na konferenciji, potvrda je da je na pravome putu. 

Saba Ghole posjeduje bogato iskustvo u urbanom dizajnu, koji je magistrirala na MIT-u, a danas ga povezuje s novim tehnologijama, obrazovanjem i poduzetništvom. Radila je na mnogim inovativnim obrazovnim projektima, uključujući najveći svjetski centar visokog obrazovanja za žene, Sveučilište Princess Nora Bint Abdulrahman u Rijadu.

Ova vizionarka budućnosti obrazovanja predstavit će se na spomenutom najvećem festivalu novih tehnologija koji se od 4. do 12. lipnja održava u prostorima HUB385 u Zagrebu. Brave New World objedinit će konferenciju, Zero-to-hero radionice, izlaganja mladih makera i inovatora te 48-satni hackathon inspiriran konceptom pametnih gradova. Sve informacije o događaju i program zagrebačkog Brave New Worlda mogu se pronaći ovdje.

FOTO: KOMUNIKACIJSKI URED COLIĆ, LACO I PARTNERI