Međunarodna konferencija

PUBMET2019 okuplja domaće i inozemne stručnjake na Sveučilištu u Zadru

Sveučilište u Zadru

PUBMET2019 okuplja eminentne stručnjake na području znanstvene komunikacije iz zemlje i inozemstva. Brojna izlaganja hrvatskih i stranih autora bavit će se različitim aspektima otvorenosti znanstvenih istraživanja i znanstvene publicistike.

6. Međunarodna konferencija o znanstvenom izdavaštvu u kontekstu otvorene znanosti PUBMET2019 u organizaciji Sveučilišta u Zadru, Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Instituta Ruđer Bošković pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, OpenAIREa, European Association of Science Editors (EASE-a) i SPARC-a Europe održat će se od 19. do 20. rujna 2019. Posjetitelje očekuju i pretkonferencijske radionice 18. rujna 2019. na Sveučilištu u Zadru.

PUBMET2019 okuplja eminentne stručnjake na području znanstvene komunikacije iz zemlje i inozemstva. Victoria Tsoukala iz Europske komisije predstavit će planove Europske komisije za otvoreni pristup i otvorene znanstvene politike i zahtjeve u novom Okvirnom programu Horizon Europe, koji kreće od 2021. godine Vanessa Proudman, direktorica SPARC-a Europe, predstavit će rezultate istraživanja različitih obrazaca nagrađivanja i poticaja koje koriste europski financijeri kako bi potaknuli otvoreni pristup publikacijama i istraživačkim podacima za sva istraživanja koja financiraju. Sami Syrjämäki iz Federation of Finnish Learned Societies približit će posjetiteljima Helsinšku inicijativu za višejezičnost, koja je nastala na temelju uvažavanja višejezičnosti u znanstvenoj komunikaciji.

Adriaan van der Weel, profesor na Sveučilištu u Leidenu, podsjetit će kako fokus otvorenog pristupa i otvorene znanosti može odvratiti našu pozornost s temeljnih, ali manje vidljivih promjena u znanstvenoj komunikaciji, kao i na važnost knjiga kao medija prenošenja informacija u humanističkim i društvenim znanostima. Olga Kirillova iz Udruženja znanstvenih urednika i izdavača (ASEP) iz Moskve raspravljat će o prednostima i nedostacima prosudbe kvalitete znanstveno-istraživačkog rada temeljem scijentometrijskih podataka iz Scopus i WoSCC baza podataka.

Gwen Franck iz OpenAIRE Advancea predložit će poslovne izdavačke modele koji osiguravaju najviše mogućnosti za usklađivanje održivosti i otvorenosti. Thed van Leeuwen iz Centra za znanost i tehnološke studije (CWTS) Sveučilišta u Leidenu usredotočit će se na ulogu časopisnih metrika u prosudbi istraživanja općenito, posebice pri prijelazu na otvorenu znanost. Prema njegovoj studiji o tzv. Gold OA časopisima Plan S mogao bi imati potpuno suprotne efekte ako će favorizirati Gold OA kao jedini put prema OA publikacijama. Ruski fizičar Andrei Rostovtsev predstavit će projekt Dissernet, koji za cilj ima detektiranje znanstvene nečestitosti i plagijatorstva na ruskim sveučilištima.

Brojna druga izlaganja hrvatskih i stranih autora bavit će se različitim aspektima otvorenosti znanstvenih istraživanja i znanstvene publicistike, uključujući otvorene obrazovne materijale, otvoreni recenzijski postupak, ulogu institucijskih repozitorija u promicanju akademskih ustanova i dr. U sklopu konferencije održat će se i radionice o CrossRef uslugama, pohranjivanju otvorenih istraživačkih podataka te novim alatima, digitalnim platformama i mogućnostima objave znanstvenih radova.

Program i detaljni raspored konferencije PUBMET2019 nalaze se na poveznici. 

Komentari na članak

Vezani članci

Nikola Kadoić

EDEN Young Scholar Award 2017.

Nikola Kadoić, asistent s FOI-ja, nagrađen za najbolji rad mladog znanstvenika

Sredinom lipnja u Švedskoj se održala konferencija EDEN, značajna za područje primjene ICT tehnologija u obrazovanju. Za njena trajanja prezentiran je rad FOI-jevog mladog znanstvenika čiji je rad proglašen najboljim.

LEAP Summit 2019

Konferencija u Plaza Event Centru

Svjetski stručnjaci i ove godine na LEAP Summitu u Zagrebu

Multidisciplinarni pristup modernim trendovima, inovacijama, poduzetništvu, digitalnoj tehnologiji i drugim temama omogućit će čak 80 svjetskih stručnjaka koji iz 23 svjetske zemlje stižu u Zagreb na novo izdanje LEAP Summita.

Lea Brezar

Blic-intervju

Lea Brezar: Postani SUPERJUNAK svog poslovanja

Kako prijeći granicu na stranu pozitivnog liderstva, kako uspjeti kao dobar čovjek te dugoročno uspjeti upravljati vremenom, poslom i ljudima, otkrila nam je Lea Brezar, CEO Dhar medie, koja je ujedno i organizator konferencije SUPERJUNACI BIZNISA „Tijelo, um, duh.”

Sveučilište u Zagrebu

Sporazum Vlade i Sveučilišta u Zagrebu

Prvi se put ustrojava studij domovinske sigurnosti

Za potrebe Hrvatske vojske i sustava domovinske sigurnosti ustrojit će se poslijediplomski specijalistički studiji, što predstavlja nastavak izvrsne višegodišnje suradnje koje je ostvarena između Hrvatskoga vojnoga učilišta i Sveučilišta u Zagrebu. Sporazumom se u Hrvatskoj prvi put ustrojava studij domovinske sigurnosti.

S druge strane ogledala

Međunarodna konferencija

Umjetnost kao terapija za mentalno zdravlje u zajednici

Na međunarodnoj konferenciji o mentalnom zdravlju koristit će se umjetničke metode Kazališta potlačenih kao način rehabilitacije zajednice.