Europska znanstvena zajednica

Prva hrvatska znanstvenica imenovana za članicu prestižnoga Znanstvenoga vijeća ERC-a

Europska komisija

Milena Žic Fuchs sa Sveučilišta u Zagrebu imenovana je za članicu upravljačkog tijela sastavljenog od 22 ugledna znanstvenika koji predstavljaju i zastupaju cijelu europsku znanstvenu zajednicu.

Europska komisija imenovala je šest eminentnih europskih znanstvenika u Znanstveno vijeće Europskoga istraživačkog vijeća (ERC). Među odabranima je i akademkinja Milena Žic Fuchs sa Sveučilišta u Zagrebu, koja je postala prva znanstvenica iz Hrvatske imenovana u to prestižno tijelo.

Znanstveno vijeće ERC-a neovisno je upravljačko tijelo sastavljeno od 22 ugledna znanstvenika koji predstavljaju i zastupaju cijelu europsku znanstvenu zajednicu. Njegova je glavna uloga postavljanje strategije ERC-a i odabir stručnjaka za ocjenjivanje projektnih prijedloga. Njime predsjeda predsjednik ERC-a Jean-Pierre Bourguignon, a članove bira neovisni odbor za imenovanja sastavljen od sedam istaknutih znanstvenika koje je imenovala Europska komisija.

Foto: Sveučilište u Zagrebu

Akademkinja Milena Žic Fuchs školovala se u Londonu, New Yorku i Sydneyu. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu stekla je 1977. diplomu profesorice engleskoga jezika i etnologije. Magistrirala je 1982, a 1989. obranila disertaciju Semantička analiza glagola kretanja u engleskom i hrvatskom književnom jeziku. Od 1978. radi na matičnom fakultetu na kojemu je danas redovita profesorica u trajnom zvanju na Odsjeku za anglistiku.

Novi članovi Vijeća su i: prof. Geneviève Almouzni (Institut Curie, Pariz), prof. Mercedes García-Arenal (Institut za jezike i kulture Mediterana i Bliski istok, Madrid), prof. Eystein Jansen (Sveučilište u Bergenu), prof. Jesper Qualmann Svejstrup (Sveučilište u Kopenhagenu), prof. Gerd Gigerenzer (Institut Max Planck za ljudski razvoj, Berlin). Ponovno imenovani članovi su: profesori Margaret Buckingham, Michael Kramer i Barbara Romanowicz.

Komentari na članak

Vezani članci

Isto

Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Na Sveučilištu u Zagrebu otvara se pitanje studiranja i zapošljavanja osoba s invaliditetom

– Cilj je skupa pridonijeti osvještavanju javnosti i društva o položaju osoba s invaliditetom u sustavu visokoga obrazovanja te senzibilizirati i potaknuti sve dionike društva na sustavnu brigu i razvoj sustava podrške pri njihovom zapošljavanju. – poručuju sa Sveučilišta.

Sveučilište u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu

Poznati su ovogodišnji dobitnici Rektorove nagrade

Svečana dodjela ukupno 184 nagrade održat će se u četvrtak, 6. srpnja 2017., u 10 sati u Kongresnoj dvorani Ekonomskog fakulteta.

Za žene u znanosti 2016

Natječaj za stipendije

Stipendije od 5 tisuća eura namijenjene su hrvatskim znanstvenicama

Program "Za žene u znanosti" mnogo je više od tek financijske stipendije. Naime, on predstavlja svojevrsnu afirmaciju hrvatske znanosti i hrvatskih znanstvenica, mijenjajući tako predodžbu o ulozi i doprinosu žena u znanosti te u društvu u cijelosti.

Zlato i dvije bronce za Hrvatsku na ESP u taekwondou

Europsko sveučilišno prvenstvo u Opatiji i Rijeci

Zlato i dvije bronce za Hrvatsku na ESP u taekwondou

Dinko Šegedin dobitnik je zlata, dok su Dora Marić i Andrea Pacadi dobitnice bronce.

Jogurt; izvor: https://pixabay.com/en/yogurt-joghurt-food-fresh-dessert-763373/

Hrana kao lijek

VIDEO: Bakterije iz jogurta kao lijek protiv depresije

Skupina znanstvenika sa Sveučilišta u Virginiji uspjela je ukloniti simptome depresije kod pokusnih miševa hraneći ih bakterijom Lactobacillus, koja se inače nalazi i u jogurtu.