LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
KLIMATSKA KRIZA

Prošli tjedan izglasan je oslabljen Zakon o obnovi prirode u Europskom parlamentu

EPP nije uspio poremetiti Zeleni dogovor EU-a, ali Europski parlament je usvojio oslabljeni Zakon o obnovi prirode

EPP nije uspio poremetiti Zeleni dogovor EU-a, ali Europski parlament je usvojio oslabljeni Zakon o obnovi prirode

Zastupnici u Europskom parlamentu izglasali su Zakon o obnovi prirode koji je jedan od ključnih dijelova Zelenog dogovora Europske unije. Taj je cilj postignut unatoč kampanji dezinformacija koju su proveli konzervativni i desničarski političari te lobiji za poljoprivredu i ribarstvo s ciljem povlačenja tog zakona. Ova pobjeda došla je uz vrlo visoku cijenu - kako bi postigli kompromis, zastupnici su žrtvovali mnoge ključne obveze i ciljeve, te usvojili slabiji tekst od izvornog prijedloga Komisije, što je u suprotnosti s hitnošću klimatske krize i gubitka bioraznolikosti.

Zakon o obnovi prirode obvezuje države članice EU-a na povećanje postotka zaštićenih prirodnih staništa i vrsta - najmanje 20% staništa do 2030. godine te na veća ulaganja u zaštitu i obnovu prirode. Budući da je očuvanje bioraznolikosti i prirode jedan od ključnih faktora borbe protiv klimatskih promjena, donošenje ovog akta je jasan znak da Europa ostaje dosljedna zelenoj politici u okviru Europskog zelenog dogovora i svjetskih ciljeva o zaštiti bioraznolikosti.

Zastupnici u Europskom parlamentu danas su napravili dobro za očuvanje prirode! Zahvalni smo svim pojedincima koji su dali svoju podršku kroz milijune poruka poslanih parlamentarcima tijekom posljednjih mjeseci. Sigurni smo da je ta golema potpora javnosti, znanstvene zajednice i naprednih kompanija, potaknula brojne parlamentarce da danas daju svoj glas, ističe Nataša Kalauz, izvršna direktorica WWF Adrije.

Ipak, današnja pobjeda izborena je uz skupu cijenu jer je stav Parlamenta daleko od onoga što znanost kaže da je potrebno za rješavanje problema gubitka prirode i klimatskih promjena. Sada pozivamo sve institucije EU-a da konstruktivno iskoriste pregovore i osiguraju konačni zakon koji je prikladan za rješavanje hitne globalne krize s kojom se planet suočava, dodaje Kalauz.

Glasanje je uslijedilo nakon snažne mobilizacije javnosti za obranu zakona i integriteta Zelenog dogovora EU-a i pobijanja lažnih vijesti, s više od milijun potpisa i poruka građana, ponovljenim pozivima 6000 znanstvenika, više od 100 tvrtki i organizacija civilnog društva iz cijelog svijeta za potporu Zakonu o obnovi prirode.

 

FOTO: WWF, PRESS