LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Virginiji

Problemi seksualnog nasilja na američkim fakultetima: studenticu silovali tri sata

Ono što je trebao biti savršen tulum bratstva Phi Kappa Psi na Sveučilištu u Virginiji, ubrzo se pretvorilo u noćnu moru.

Ono što je trebao biti savršen tulum bratstva Phi Kappa Psi na Sveučilištu u Virginiji, ubrzo se pretvorilo u noćnu moru.

Studentica Sveučilišta u Virginiji, poznata samo kao Jackie, ispričala je stravičnu priču za magazin Rolling Stone. Naime, kao brucošica je upoznala studenta treće godine radeći kao spasiteljica na bazenu. Pozvao ju je na večeru, a nakon toga i na tulum bratstva Phi Kappa Psi. Savršen tulum ubrzo se pretvorio u noćnu moru.

Mladić je pozvao Jackie da odu na kat „gdje je tiše” i ubrzo su završili u jednoj mračnoj sobi. Nije mogla vidjeti ništa, ali je, kako kaže, osjetila miris marihuane. Ubrzo je netko navalio na nju i srušio je na stakleni stolić. Netko joj je zapovjedio da šuti, a druga osoba klekla je na njenu kosu. Osjetila je i ruku preko usta i ugrizla je, zbog čega je zaradila snažan udarac.

U toku iduća tri sata, Jackie je silovalo sedmero kolega, dok su im njezin „dečko” i još jedna osoba davali uputstva. Posljednjeg u nizu Jackie je i poznavala. Bio je to njen kolega s predavanja iz antropologije. Kako sama kaže, izgledao je kao da će zaplakati ili povratiti dok je neuspješno pokušavao postići erekciju. – Pičkice! Što je, nije dovoljno zgodna za tebe? Želiš li postati član bratstva? Svi smo to morali napraviti pa moraš i ti! – vikali su ostali. Netko je njenom kolegi dodao pivsku bocu, koju je on zabio u nju, nakon čega se onesvijestila.

Kada je došla sebi, bila je sama, a tulum je još uvijek trajao. Kada se bosa, lica punog masnica i haljine natopljene krvlju vratila u prizemlje, nitko nije reagirao. Nazvala je prijatelje koji su odmah došli po nju. Jedan od prijatelja htio je pozvati policiju i prijaviti što se dogodilo, no dvoje drugih prijatelja smatralo je da to nije nimalo dobra ideja. Naime, bratstvo Phi Kappa Psi iznimno je moćno na Sveučilištu u Virginiji i mogli bi zagorčati Jackien život na fakultetu, čak i postići da bude izbačena.

Zbog straha, šutjela je godinu dana prije nego što je skupila hrabrost i razgovarala s dekanom, no ništa se nije dogodilo. Dekan ju je čak pokušao odgovoriti od prijavljivanja silovanja, ne želeći negativni publicitet za fakultet i bratstvo kojem je i sam pripadao. Sada, dvije godine nakon događaja, Jackie se i dalje boji što će joj se dogoditi nakon što njezina priča izađe u javnost. Mnoge njene kolege, čak i neki najbliži prijatelji, njezin istup smatraju izdajom.

Jackie se i dalje bori s uspomenama na taj događaj, a njezini prijatelji ne razumiju zašto jednostavo ne zaboravi ono što se dogodilo. Prijateljica joj je rekla da se trebala zabaviti jer su u pitanju zgodni dečki, dok joj je prijatelj rekao da se ponaša kao dijete jer je još muči to što je proživjela. Još jedan dokaz koliko je seksualno nasilje olako shvaćeno na tom sveučilištu.