Izvještaj za 2017. godinu

Piratstvo i „vrijednosni jaz” najveći izazovi glazbene industrije, YouTube ne plaća pravičnu naknadu

Glazba

– Izvještaj također ističe jedan od ključnih problema današnje glazbene industrije tzv. „value gap” (vrijednosni jaz) koji se odnosi na nerazmjer prihoda koji ostvaraju platforme poput YouTubea zahvaljujući glazbenim sadržajima na kojima su bazirani te nedovoljnog povrata sredstava onima koji stvaraju i ulažu u glazbu – istaknula je direktorica Svjetske diskografske organizacije.

Svjetska diskografska organizacija (IFPI) objavila je izvještaj Connecting with music koji donosi pregled navika korisnika u 2017. godini, izvijestila je Hrvatska diskografska udruga. Na temelju istraživanja koje je provela agencija Ipsos Connect izvještaj donosi trendove u korištenju glazbe kod internet korisnika na 13 vodećih svjetskih glazbenih tržišta, koja između ostalih uključuju SAD, Veliku Britaniju, Australiju, Kanadu, Francusku, Njemačku, Japan i druge.

Ljubitelji glazbe diljem svijeta sve snažnije otkrivaju streaming kao primaran način slušanja glazbe. Na globalnoj razini čak 45 posto korisnika glazbu sluša preko liceniranih (legalnih) servisa, što je znatan porast u odnosu na 37 posto korisnika u 2016. godini. Pametni je telefon pak preferirani način slušanja plaćenih streaming servisa i to za čak 90 posto korisnika.

Mladi ljubitelji glazbe u dobi od 13 do 15 godina u velikom su broju fokusirani na glazbu koja predstavlja važan dio njihovih života, a pristupaju ju joj putem streaming servisa – njih 85 posto.

Servisi poput YouTubea, gdje korisnici u većini sami objavljuju sadržaje i videa, zauzimaju veliku većinu u postotku glazbenih sadržaja na zahtjev koje korisnici slušaju. 85 posto njegovih korisnika svaki mjesec koristi ovaj servis, a njih 76 posto sluša glazbu koju već znaju od ranije. Ipak, ovakvi servisi još uvijek ne plaćaju pravičnu naknadu glazbenoj zajednici te predstavljaju jedan od najvećih izazova u glazbenoj industriji.

Još jedan od ključnih problema glazbene industrije ostaje i pitanje piratskih sadržaja i nelegalnih pristupa glazbi, a danas je u tom pogledu predvodnik upravo stream ripping. Četrdeset posto ukupno testiranog broja korisnika pristupa nelegalnim servisima, a čak 35 posto njih skida glazbu stream rippingom s platformi poput YouTubea, 53 posto ovakvih korisnika jesu mladi u dobi od 16 do 24 godine

Podaci iz ovog izvještaja naročito su zanimljivi hrvatskoj glazbenoj industriji koja zbog nedostupnosti legalnih glazbenih streaming servisa kasni za svjetskim trendovima. U Hrvatskoj je danas dostupan samo Deezer, dok bi dolazak drugih ključnih igrača poput Spotifyja i iTunesa omogućio da i Hrvatska uhvati korak s ostatkom svijeta, a na čemu i Hrvatska diskografska udruga aktivno radi.

– IFPI u svom izvještaju donosi neke zanimljive pokazatelje o tome kako zaljubljenici u glazbu pristupaju svojim omiljenim sadržajima. Izvještaj također ističe jedan od ključnih problema današnje glazbene industrije tzv. value gap (vrijednosni jaz) koji se odnosi na nerazmjer prihoda koji ostvaraju platforme poput YouTubea zahvaljujući glazbenim sadržajima na kojima su bazirani te nedovoljnog povrata sredstava onima koji stvaraju i ulažu u glazbu. Ovo je zajednički problem kojim se bavi cjelokupna glazbena industrija te zajedno pozivamo nadležne zakonodavne institucije da pravovremeno reguliraju ovo pitanje. Važno je i napomenuti kako se globalno digitalno glazbeno tržište nije dogodilo samo po sebi. Iza njega stoje diskografske kuće koje su sa svojim partnerima licencirale više od 40 milijuna snimaka iz svih dijelova svijeta – istaknula je Frances Moore, direktorica Svjetske diskografske organizacije.

Cjelokupni izvještaj pronađite na poveznici.

Komentari na članak

Vezani članci

Momci se zabavljaju u mađarskom selu

Sziget 2015

IZVJEŠTAJ: Kings Of Leon definitivni kraljevi predzadnjeg dana Szigeta

Main — Hollywood Undead, Major Lazer, Kings of Leon

Natječaj ISFMF-a 2017.

Povezivanje ljudi, filma i glazbe

Zaljubljenici u filmsku glazbu imaju priliku sudjelovati u ISFMF-u 2017 u Puli

Zaljubljen/a si u filmsku glazbu i zvuk? – Onda ne smiješ propustiti ISFMF 2017 u Puli na kojem deset studenata dobiva priliku sudjelovati, naučiti nešto novo i upoznati profesionalce iz industrije filmske glazbe.

Suicidal i Bane

Suradnja Suicidala i Baneta iz Songkillersa

VIDEO: Iz svih loših misli rodila se „Nada“

„Nada“ je treći najavni singl s nadolazećeg albuma koji Suicidal, zagrebački reper i producent, priprema nakon duže glazbene pauze.

Sid Bernstein

Koncertni promotor preminuo u 95. godini

Preminuo Sid Bernstein, čovjek koji je predstavio Beatlese Americi

Zbog Bernsteina Beatlesi su postali prva rock grupa koja je nastupila u Carnegie Hallu, a bio je zaslužan i za dogovaranje njihova nastupa na stadionu Shea, što je bio veliki stadionski rock koncert, piše USA Today.

Naslovna

Gastro-pogled na proteklu godinu

FOTO i VIDEO: 16 najpopularnijih gastronomskih trendova u 2016. godini

2016. je godina pri kraju. Osim nove glazbe, filmova i modnih trendova, s užitkom se prisjećamo gastronomskih trendova, i to onih najluđih i vrlo fotogeničnih za kojima je cijeli internet poludio.