Naučite razmišljati kao filozof

Oxford nudi besplatan tečaj kritičkog mišljenja

Oxford

Kvalitetno argumentiranje i kritičko mišljenje mentalna je sposobnost na kojoj se može raditi. Oxford nam daje priliku da naučimo razmišljati kao filozofi putem besplatnih „online“ predavanja profesorice Marianne Talbot.

Kao studentima, nije nam strano upadati u žustre rasprave na kavama poslije predavanja i na cuganjima poslije (ne)položenih ispita. Uglavnom se radi o raspravama o ideološkim temama i u takvim je situacijama teško objektivno sagledati činjenice, a još je teže potom artikulirati svoje misli i jasno izreći sve što nam se odvija u glavi. No, postoji način kako izbjeći manjkave argumente koji se temelje na mentalnim predrasudama i ograničenjima naše logike. Postoji način kako popraviti svoje premise i svoje argumentiranje, što može samo pomoći u ranije spomenutim prepucavanjima u društvu.

Naime, Oxford nudi kolekciju najbolje ocjenjenih predavanja na iTunesu – Critical Reasoning For Beginners (Kritičko mišljenje za početnike). Oxfordova profesorica Marianne Talbot kolegij započinje osnovama kritičkoga mišljenja, objašnjavajući kako se argument sastoji od skupa premisa koji, kada se logički povežu, dovode do konkluzije. Nastavlja skicirajući način na koji jasno i logično postaviti argument i na kraju daje kratki pregled osnovnih koraka procjenjivanja prednosti i slabosti argumenata.

Serijal predavanja podijeljen je u šest dijelova, a svaki dio traje nešto više od sat vremena pa ga je moguće dovršiti u samo tjedan dana. Ako niste imali priliku susresti se sa sličnim kolegijima, svakako je preporučljivo iskoristiti priliku koju Oxford nudi, jer malo je mentalnih sposobnosti koje su toliko podcijenjene u našoj svakodnevnici kao što je to kritičko mišljenje.

Critical Reasoning For Beginners trenutno je dostupno na internetskoj stranici Oxford sveučilišta u audio i video formatu, kao i na iTunesu i YouTubeu. Osim toga, serijal predavanja možete naći i na stranici Free Online Philosophy Courses

Komentari na članak

Vezani članci

skripte učenje

Studiranje u osmom desetljeću života

75-godišnja Jasminka najstarija je studentica u Hrvatskoj; preostalo joj je 10 ispita do diplomskog

Kao svoj treći studij Jasminka je izabrala Fakultet filozofije i religijskih znanosti u sastavu Sveučilišta u Zagrebu. Skripte, knjige te druženje sa studentima njoj nisu strani pojmovi. To je svakodnevica koju proživljava ova vesela i šaljiva studentica.

Čapek - naslovna

Na današnji dan

Rođendan češkog književnika koji je stvorio robota, znanstvenu fantastiku i modernu bajku

Karel Čapek, najpoznatiji češki pisac, rođen je na današnji dan. No bio je on i više od pisca. Filozof, novinar, kreativac i mislilac koji je cijeloga života tragao za pravdom.

naslovna aristotel

Na današnji dan

„Korijeni učenja gorki su, ali plodovi su slatki“

Aristotel spada među najveće filozofe svih vremena, poznat je po tome što je sistematski razvio novu originalnu filozofiju. Tijekom života istraživao je razna područja, a neka od njih su logika, metafizika, fizika, psihologija, etika i politika.

Čudni filmovi

Filmska potraga za smislom života

Čudni i bizarni filmovi koji potiču na promišljanje o životu

Futuristički filmovi, "pomaknuti" mjuzikli, psihološki trileri, sve su to filmovi koji tjeraju na velika promišljanja o svijetu, smislu života i traženje odgovora na pitanje – što je bilo prvo, kokoš ili jaje.

Oxford

Financijska podrška

Prijavi se za stipendiju i studiraj u Oxfordu

Clarendon Fund godišnje dodjeljuje 140 stipendija koje pokrivaju školarinu i troškove života izvrsnim i motiviranim studentima. Prijave su još otvorene, a traju do 8. siječnja.