Naučite razmišljati kao filozof

Oxford nudi besplatan tečaj kritičkog mišljenja

Oxford

Kvalitetno argumentiranje i kritičko mišljenje mentalna je sposobnost na kojoj se može raditi. Oxford nam daje priliku da naučimo razmišljati kao filozofi putem besplatnih „online“ predavanja profesorice Marianne Talbot.

Kao studentima, nije nam strano upadati u žustre rasprave na kavama poslije predavanja i na cuganjima poslije (ne)položenih ispita. Uglavnom se radi o raspravama o ideološkim temama i u takvim je situacijama teško objektivno sagledati činjenice, a još je teže potom artikulirati svoje misli i jasno izreći sve što nam se odvija u glavi. No, postoji način kako izbjeći manjkave argumente koji se temelje na mentalnim predrasudama i ograničenjima naše logike. Postoji način kako popraviti svoje premise i svoje argumentiranje, što može samo pomoći u ranije spomenutim prepucavanjima u društvu.

Naime, Oxford nudi kolekciju najbolje ocjenjenih predavanja na iTunesu – Critical Reasoning For Beginners (Kritičko mišljenje za početnike). Oxfordova profesorica Marianne Talbot kolegij započinje osnovama kritičkoga mišljenja, objašnjavajući kako se argument sastoji od skupa premisa koji, kada se logički povežu, dovode do konkluzije. Nastavlja skicirajući način na koji jasno i logično postaviti argument i na kraju daje kratki pregled osnovnih koraka procjenjivanja prednosti i slabosti argumenata.

Serijal predavanja podijeljen je u šest dijelova, a svaki dio traje nešto više od sat vremena pa ga je moguće dovršiti u samo tjedan dana. Ako niste imali priliku susresti se sa sličnim kolegijima, svakako je preporučljivo iskoristiti priliku koju Oxford nudi, jer malo je mentalnih sposobnosti koje su toliko podcijenjene u našoj svakodnevnici kao što je to kritičko mišljenje.

Critical Reasoning For Beginners trenutno je dostupno na internetskoj stranici Oxford sveučilišta u audio i video formatu, kao i na iTunesu i YouTubeu. Osim toga, serijal predavanja možete naći i na stranici Free Online Philosophy Courses

Komentari na članak

Vezani članci

b

Na današnji dan

Sjećanje na pisca i filozofa koji je smatrao kako je sloboda najveće prokletstvo čovjeka

21. lipnja 1905. rođen je Jean-Paul Sartre koji se svojim naprednim i nekonvencionalnim idejama popeo na vrh intelektualne elite Francuske u 20. stoljeću.

Popularno-znanstveno predavanje „Aleksandrijski zlatotvorci – znanost, uvjerenja i falsifikati“

„Znanost dostupna svima”

Dođite na popularno-znanstveno predavanje u Medijateku Francuskog instituta!

Predavanje o kemiji protkano poviješću, „Aleksandrijski zlatotvorci – znanost, uvjerenja i falsifikati“ održava se unutar projekta „Znanost dostupna svima“.

Hrvatski studiji

Hrvatski studiji

Nakon odobrenja dvopredmetnog diplomskog studija kroatologije, procedura se ponavlja s filozofijom

Na sjednici Vijeća društveno-humanističkog područja održanoj 5. prosinca 2018, najavljeno je da bi dvopredmetni studij filozofije na diplomskom studiju na Hrvatskim studijima mogao biti omogućen u bližoj budućnosti, jednako kao što je to već bio slučaj sa studijem kroatologije.

naslovna aristotel

Na današnji dan

„Korijeni učenja gorki su, ali plodovi su slatki“

Aristotel spada među najveće filozofe svih vremena, poznat je po tome što je sistematski razvio novu originalnu filozofiju. Tijekom života istraživao je razna područja, a neka od njih su logika, metafizika, fizika, psihologija, etika i politika.

SplitMisli - logo

Mala škola kritičkog mišljenja

MašKlin, edukativni program kritičkog mišljenja, polaznicima omogućava i staž u EU parlamentu

SplitMisli poziva sve zainteresirane srednjoškolce, studente i mlade na predstavljanje njihova programa MašKlin kojem je cilj promicanje argumentirane javne rasprave o određenim društveno relevantnim temama. Polaznici će, k tome, imati priliku stažirati u EU Parlamentu u Bruxellesu, sudjelovati na ljetnoj školi Phoenix Instituta u Beču ili otići u posjet Hrvatskom saboru.