Još od 2012.

Novi sigurnosni skandal: Facebook godinama loše čuvao lozinke stotina milijuna korisnika

Facebook

Lozinke milijuna korisnika najveće društvene mreže, ali i Instagrama te Lite verzije Messengera, godinama su bile čuvane bez enkripcije. Iako su u Facebooku to otkrili u siječnju, javnost ništa nije znala do ovog četvrtka.

Facebook je godinama čuvao lozinke milijuna svojih korisnika u nezaštićenom i nekodiranom dokumentu. Iako su pristup imali samo zaposlenici, to nimalo ne umanjuje činjenicu da ova tvrtka olako shvaća zaštitu privatnosti svojih korisnika u koju se u posljednje vrijeme toliko kune. 

Potvrda incidenta stigla je u obliku službenog blog-priopćenja u kojem se navode svi detalji, barem se javnost tomu nada, nakon što je jedan zviždač ukazao na propust. 

Novinar koji prati i piše blog o online sigurnosti KrebsOnSecurity, Brian Krebs, prvi je objavio informaciju o propustu. Podaci o lozinkama i korisničkim profilima bili su pohranjeni na internom serveru, no potpuno nezaštićeni dodatnim mjerama opreza, kako je to uobičajeno. Nije bilo nikakve enkripcije. Iz Facebooka su u četvrtak objavili da su propust otkrili tijekom rutinske provjere u siječnju, no javnost se pita zašto se do sada ništa tome nije znalo. 

Propustom su pogođeni korisnici Facebook Lite aplikacije, Instagrama i samog Facebooka. Prema nekim navodima, pristup podacima koji su ovako čuvani još od 2012. imalo je između dvije i dvadeset tisuća zaposlenika.

Iz najveće društvene mreže poručuju kako nema dokaza da je ijedan zaposlenik zlouporabio podatke iz spornog dokumenta. 

Komentari na članak

Vezani članci

Strah, zabrinutost

Manijaci na ulicama

Pratio je do stanice pored doma na Savi, stao pokraj nje i masturbirao

Ne samo u okolici studentskih domova – studentice su meta manijaka i na ulicama. Upravo se jedan takav slučaj dogodio na zagrebačkim ulicama u blizini Studentskog doma „Stjepan Radić“.

CROZ-ovo "Sigurno prijepodne"

Novo izdanje „Sigurnog prijepodneva“

Zaštita osobnih podataka građana jedan je od prioriteta Europske unije

Održano je najuspješnije izdanje CROZ-ovog „Sigurnog prijepodneva“. Okupili su se mnogobrojni stručnjaci iz područja IT sigurnosti koji su prezentirali alate i rješenja koja pomažu tvrtkama da ojačaju sigurnost svojih sustava.

Zastava UN-a

Najveća međunarodna organizacija za održanje mira slavi obljetnicu

Međunarodni dan Ujedinjenih naroda

Današnji dan slavi se kao dan Ujedinjenih naroda, međunarodne organizacije kojoj je temeljna zadaća očuvanje svjetskog mira i sigurnosti.

Instameet u Trakošćanu

Međunarodni susret u Trakošćanu

Hrvatski "instameet" obići će svijet

– Kada se zbroji publika svih nas sudionika "Instameet-a", brojke su zaista impresivne – zajedno na svojim profilima na društvenim mrežama imamo preko 580 000 pratitelja iz cijelog svijeta. – ističe jedna od organizatorica.

Instagrameri promoviraju Lijepu Našu

Hrvatski turizam

Instagrameri promoviraju Lijepu Našu

Vođeni idejom promocije podsezone, instagrameri Domagoj, Josip, Željka i Jasminka s Turističkom zajednicom Istre pokreću akciju darivanja troje sretnika koji će ove jeseni uživati u Istri.