LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Novi Googleov telefon

Nexus 5

Najjača strana uređaja je nova verzija Androida nazvana KitKat.

Najjača strana uređaja je nova verzija Androida nazvana KitKat.

Ovih se dana za mnoge ljubitelje Androida i Googleovih proizvoda san napokon ostvario. Nakon dugog iščekivanja to se doista dogodilo. Google je predstavio svoj novi telefon Nexus 5 i krenuo u osvajanje tržišta s vrlo povoljnom cijenom i brojnim odlikama uređaja. Osim toga što mu cijena iznosi 349 dolara, uređaj je elegantan, jednostavan i kvalitetan. No, može li se boriti protiv iPhonea 5S, Galaxy S4, HTC-a One ili Lumije 1020 saznajemo iz osvrta časopisa The Verge

Izvor navodi da je to telefon kojeg svi žele kupiti i koji bi mogao osvojiti srca mnogih ljudi. Google je krenuo s pristupačnijom cijenom kako bi se okrenuo prema potrošačima, što mu je i uspjelo jer je rasprodan u samo nekoliko sati nakon predstavljanja. Velika odlika uređaja je najnovija verzija Androida, nazvana KitKat ili ako volite brojeve 4.4. To je najbolja platforma koju Google može ponuditi. Odnosno, najbolji hardver u kombinaciji s najboljim softverom. Kada govorimo o izgledu, Nexus 5 je jednostavan telefon. Nije velika ploča poput Galaxy Note 3, oblikovani komad umjetnosti kao Lumija 920 ili dragocjeni komad nakita kao što je iPhone 5S. To je jednostavan uređaj u crnom ili bijelom odijelu. Uz to, seže u visinu do 13.8 cm, a širok je 6.9 cm. To je ustvari veći telefon, ali je oblikovan tako da izgleda manji nego što jest. Izrađen je u potpunosti od plastike, čvrst je i ne klizi kada ga držite u ruci. Stilski, dijeli mnogo karakteristika s novim Nexusom 7 i izvornim Chromebookom, a to je dobra stvar, pojašnjava izvor. Nexus 5 ima snažni četverojezgreni 2,3 GHz Snapdragon procesor, 2 GB RAM-a te 4,95 inčni ekran rezolucije 1920x1080 piksela. Sve u svemu, zaslon je svijetao, lijep, svjež i točan. Uređaj je odličan za čitanje, rad, pregledavanje weba, a osobito za gledanje filmova.

Prije nego što ovaj telefon je bio najavljen, procurile su fotografije i informacije da je kamera slaba točka uređaja. Osam megapikselna kamera nalazi se na stražnjem dijelu Nexusa 5 i svakako je u stanju snimiti dobru fotografiju, no ne i najbolje kvalitete. Izvor navodi da Nexus 5 uzima fotografije i video s premalo kontrasta, zasićenja i boje. Stoga mu kamera i nije jača strana. Od ostalih opcija uređaj ima podršku za LTE, Bluetooth 4.0 i NFC, 2,300 mAh bateriju koja se može puniti i bežično te 16, odnosno 32 GB memorije za pohranu sadržaja.

Kada uzmemo u obzir sve karakteristike, Nexus 5 je odličan telefon. Solidno je građen i odličan za korištenje. Snažan procesor i prekrasan zaslon čine ga još ljepšim i boljim. Android KitKat je uglađen i profinjen, a dizajn vrlo dobar. Vijek trajanja baterije nije savršen, ali je dovoljno dobar da bi bio u rangu s konkurencijom. Što je još važnije, uređaj ove kvalitete možete dobiti za 349 dolara, što je nevjerojatno. Sve u svemu, Google zna što radi.

FOTO: NEXUS 5/GOOGLE SEARCH