LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Doček nove godine

Neobične novogodišnje tradicije diljem svijeta

Dočekati novu godinu uz vatromet i šampanjac zvuči dosadno kada se usporedi sa zabavnim i neobičnim novogodišnjim tradicijama u svijetu.

Dočekati novu godinu uz vatromet i šampanjac zvuči dosadno kada se usporedi sa zabavnim i neobičnim novogodišnjim tradicijama u svijetu.

Da vam što brže prođu minute do ponoći, pročitajte kako se širom svijeta dočekuje nova godina.

Novogodišnje donje rublje

U zemljama Latinske Amerike (Meksiko, Argentina, Brazil) za doček nove godine bira se određena boja donjeg rublja. Tako, na primjer, ako u ponoć nosite crveno donje rublje, u novoj ćete godini imati sreće u ljubavi. Bijelo donje rublje nosi se za mir u novoj godini, ružičasto za strast, a žuto za sreću i novac. Tom prigodom na gradskim tržnicama posebno dobro ide prodaja donjeg rublja, a ono se najviše kupuje u crvenoj i žutoj boji. Dakle, najviše se priželjkuju ljubav i novac.  

Ulazak desnom nogom u novu godinu

U Portugalu pazite kojom ćete nogom zakoračiti u novu godinu. Običaj je da se sa stolaca, na kojima se čeka otkucaj ponoći, silazi prvo desnom nogom, što donosi sreću u novoj godini.

Skakanje u novu godinu

U Danskoj se pak u novu godinu ne ulazi, nego se u nju uskače. Kada sat otkuca ponoć, zagrljeni Danci zajedno sa stolaca uskaču u novu godinu.

Spaljivanje lutaka

U zemljama Latinske Amerike postoji još jedan neobičan novogodišnji običaj. Od stare se godine oprosti tako da se napravi lutka od slame, krpa, baruta i petardi koja se u ponoć zapali. Lutke (muñeco, año viejo) se izrađuju u raznim obličjima, a posebno su popularni likovi aktualnih političara i filmskih zvijezda.

Njezinim spaljivanjem tjeraju se zli duhovi, zaboravljaju svi loši događaji iz stare godine te se slobodno i neopterećeno ulazi u novu. 

Muñeco

FOTO: Wikipedia

Puna žlica… leće

Ako želite u novoj godini posao i novac, u Brazilu, Čileu i Venezueli nećete nazdraviti šampanjcem, nego ćete u ponoć pojesti punu žlicu leće.

Prazan kovčeg

Za puno putovanja u sljedećoj godini u ponoć treba hodati oko svojeg kvarta vukući prazan kovčeg. Barem tako rade u Kolumbiji i Venezueli.

12 bobica grožđa

U Španjolskoj i Portugalu se sa svakim otkucajem sata u ponoć u usta stavi jedna bobica grožđa. Iako nagurati 12 bobica grožđa u usta u 12 sekundi zvuči kao izazov, imat ćete sreće u novoj godini ako uspijete. 

12 bobica grožđa

FOTO: Flickr/jauladeardilla

Kovanice posvuda

U brojnim zemljama, ako želite imati sreće u novoj godini, trebate u ponoć u džepu imati kovanice. Takav je običaj na Filipinima. No, Grci su otišli korak dalje te kovanicu stave u poseban slatki kruh (vasilopita) koji peku na Novu godinu. Šnitu kruha dobije svaka osoba u kući, a ona koja u svojoj šniti pronađe kovanicu bit će posebno sretna u novoj godini.

Okružiti se okruglim stvarima

Za Filipine je karakteristična još jedna zabavna novogodišnja tradicija. Na posebnoj novogodišnjoj večeri na stolovima je posluženo 12 vrsta okruglog voća (naranče, jabuke, lubenice). Svako je voće za jedan mjesec u godini, a važno je da bude okruglo jer podsjeća na kovanice te kao takvo treba donijeti sreću i bogatstvo u novoj godini. Neki čak nose i odjeću na kojoj su krugovi ili u ponoć hodaju oko kuće.

Hogmanay u Škotskoj

Jedna od najluđih novogodišnjih proslava događa se u Škotskoj. Hogmanay je škotska riječ za zadnji dan stare i doček nove godine Ova proslava traje tri dana, a počinje već 30. prosinca. Osim plesa, koncerata i ludih zabava, u ponoć se pjeva tradicionalna škotska pjesma „Auld Lang Syne“, a na Novu godinu običaj je okupati se u moru u svečanoj odjeći (Loony Dook). No, prije toga se pažljivo prati tko prvi ulazi u kuću nakon što sat otkuca ponoć. Ta osoba mora donijeti neki dar, na primjer novac, sol, kruh ili — najbolje — viski. Osim što trenutno stvara dobro raspoloženje, viski u novoj godini treba donijeti financijsku sigurnost i sreću. Sudeći prema ovom videu, doček nove godine u Škotskoj nezaboravan je doživljaj. 

FOTO: WIKIMEDIA COMMONS