Nova kategorija i kraći prijenos

Nakon 90 godina brojne promjene u dodjeli „Oscara”

Oscar 25

Uvode se tri ključne promjene za iduću dodjelu „Oscara”, koja će se održati 24. veljače 2019. godine.

Nakon što je Odbor drugu godinu zaredom za predsjednika odabrao Johna Baileyja, Akademija filmskih umjetnosti i znanosti u utorak je na održanom sastanku odlučila o brojnim promjenama za dodjelu najprestižnije filmske nagrade Oscar. Donesene su odluke koje se nakon 90 godina održavanja možda mnogima neće svidjeti; sama dodjela trajat će kraće, dodaje se nova kategorija, a neke nagrade neće imati izravan prijenos.

Detalji još nisu posve jasni, ali, kako je odlučeno na sastanku, od iduće godine zlatni kipić će se dodjeljivati za najbolje postignuće u popularnom filmu. Izgleda da je mala zastupljenost blockbustera natjerala Akademiju da poduzme neke korake. Tako će se od iduće godine Oscar dodjeljivati u 25 kategorija.

Idući veliki iskorak jest skraćenje trajanja ceremonije. Naime, samo za uručivanje kipića prošle godine trebala su četiri puna sata te su čelnici odlučili kako je došlo vrijeme da se to skrati i da se poveća gledanost koja iz godine u godinu bilježi pad. Sada bi sama ceremonija trebala trajati do tri sata te se sve kategorije moraju uručiti unutar dane satnice, ali kako? Najveći potez koji su izglasali jest to da se sve nagrade neće emitirati uživo. Tako će se od iduće dodjele za vrijeme reklama u kazalištu Dolby dodijeliti nagrade za određene kategorije te će one naknadno biti prikazane za vrijeme ceremonije. Koje su to kategorije, još nije poznato, ali ono što se zna jest da će neki biti zakinuti.

Nadolazeća dodjela Oscara zakazana je za nedjelju, 24. veljače 2019, a već tradicionalno održava se u kazalištu Dolby u Hollywoodu.

Komentari na članak

Vezani članci

Film "Broj 55"

Kino Forum

Besplatne projekcije ratnih filmova na Savi, jednu od uloga igra Supermen iz menze

Filmovi „Štafeta smrti“ i „Broj 55“ prikazat će se besplatno ovog petka u kinu Forum, a u drugom navedenom zapaženu je ulogu odglumio Ivan Ožegović, student ADU-a i donedavni stanovnik Save, poznat po performansu „Superman u menzi“.

Naslovna

Nepoznato o poznatome

Manje poznate činjenice iz filma „Gospodar prstenova”

Knjigu smo davno pročitali, filmove sigurno pogledamo bar jednom godišnje, a ovoga vam puta donosimo jedanaest manje poznatih činjenica sa setova „Gospodara prstenova”.

Film "Mamma Mia 2"

Filmske projekcije

Od akcije i trilera do komedije i SF-a: Na Ljetnoj pozornici Tuškanac za svakoga ponešto

„Špijun koji me napucao”, „Meg: Predator iz dubina”, „Nemilosrdni plišanci” i „Mračni umovi” novi su filmski naslovi na ovotjednom repertoaru Tuškanca.

Izložba kostimografija

Ono što filmski kostimi mogu dočarati teško može nadmašiti neki drugi element filma

Krojači živih slika

Raskošnim kostimima filmski kostimografi oživljavaju minula vremena i vode nas na put u prošlost.

Festival E?!

Okolišni film festival aktivističke grupe Zelena akcija

Filmovi o važnosti brige za okoliš

Od 6. do 8. svibnja, održava se treći E?! – Okolišni film festival aktivističke grupe Zelena akcija / FoE Croatia. U Zagrebačkom plesnom centru možete uživati u bogatom programu i filmovima okolišne i druge tematike.