Istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije

Najviše alkohola piju Bjelorusi, Hrvati tek prosječni

Alkohol

Nedavno istraživanje Svjetske Zdravstvene Organizacije pokazalo je vrlo zanimljive podatake oko konzumiranja alkohola u svijetu.

U nedavnom istraživanju koje je objavljeno u britanskom časopisu Lancet, navedena je potrošnja alkohola u svijetu. Utvrđeno je kako su rast BDP-a  i napredak srednje klase u Kini uzrokovali i veću konzumaciju alkohola. Za primjer je navedena 1978. godina gdje je prosječan čovjek u Kini pio u prosjeku 2.5 litre na godinu, dok sada u prosjeku konzumira više od 15 litara alkohola na godinu. 

 

Worldalcoholmap, FOTO: World Health Organization, who.int

 

Dakle, prema ovom istraživanju najviše alkohola se konzumira u Chadu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Čak preko 30 litara alkohola u prosjeku po glavi stanovnika godišnje. Istraživanje je izuzelo sve koji izričito ne piju alkohol.

U Europi su predvodnici Bjelorusija sa 17.5 i Moldavija sa 16.8 litara popijenoga alkohola po glavi stanovnika. Dok je Rusija, koja je poznata po vodki, „tek“ na 15.4 litara alkohola po glavi stanovnika.

 


WorldalcoholmapEurope, FOTO: World Health Organization, who.int

 

Prema ovome istraživanju Hrvati u prosjeku godišnje popiju 12.2 litara alkohola na što će se vjerojatno dobar dio naše studentske populacije nasmijati. Istraživanje je isto tako pokazalo kako muškarci u Hrvatskoj piju znatno više, odnosno 17.1 litara, dok ženski dio populacije tek 7.1 litara alkohola. Prema ovoj karti spadamo u „zlatnu sredinu“ Europe po ispijanju alkohola.

Za detaljniji prikaz konzumiranja alkohola u svijetu posjetite stranice WHO-a. 

Komentari na članak

Vezani članci

Trg bana Josipa Jelačića perspektiva

Projekt davanja državnih stanova u najam

U Zagrebu od jeseni dostupni državni stanovi za 980 kuna

Isti projekt već je zaživio u Osijeku, a u budućnosti bi mogao i u Splitu. Provodi se u suradnji s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN).

Rast nezaposlenosti u Hrvatskoj

U HRVATSKOJ NIŠTA NOVO

Crne brojke iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje

Podaci iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje nisu nimalo optimistični i brojke se povećavaju. Utjehu ne pruža ni izjava ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića koji očekuje rast nezaposlenosti.

Kušači kave

Na današnji dan

Od koze do svakog stola: Uspon Njenog Visočanstva Kave

Jedan Finac ili Finkinja u godini dana popiju čak 12 kilograma kave, a pretpostavlja se da je razlog tomu manjak dostupnog alkohola i temperature debelo ispod nule.

Mladi i alkohol

Maloljetnici i alkohol

Ne smijemo ignorirati činjenicu pretjeranog opijanja mladih

Prema posljednjem istraživanju, maloljetnici u Hrvatskoj svaki mjesec konzumiraju sve veće količine alkohola, što je zabrinjavajuće, a ujedno nas je dovelo i na treće mjesto u Europi po ekscesivnom opijanju mladih

Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta

Neslaganje s Europskom unijom

Studiranjem stječemo titule koje Europa ne priznaje

Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola pokrenulo je apel za izmjenama zakona koji priznaju sporne titule.