Istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije

Najviše alkohola piju Bjelorusi, Hrvati tek prosječni

Alkohol

Nedavno istraživanje Svjetske Zdravstvene Organizacije pokazalo je vrlo zanimljive podatake oko konzumiranja alkohola u svijetu.

U nedavnom istraživanju koje je objavljeno u britanskom časopisu Lancet, navedena je potrošnja alkohola u svijetu. Utvrđeno je kako su rast BDP-a  i napredak srednje klase u Kini uzrokovali i veću konzumaciju alkohola. Za primjer je navedena 1978. godina gdje je prosječan čovjek u Kini pio u prosjeku 2.5 litre na godinu, dok sada u prosjeku konzumira više od 15 litara alkohola na godinu. 

 

Worldalcoholmap, FOTO: World Health Organization, who.int

 

Dakle, prema ovom istraživanju najviše alkohola se konzumira u Chadu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Čak preko 30 litara alkohola u prosjeku po glavi stanovnika godišnje. Istraživanje je izuzelo sve koji izričito ne piju alkohol.

U Europi su predvodnici Bjelorusija sa 17.5 i Moldavija sa 16.8 litara popijenoga alkohola po glavi stanovnika. Dok je Rusija, koja je poznata po vodki, „tek“ na 15.4 litara alkohola po glavi stanovnika.

 


WorldalcoholmapEurope, FOTO: World Health Organization, who.int

 

Prema ovome istraživanju Hrvati u prosjeku godišnje popiju 12.2 litara alkohola na što će se vjerojatno dobar dio naše studentske populacije nasmijati. Istraživanje je isto tako pokazalo kako muškarci u Hrvatskoj piju znatno više, odnosno 17.1 litara, dok ženski dio populacije tek 7.1 litara alkohola. Prema ovoj karti spadamo u „zlatnu sredinu“ Europe po ispijanju alkohola.

Za detaljniji prikaz konzumiranja alkohola u svijetu posjetite stranice WHO-a. 

Komentari na članak

Vezani članci

Gabriela Benvenutti

Intervju: Gabriela Benvenutti

Iz dalekog Brazila na razmjenu i u Hrvatsku

„Najčešća riječ koju sam čula kada bi pričala o Hrvatskoj je „ljepota”! I apsolutno se slažem s tim. Imate puno parkova, zelenih površina i prometno ste dobro organizirani, što se ne bi moglo reći za moj grad.”

Logo Europske komisije

Brojke, brojke i opet brojke

Europska komisija: blagi rast europskog gospodarstva sljedeće godine

„Postoje čvrsti pokazatelji da je europska ekonomija na važnoj prekretnici. No, još je prerano za bilo kakvo slavlje, pogotovo zbog nezaposlenosti koja ostaje na vrlo visokim razinama. Situacija na financijskim tržištima se poboljšala, sada se to samo treba odraziti na realni sektor.”

Virtualna tvornica

Virtualna tvornica

Virtualna tvornica pokrenula je aplikaciju koja pomaže oglašivačima da pronađu pravi medij za oglašavanje

Aplikacija MediaSifter pomaže poduzetnicima da budu efikasniji u pronalasku medija koji će ojačati njihov položaj na tržištu

Android logo

Novost na FESB-u

Splitski studenti programiraju za Android

U sklopu suradnje splitskog FESB-a i privatne programerske tvrtke Profico, diplomanti od ove akademske godine imaju mogućnost steći praktična iskustva programiranja u trenutno najrasprostranjenijoj mobilnoj platformi - Androidu.

Ruševina

Sumrak demokracije

Reliquiae reliquiarum slobode i pluralizma medija!

Narod često puta ne shvaća snagu vlastite moći. Sjetite se samo Stojedinice koja se 1996. suprotstavila Pašaliću i Paviću i ostalima koji su se pred sto tisuća Hrvata uvukli natrag u svoje mišje rupe. Nažalost, ne zadugo. Ne trebate drukati za crne, crvene, plave, žute ili zelene, ne zagovarajte nečiju ideološku liniju već istinu prije svega!