TOP 10:

Najbogatiji liječnici na svijetu

Liječnik

Dok je plaća prosječnog hrvatskog liječnika između 10 i 25 tisuća kuna, ova je lista pokazatelj da medicina može biti daleko unosnije zanimanje. Pročitajte ponešto o 10 najbogatijih liječnika na svijetu.

U Hrvatskoj je zanimanje liječnika deficitarno i vrlo traženo.

Prosječna plaća liječnika kreće se od 10 do 25 tisuća kuna, ovisno o radnom stažu i broju dežurstava.

Ipak, ova je lista prikaz liječnika koji su medicinu učinili daleko unosnijim zanimanjem te tako stekli status najbogatijih liječnika na svijetu.

10. Mehmet Oz – 14 milijuna dolara

Dr. Oz liječnik je tursko-američke nacionalnosti koji je specijalizirao kardiotorakalnu kirurgiju. Globalnu popularnost stekao je pojavljujući se u pet sezona Oprah Showa, a danas ima vlastiti talk show – The dr. Oz Show. Uz to, predaje kirurgiju na Sveučilištu Columbia te je napisao više od 400 stručnih radova.

9. Garth Fisher – 15 milijuna dolara

Dr. Fisher plastični je kirurg koji je slavu stekao postavši prvim odabranim liječnikom u ABC-ovoj emisiji Extreme Makeover. Radi na Beverly Hillsu, a ugledni američki časopis Best Doctors in America proglasio ga je jednim od najboljih plastičnih kirurga za lice i rekonstrukciju dojki. Njegova široka klijentela uključuje popularne osobe, poznate poduzetnike i liječnike diljem svijeta.

8. Robert Rey – 15 milijuna dolara

Dr. Rey rođen je u Brazilu, a s 12 godina preselio se u SAD te kasnije specijalizirao plastičnu kirurgiju. Slavu je stekao sudjelovanjem u emisiji Dr. 90210, u kojoj se prikazivao obiteljski život i praksa nekoliko plastičnih kirurga s Beverly Hillsa. Pojavljivao se u 60-ak televizijskih emisija te je objavio više od 50 stručnih radova.

7. Leonard Hochstein – 20 milijuna dolara

Dr. Hochstein rođen je u Moskvi, ali od djetinjstva živi u SAD-u. Specijalizirao je plastičnu kirurgiju i radi u Miamiju (Florida). Sudjelovao je u više televizijskih emisija – reality showu Real Housewives of Miami i Miami Slice, a sebe naziva "Boob God".

6. James Andrews – 100 milijuna dolara

Dr. Andrews ortopedski je kirurg koji se najviše bavi ozljedama koljena, lakta, ramena i rekonstrukcijom ligamenata. Osim što je suosnivač Američkog instituta za sportsku medicinu, liječnik je NFL momčadi Washington Redskins, a neki od njegovih pacijenata su Michael Jordan, Tom Brady, Reggie Bush i Charles Barkley.

5. Phillip Mcgraw – 245 milijuna dolara

Dr. Phil prvi se put u javnosti pojavio krajem 90-ih u Oprah Showu, a 2002. godine pokrenuo je vlastitu emisiju Dr. Phil. Doktorirao je kliničku psihologiju, a pojavljivao se u serijama i filmovima (Fraiser, Ulica Sezam, Hannah Montana). Njegovu karijeru prate i određene kontroverze – isplaćivanje jamčevine za 8 tinejdžerica koje su pretukle i snimile napad na djevojku 2008. godine te tužba za prevaru, klevetu i nanošenje emocionalne patnje prilikom "prilagođenog" prikazivanja u emisiji Dr. Phil.

4. Gary Michelson – 1,4 milijarde dolara
Dr. Michelson ortopedski je kirurg i izumitelj specijaliziran za ozljede leđne moždine. U SAD-u se koristi više od 250 njegovih izuma, metoda i uređaja, a u svijetu preko 950 instrumenata, operacijskih zahvata i medicinskih uređaja za područje spinalne ortopedske kirurgije. Nakon nagodbe s tvrtkom Medtronic, kojoj je prodao većinu svojih patenata, dobio je odštetu od 1,35 milijardi dolara.

3. Phillip Frost – 2,4 milijarde dolara

Dr. Frost je liječnik, investitor i izumitelj. U Miamiju je 60-ih godina osmislio lakši način obavljanja biopsije, što je prepoznao njegov partner Michael Jaharis. Zajedno su osnovali tvrtku te ju prodali 1986. za 896 milijuna dolara. Nakon toga, dr. Frost je ulagao u manje firme te ih 1987. okupio u veliku tvrtku Ivax. 2005. godine ovu je tvrtku prodao za 7,6 milijardi dolara tvrtki Teva Pharmaceutical Industries. Danas je predsjednik uprave ove tvrtke te se planira umiroviti krajem 2014. godine.

2. Thomas Frist, Jr. – 4 milijarde dolara

Dr. Frist je sa svojim ocem, Thomasom Fristom, Sr., i Jackom Masseyem osnovao tvrtku Hospital Corporation of America. Tvrtka se bavi prodajom bolnica te godišnje ostvari profit od 29,7 milijardi dolara. Osim što je bio predsjednik ove tvrtke do 2009., određeno je vrijeme radio kao kirurg u američkim zračnim snagama te se bavi humanitarnim radom.

1. Patrick Soon-Shiong – 7,4 milijardi dolara

Dr. Soon-Shiong američki je kirurg azijskog podrijetla. Bavi se medicinskim istraživanjima i humanitarnim radom, a uz to je i profesor na sveučilištu u Los Angelesu. Najveći profit ostvario je baveći se poslovnom stranom zdravstva; osnovao je dvije farmaceutske tvrtke koje je prodao za 8,6 milijardi dolara, a danas je predsjednik uprave nekoliko tvrtki te posjeduje dionice NBA kluba L. A. Lakersa.

Komentari na članak

Vezani članci

android vs iphone

Svibanj

Najbolji pametni mobiteli po izboru Business Insidera

Ljestvica trenutno najboljih pametnih mobitela u svijetu.

Super Mario Bros 30 godina

Na današnji dan

Igrica Super Mario Bros danas slavi 30 godina

Brkati debeljko u plavomu radnom odijelu s crvenom kapicom na glavi pojavio se u više od 200 videoigrica, a također ima i vlastiti crtani film i strip.

Windows 8

Detaljna analiza aktualnog OS-a

Windows 8: nova revolucija ili Microsoftov ˝flop˝?

Nepisano je Microsoftovo pravilo da je svaka druga verzija Windowsa poprilično neuspješna: dok su Win98, 2000, XP te „sedmica“ odavno proglašeni najboljima u povijesti firme, Vista i Millenium Edition nisu bili te sreće. Po ovim predviđanjima, kao nasljednika fantastičnih Windowsa 7, ˝osmicu˝ se u startu okarakteriziralo kao promašaj, poglavito zbog potpuno drugačije funkcionalnosti i prilagođenosti ekranima osjetljivima na dodir.

Izbjeglice

Izbjeglička kriza u Europi

VIDEO: Prosvjedi za i protiv izbjeglica širom Europe

Tisuće prosvjednika okupilo se prošle subote u europskim prijestolnicama kako bi iskazali potporu i solidarnost s izbjeglicama. Istovremeni su u Varšavi, Bratislavi i Pragu održani protuimigracijski prosvjedi.

Filmofeel

Uživajte u filmskim naslovima

HT najavljuje ekskluzivnu ponudu filmova sa Zagreb Film Festivala

Zahvaljujući vrlo dobroj suradnji ZFF-a i HT-a, brojni zaljubljenici u film koji nažalost, neće moći posjetiti Festival, moći će putem MAXtv-a u svojim domovima uživati  premijerno u brojnim filmskim naslovima s ovogodišnjeg ZFF-a.