LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izum mladog Kanađanina Aleca Falkenhama

Kanadski student izumio novi trajni način uklanjanja tetovaža – za manje od 30 kuna!

Iako je još u procesu nastajanja, krema za uklanjanje tetovaža, izum mladog Kanađanina, izazvala je veliki interes javnosti. Na bezbolan i način koji nije nimalo štetan, trebala bi nakon nekog vremena u potpunosti ukloniti bilo koju tetovažu na vašem tijelu.

Iako je još u procesu nastajanja, krema za uklanjanje tetovaža, izum mladog Kanađanina, izazvala je veliki interes javnosti. Na bezbolan i način koji nije nimalo štetan, trebala bi nakon nekog vremena u potpunosti ukloniti bilo koju tetovažu na vašem tijelu.

Tetoviranje je bila vaša brzinska, nepromišljena odluka i sada žalite?

Za Valentinovo ste, puni entuzijazma, tetovirali ime voljenog/voljene, a kada je ljubavni polet splasnuo shvatili da ostatak života ne želite nositi njegovo/njeno ime na ruci ili na čelu?

Nadamo se kako vaš scenarij nije toliko drastičan, no imate pravo reći: „Više ne želim ovu tetovažu! Koji je sljedeći korak?"

Mladi Kanađanin Alec Falkenhaim, 27-godišnji poslijediplomski student na odjelu patologije Dalhousie Universitya u Halifaxu, tvrdi kako ne žali ni za jednom svojom tetovažom, no ipak želi omogućiti njihovo uklanjanje onima koji se nalaze u drugačijoj situaciji. 

Izum

FOTO: cbc.ca; Student i izumitelj Alec Falkenham

Izrada njegove kreme za potpuno uklanjanje tetovaža u završnoj je fazi. Korištenjem kreme, tetovaže bi na bezbolan način, bez opeklina i ožiljaka nakon nekog vremena trebale nestati s kože. Uspoređujući s laserskim tretmanom kojim se utječe i na stanice kože koje nisu obuhvaćene tetovažom, ova krema je, po svemu sudeći, nekoliko koraka ispred. 

Prilikom unošenja tinte u kožu za vrijeme tetoviranja, stanice se ispunjavaju te postaju obojene. Upravo one omogućavaju održavanje tetovaže godinama. Princip Falkenhamove kreme jest stvaranje novih stanica, koje „jedu" stare te na taj način postupno tjeraju tetovažu van.

Naime, prilikom tetoviranja kao odgovor organizma stvaraju se bijele krvne stanice, tj. mikrofagi. Njihova osnovna funkcija jest čišćenje organizma od štetnih tvari, pa tako i upijaju tintu kako se ona ne bi proširila na okolno tkivo. Zamjenjivanjem tih makrofaga novima tetovaža postupno blijedi, a u konačnici i u potpunosti nestaje. 

Ovaj mladi Kanađanin već neko vrijeme, u suradnji sa Sveučilišnim istraživačkim odjelom, radi na projektu. Prije toga aktivan je bio i u drugim istraživačkim područjima, od kojih treba izdvojiti istraživanje rada srca. Njegov potencijal prepoznat je već u ranijim fazama projekta pa su sredstva za njegovo ostvarivanje omogućena kroz Springboard Atlantic and Innovacorp Early Stage Commercalization Fund.  

Krema je već testirana na koži svinja, za koju se smatra da je po svojim karakteristikama najbliža ljudskoj. Slijedi testiranje na ljudima, a ako ono dobro prođe krema bi se vrlo brzo mogla naći na tržištu pa možda čak i na hrvatskom. Cijena tretmana kretala bi se do 3 funte, odnosno oko 30 kuna za 10 centimetara površine kože. 

FOTO: CANDAJOURNAL.NET