LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nova opasnost

Istraživanje pokazalo porast trovanja kanabisom – je li za sve krivac dekriminalizacija?

Australski istraživači upozoravaju da bi za porast slučajeva trovanja kanabisom, čak i kod djece, mogla biti upravo dekriminalizacija.

Australski istraživači upozoravaju da bi za porast slučajeva trovanja kanabisom, čak i kod djece, mogla biti upravo dekriminalizacija.

Istraživači sa Sveučilišta u Sydneyju proveli su 30 odvojenih studija o legalizaciji kanabisom i njegovom utjecaju na akutna trovanja, a rezultate su objavili u časopisu Addiction, prenosi Hina.
 

Legalizacija kanabisa


Rezultati studija ukazali su na opći porast stope trovanja kanabisom do kojeg je došlo uoči njegove legalizacije ili dekriminalizacije. Krivac za porast trovanja kod djece mogli bi biti čokolade i bomboni od kanabisa koji su široko rasprostranjeni zbog ublažavanja pravila.

Konzumiranje kanabisa, za razliku od pušenja, nosi veći rizik od trovanja. Uzrok tome je kasnija manifestacija efekta kanabisa kod konzumiranja, zbog čega ljudi, a posebno djeca, konzumiraju veće količine, što dovodi do trovanja.

Simptomi trovanja


Simptomi trovanja koje ćete prve uočiti jesu pospanost, vrtoglavica, lupanje srca, mučnina, razdražljivost i uznemirenost. U težim oblicima trovanja, krajnji rezultat može biti koma.

Istraživanje je provedeno na području Sjeverne Amerike, gdje je rekreacijska uporaba droga dopuštena u čak 26 američkih država i administrativnih regija. Osim u Americi, kanabis se može legalno kupiti i, na primjer, u Kanadi, Španjolskoj, Nizozemskoj i Tajlandu.
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA