Rad Skupine za praćenje Bolonjskog procesa

IRO razvija socijalnu dimenziju visokog obrazovanja na europskoj razini

Savjetodavna skupina za socijalnu dimenziju visokog obrazovanja

IRO je već deset godina važan akter na razvoju politike socijalne dimenzije visokog obrazovanja u Hrvatskoj, a sudjelovanje Šćukanca Schmidta u radu BFUG skupine značajno je postignuće koje predstavlja početak aktivnijeg angažmana Hrvatske u razvoju socijalne dimenzije visokog obrazovanja na europskoj razini.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja početkom 2019. godine imenovalo je izvršnog direktora IRO-a Ninoslava Šćukanca Schmidta supredsjedateljem Savjetodavne skupine za socijalnu dimenziju visokog obrazovanja, koja djeluje u sklopu paneuropske Skupine za praćenje Bolonjskog procesa.

Skupina za praćenje Bolonjskog procesa (BFUG) izvršna je struktura koja podupire i nadzire Bolonjski proces između ministarskih konferencija, a na snazi je od jeseni 1999. godine U njenu je sklopu 2019. godine pokrenuta Savjetodavna skupina za socijalnu dimenziju s ciljem izrade dokumenta za daljnje unapređivanje socijalne dimenzije u Europskome prostoru visokog obrazovanja (EHEA) pod nazivom Principles and Guidelines for Social Dimension. Ovaj dokument trebao bi biti izrađen do sljedećega ministarskog sastanka zemalja članica Bolonjskoga procesa u Rimu u lipnju 2020. godine. Savjetodavna skupina za socijalnu dimenziju sastavljena je od stručnjaka i istraživača koji se bave obrazovnim politikama, predstavnika pojedinih zemalja članica Bolonjskog procesa, predstavnika studentskih zborova te predstavnika europskih udruga za razvoj visokog obrazovanja. U Savjetodavnoj skupini za socijalnu dimenziju Šćukanec Schmidt predstavlja Republiku Hrvatsku te supredsjeda Skupinom zajedno s kolegom Robertom Napierom iz Europskog udruženja studenata. 

Dokument Principles and Guidelines for Social Dimension trebao bi potaknuti vlade zemalja članica Bolonjskog procesa te visoka učilišta da aktivnije razvijaju socijalnu dimenziju visokog obrazovanja kako bi se omogućilo svim građanima da imaju jednake prilike u visokom obrazovanju sukladno svojim sposobnostima. Politika socijalne dimenzije visokog obrazovanja ima za cilj smanjiti utjecaj socioekonomskih karakteristika studenata i drugih osobnih obilježja studenata nad kojima oni nemaju kontrolu (spol, rasa, nacionalnost, zdravstvene poteškoće i sl) na uspjeh u pristupu studiju i njegovu uspješnom završetku.

IRO je već deset godina važan akter u razvoju politike socijalne dimenzije visokog obrazovanja u Hrvatskoj, što je rezultiralo i donošenjem Nacionalnog plana za unaprjeđenje socijalne dimenzije visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj 2019. – 2021., prvog razvojnog dokumenta ovakve vrste koji je Vlada RH donijela u siječnju 2019. Sudjelovanje Šćukanca Schmidta u radu skupine BFUG značajno je postignuće koje predstavlja početak aktivnijeg angažmana Hrvatske u razvoju socijalne dimenzije visokog obrazovanja na europskoj razini.

Početkom 2019. Savjetodavna skupina za socijalnu dimenziju održala je dva uspješna sastanka, u veljači u Zagrebu te u ožujku u Bruxellesu, na kojima je dogovoren radni plan skupine za 2019. i 2020. te nacrt ključnih principa za razvoj socijalne dimenzije u europskom prostoru visokog obrazovanja. 

Komentari na članak

Vezani članci

Sveučilište u Zagrebu

Suradnja i zajedničko djelovanje

Rektori 22 sveučilišta potpisali Deklaraciju sveučilišta jugoistočne Europe i zapadnoga Balkana

Kako bi unaprijedili suradnju i zajedničko djelovanje sveučilišta, rektori 22 sveučilišta potpisali su Deklaraciju te su pokrenuli osnivanje Zajednice sveučilišta jugoistočne Europe i zapadnog Balkana.

Financijska pismenost

Objavljena publikacija

IRO otkriva kako pokriti više od 15 tisuća kuna semestralnih troškova

Publikacija „Financijska pismenost za nastavak obrazovanja“ rezultat je istoimenog projekta. Njezin sadržaj olakšava srednjoškolcima i studentima upravljanje osobnim financijama.

Sveučilište Sjever

Istaknuta važnost suradnje između znanosti i visokog obrazovanja

Potpisan sporazum o suradnji Sveučilišta Sjever i KBC-a Zagreb

Sporazum omogućuje razmjenu znanja i iskustava, stručnu i akademsku nastavu na studiju sestrinstva, mogućnosti obavljanja stručne prakse na KBC-u u sklopu drugih studijskih programa Sveučilišta i puno više.

IRO Ninoslav Šćukanec

Međunarodno istraživanje „Eurostudent”

Studentima je potrebno više od 30 000 kuna godišnje

Visoki troškovi studiranja u hrvatskom kontekstu i velika ovisnost o obitelji kao dominantnom izvoru prihoda studenata predstavlja veliki izazov za studente koji se nalaze u nepovoljnijem socioekonomskom položaju.

Sajam stipendija i visokog obrazovanja

Sajam stipendija i visokog obrazovanja

Ministarstvo znanosti i obrazovanja predstavlja velik broj novih državnih stipendija

Budući da je cilj hrvatske Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije dostići 35% visokoobrazovanih do 2020, Ministarstvo znanosti i obrazovanja povećalo je broj stipendija namijenjenih studentima s lošijim socioekonomskim statusom i onima u STEM području, a predstavit će ih na Sajmu stipendija i visokog obrazovanja koji se održava 16. i 18. listopada.