LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Dan mrtvih u Meksiku

FOTO: Kako Dan mrtvih slave Meksikanci

Meksikanci se prisjećaju svojih najmilijih koji više nisu među njima - ali slavljem!

Meksikanci se prisjećaju svojih najmilijih koji više nisu među njima - ali slavljem!

Dan mrtvih jedna je od najvećih proslava u Meksiku. To je dan kada se Meksikanci sjećaju svojih najmilijih koji više nisu među njima. No, ono što je za nas neobično i što ovo slavlje čini jedinstvenim, jest upravo to što je to – slavlje.

2. studenog, na Dan Mrtvih, Meksikanci slave život i smrt, pri čemu za njih smrt podrazumijeva jarke boje i svjetlost popraćene veseljem i plesom. Obitelji tada postavljaju oltare u svojim kućama, posvećene njihovim precima. Na oltarima se nalazi mnoštvo svijeća, ukrasa, slatkiša i kruha, a sve to u obliku lubanja.

Ali to nije sve. Na oltare stavljaju omiljena jela i pića njihovih predaka jer vjeruju da se na današnji dan duše njihovih mrtvih vraćaju među njih. Osim toga, neki organiziraju svirače kako bi svirali pjesme koje su njihovi preci voljeli.

Slavlje koje se organizira u pojedinim gradovima i u meksičkim obiteljima djeluje kao karnevalski običaj. No, ova tradicija zapravo je mješavina običaja koji su se odvijali prije dolaska Španjolaca na američko tlo, katoličke religije i mestizo umjetnosti.

Kako ne bi sve ostalo samo na riječima, pogledaj u fotogaleriji kako to iz prve ruke izgleda u meksičkom gradu Toluca, a zatim i kratki animirani film koji će ti dodatno pojasniti ovu tradiciju.

P.S. Preporučamo i animirani Pixarov film The Book of Life.

FOTO: MIGUEL ANGEL ZEPEDA