LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Alarmantno stanje u Turskoj

Demonstracije u Turskoj: Studenti spavaju po parkovima, vlada kroničan nedostatak smještaja

U proteklim mjesecima, povećan je broj kreveta u studentskim domovima, ali cijene i dalje nisu pristupačne studentskom džepu.

U proteklim mjesecima, povećan je broj kreveta u studentskim domovima, ali cijene i dalje nisu pristupačne studentskom džepu.

Diljem Turske, već dulje od godine dana traju demonstrativni prosvjedi tamošnjih studenata zbog velike potkapacitiranosti smještaja u domovima. Dio studenata u znak protesta spava pod otvorenim nebom, no pomaka nema i potrebna rješenja nisu niti na vidiku. Cijene najma u privatnim smještajima jednostavno su previsoke i prosječan student nije u mogućnosti iznajmiti stan.

"Imamo četiri milijuna studenata, a u studentskim domovima diljem zemlje ima mjesta za samo njih 800 tisuća. Više od tri milijuna studenata ne može pronaći smještaja, a među njima sam i ja - rekla je studentica Nazgul Camur, prenosi DW.

U proteklim mjesecima, povećan je broj kreveta u studentskim domovima, ali cijene i dalje nisu pristupačne studentskom džepu. Također, situaciju dodatno pogoršava gospodarska kriza zbog koje se dogodio veliki egzodus mladog stanovništva. 

"Uz stanarinu moraju se plaćati i naknade za održavnje, a potrebno je priložiti i depozit u visini jedne ili dvije mjesečne naknade za stan. Studentski krediti ne mogu pokriti troškove, a ne mogu nam pomoći niti roditelji - rekao je student Devran Kara.




 
FOTO: UNSPLASH