LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rasni incident na Harvardu

Crne trake preko lica tamnoputih profesora

Policijska istraga i dalje traje, a počinitelji su, barem javnosti, još uvijek nepoznati. Predsjednica Harvarda, Drew Faust, osudila je čin i napomenula kako je mržnja nespojiva s temeljnim vrijednostima Sveučilišta.

Policijska istraga i dalje traje, a počinitelji su, barem javnosti, još uvijek nepoznati. Predsjednica Harvarda, Drew Faust, osudila je čin i napomenula kako je mržnja nespojiva s temeljnim vrijednostima Sveučilišta.

Na prestižnom Pravnom fakultetu Harvardskog sveučilišta osvanula je uznemirujuća poruka: preko portreta tamnoputog osoblja Fakulteta prelijepljene su crne trake. To je odmah izazvalo pomutnju na čuvenom Sveučilištu, a ujedno se i nadovezalo na nedavne prosvjede kojima su podržani crnački aktivisti s drugih kampusa.

Policijska istraga i dalje traje, a počinitelji su, barem javnosti, još uvijek nepoznati. Predsjednica Harvarda, Drew Faust, osudila je čin i napomenula kako je mržnja nespojiva s temeljnim vrijednostima Sveučilišta. Dekanica Pravnog fakulteta, Michelle Minow, dodala je kako su snage na Fakultetu udružene u poboljšanju zajednice i kako se negativni učinci na njezine članove stalno istražuju. Upravo su dekanicu neki studenti, uslijed ovog incidenta, optužili da se nedovoljno zalaže za studente pripadnike manjina.

U Huffpost Collegeu se odmah razmatrao zločin iz mržnje, iako je jedan od „prekriženih“ profesora za New York Times izjavio kako osobno vidi i druge mogućnosti koje bi objasnile ovakav ispad, kao što su namjerno izazivanje krize ili naglašavanje marginalizacije crnog osoblja. Jedna od opcija je i ukoravanje onih koji su se također nedavno javno pobunili protiv pečata Pravnog fakulteta na Harvardu, koji još uvijek sadrži grb jedne od poznatih robovlasničkih obitelji.

Jedna je studentica u blogu napisala kako se studente stalno podsjeća na bjelačku premoć koja je izgradila Harvard kao ustanovu te da za „obojene“ članove akademske zajednice na Harvardu i dalje nema mjesta. Iako je povijest davno službeno zatvorila poglavlje o ropstvu, čini se da je rasna diskriminacija još uvijek ljudska stvarnost, čak i na izvrsnim fakultetima poput Harvardskih. Tako je druga studentica, piše Harvard Crimson, izjavila kako je incident s crnim trakama samo javni prikaz onoga što se svakog dana može doživjeti u učionici.

FOTO: COMMON DREAMS.ORG