LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sydney, Philadelphija, a sada i Portsmouth

Charles Dickens napokon dobio spomenik u Velikoj Britaniji

140 000 funti vrijedan spomenik podignut je u Portsmouthu uz prisustvo Dickensovih potomaka.

140 000 funti vrijedan spomenik podignut je u Portsmouthu uz prisustvo Dickensovih potomaka.

Prvi spomenik Charlesu Dickensu u Ujedinjenom Kraljevstvu otkriven je jučer u 12:30 h, na njegov 202. rođendan. Iako je vrlo teško povjerovati, istina je da je Dickensova domovina tek sada, u dvadeset i prvom stoljeću, učinila ono što već imaju gradovi Philadelphija i Sydney.

Brončana statua koja prikazuje Dickensa u sjedećem položaju okružena knjigama, nalazi se na Guildhall Squareu u centru Portsmoutha - mjestu rođenja slavnog pisca. Otkrivanju spomenika vrijednog 140 000 funti prisustvovalo je stotinjak gostiju te četrdesetak članova Dickensove obitelji, uključujući i devetogodišnjeg Olivera Dickensa koji je pomogao pri otkrivanju spomenika.

Charles Dickens - statua
 FOTO: The Guardian
 
 

Priča je krenula još prije pet godina kada je osnovano društvo kojemu je cilj bio otkrivanje ovog spomenika za dvjestotu godišnjicu rođenja, ali je zbog nedostatka sredstava spomenik otkriven na 202. rođendan slavnog pisca. Za izradu skulpture zaslužan je Martin Jennings, oksfordski umjetnik.

Na kraju treba reći kako je Dickens u svojoj oporuci naglasio da mu sahrana ne smije biti previše skupa i da mu spomen-ploča bude što jednostavnija. Tomu je dodao kako ne želi da mu itko podigne bilo kakav spomenik koji bi ga učinio vječnim. Stoga, ne zamjerite, gospodine Dickens!

Charles Dickens - oporuka
 FOTO: velikabritanija.net
 
FOTO: WIKIPEDIA