EU-ova politika

Bliže se izbori za Europski parlament; evo kako glasovati izvan mjesta prebivališta

Europska unija zastava

– Na izborima za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske, biračima je omogućeno glasovanje izvan mjesta prebivališta. Zahtjevi za privremeni upis, aktivnu registraciju, prethodnu registraciju i izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta mogu se podnijeti zaključno do srijede, 15. svibnja 2019. – stoji na stranicama Ministarstva uprave.

Na nadolazećim izborima za Europski parlament koji se održavaju u nedjelju, 26. svibnja 2019, od 7 do 19 sati, hrvatski građani birat će 12 zastupnika, a 13. nakon što Brexit stupi na snagu. Za sve one koji na dan izbora neće biti u mjestu prebivališta, poput studenata koji taj vikend ne idu kući, omogućeno je podnošenje zahtjeva za glasovanje izvan mjesta prebivališta. Potrebno ih je predati do srijede, 15. svibnja: 

– Na  izborima za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske, biračima je omogućeno glasovanje izvan mjesta prebivališta. Zahtjevi za privremeni upis, aktivnu registraciju, prethodnu registraciju i izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta mogu se podnijeti zaključno do srijede, 15. svibnja 2019.  Zahtjevi se mogu predati neposredno u pisanom obliku, poslati poštom ili na e-mail adresu ureda. Nadležni uredi u Republici Hrvatskoj će na dan 15. svibnja 2019. zaprimati zahtjeve do 16 sati. – stoji na stranicama Ministarstva uprave.

Birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a žele glasovati izvan mjesta prebivališta unutar RH, zatražit će privremeni upis za mjesto gdje će se zateći na dan održavanja izbora. Zahtjev za privremeni upis izvan mjesta prebivališta birač može podnijeti bilo kojem nadležnom uredu državne uprave u županijama u Republici Hrvatskoj, bez obzira na mjesto prebivališta ili mjesto gdje će se zateći na dan izbora. Obrazac koji je potrebno popuniti nalazi se na stranicama Ministarstva uprave. 

Zahtjev za privremeni upis moguće je podnijeti i putem sustava e-Građani i registra birača (pod opcijom e-zahtjevi) kojem studenti mogu pristupiti koristeći svoj AAI@edu korisnički račun. 

Europski parlament jedino je tijelo Europske unije čije zastupnike izravno biraju glasači u svim državama članicama.

Komentari na članak

Vezani članci

SZOSijek
IZVOR: http://szos.unios.hr/novosti/natjecaj-za-studentske-programe-2018

Studentski izbori

Počinju izbori za Studentski zbor Sveučilišta u Osijeku

Studenti će moći glasovati za nove članove Studentskog zbora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku te studentskog zbora znanstveno-nastavnih / umjetničko-nastavnih sastavnica.

Ispunjavanje obrazaca

Europski parlament u potrazi za novinarima

Prijavi se i ti!

Ukoliko imaš potencijala za pisanje, a to si već dokazao objavom svog rada, što čekaš? Klikni i prijavi se za stažiranje u Bruxellesu! Pet mjeseci rada u prijestolnici Europske unije uz džeparac, dovoljan je razlog za kliknuti „prijava”!

EU parlamentarci

Intervju s nekada studentskim volonterima a danas zaposlenicima EU parlamenta

Europska priča sa studentskim predznakom

U vrijeme kada se politikom bave samo najhrabriji i kada i dalje uzde čvrsto drže osobe koje su u politici više od 20 godina pojavljuje se sve više mladih koji predstavljaju osvježenje na političkoj sceni. S nekima od njih smo porazgovarali o njihovoj novoj karijeri.

Zasjedanje zastupnika

Volontirajte u uredu Tonina Picule

Postani pripravnik u Europskom parlamentu

Oduvijek ste željeli znati što zbilja rade europarlamentarci? Prilika da se uključite u rad jednog od njih nudi se upravo ovih dana!

Zdravstvena iskaznica osobe

Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju

Na snagu stupa izmjena Zakona

Izmjene zakona znače da redovni studenti stariji od 26 godina mogu ostvariti obvezno zdravstveno osiguranje i nakon 26. godine života ako su državljani Republike Hrvatske s prebivalištem ili boravištem u Republici Hrvatskoj