EU-ova politika

Bliže se izbori za Europski parlament; evo kako glasovati izvan mjesta prebivališta

Europska unija zastava

– Na izborima za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske, biračima je omogućeno glasovanje izvan mjesta prebivališta. Zahtjevi za privremeni upis, aktivnu registraciju, prethodnu registraciju i izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta mogu se podnijeti zaključno do srijede, 15. svibnja 2019. – stoji na stranicama Ministarstva uprave.

Na nadolazećim izborima za Europski parlament koji se održavaju u nedjelju, 26. svibnja 2019, od 7 do 19 sati, hrvatski građani birat će 12 zastupnika, a 13. nakon što Brexit stupi na snagu. Za sve one koji na dan izbora neće biti u mjestu prebivališta, poput studenata koji taj vikend ne idu kući, omogućeno je podnošenje zahtjeva za glasovanje izvan mjesta prebivališta. Potrebno ih je predati do srijede, 15. svibnja: 

– Na  izborima za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske, biračima je omogućeno glasovanje izvan mjesta prebivališta. Zahtjevi za privremeni upis, aktivnu registraciju, prethodnu registraciju i izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta mogu se podnijeti zaključno do srijede, 15. svibnja 2019.  Zahtjevi se mogu predati neposredno u pisanom obliku, poslati poštom ili na e-mail adresu ureda. Nadležni uredi u Republici Hrvatskoj će na dan 15. svibnja 2019. zaprimati zahtjeve do 16 sati. – stoji na stranicama Ministarstva uprave.

Birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a žele glasovati izvan mjesta prebivališta unutar RH, zatražit će privremeni upis za mjesto gdje će se zateći na dan održavanja izbora. Zahtjev za privremeni upis izvan mjesta prebivališta birač može podnijeti bilo kojem nadležnom uredu državne uprave u županijama u Republici Hrvatskoj, bez obzira na mjesto prebivališta ili mjesto gdje će se zateći na dan izbora. Obrazac koji je potrebno popuniti nalazi se na stranicama Ministarstva uprave. 

Zahtjev za privremeni upis moguće je podnijeti i putem sustava e-Građani i registra birača (pod opcijom e-zahtjevi) kojem studenti mogu pristupiti koristeći svoj AAI@edu korisnički račun. 

Europski parlament jedino je tijelo Europske unije čije zastupnike izravno biraju glasači u svim državama članicama.

Komentari na članak

Vezani članci

Glasanje (izbori), naslovna

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera

Zakazan datum studentskih izbora u Osijeku

Izbori će se održati 6. lipnja (četvrtak). Od 7 do 19 sati moći će se glasati na biračkim mjestima znanstveno-nastavnih / umjetničko-nastavnih sastavnica Sveučilišta.

Cigarete - pooštrenje pravilnika o duhanskim proizvodima Europskog parlamenta

Europski parlament brine o zdravlju

Uvode se oštrije mjere za duhanske proizvode

„Zdravstveno upozorenje”, odnosno slike koje bi pušače odvratile od pušenja, ubuduće bi se grafički prikazivale na 65% površine kutije cigareta.

Regionalna konferencija Europskog parlamenta mladih u Zagrebu

Regionalna konferencija Europskog parlamenta mladih u Zagrebu

Mladi argumentirano raspravljali o važnim temama vezanim za Europsku uniju

Na konferenciji u Zagrebu mladi su iznosili svoje stavove vezane uz različite teme iz područja Europske unije. Raspravljalo se o održivosti ribolova, zelenoj politici i služenju vojnog roka za žene.

Hrvatska i EU - zastave

Natječaj Tonina Picule

Klik za bolju Hrvatsku

Ured Tonina Picule, zastupnika u Europskom parlamentu, organizira kreativni natječaj pod nazivom „Klik za bolju Hrvatsku“.

Centar za mirovne studije

Centar za mirovne studije

Poziv studentima za suradnju na istraživanju kampanje za izbore u Europski parlament

Centar za mirovne studije i GONG pozivaju sve studente završnih godina društvenih studija na istraživanje kampanje uoči izbora zastupnika za Europski parlament. Rezultati istraživanje biti će iskorišteni za suzbijanje govora mržnje u javnom prostoru, te unapređivanje političkih procesa