LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Cijene u SAD-u se kreću od 199 dolara za 6S i 299 dolara za 6S Plus

Apple predstavio nove iPhone, iPad Pro i iOS 9

Prodaja novih modela iPhonea kreće od 25. rujna u određenim državama, dok će narudžbe krenuti od 12. rujna. Nažalost u Hrvatskoj to neće biti moguće ovog mjeseca, no trebalo bi biti do kraja godine.

Prodaja novih modela iPhonea kreće od 25. rujna u određenim državama, dok će narudžbe krenuti od 12. rujna. Nažalost u Hrvatskoj to neće biti moguće ovog mjeseca, no trebalo bi biti do kraja godine.

Na ovotjednoj konferenciji u San Franciscu, Apple je predstavio mnoštvo uređaja uključujući novi iPad Pro, iPhone 6 i iPhone 6 plus.

Što se tiče novih mobitela, može se reći kako je dijagonala ekrana ostala ista (4,7 i 5,5 inča), ali ipak tri stvari treba izdvojiti: hardver, kameru i 3D Touch. No, krenimo ispočetka. Što se tiče hardvera, odnosno procesora i grafike, oni su puno snažniji u odnosu na procesore iz prethodnih modela, ako je vjerovati najavama iz Applea. Procesor je 70% brži u odnosu na prethodni procesor, dok je grafika čak 90% brža, što će omogućiti još brži rad telefona.

Kada se govori o kameri, važno je istaknuti kako ima 12MP i 50% više piksela od prethodnog modela, a može snimati i 4K video. Poboljšana je i prednja kamera koja ima 5MP, a kako bi selfiji ispali bolji, na zaslonu telefona postoji i bljeskalica. Također, zanimljiv novitet je i Live Photos koji prilikom snimanja fotografija, snima i nekoliko trenutaka prije i poslije snimanja fotografije tako da slike na ekranu iPhonea mogu 'oživjeti' kao kratki videozapisi u trajanju od 1,5 sekundi. 

Posljednji novitet koji je Apple predstavio je 3D Touch, tehnologija koja prepoznaje jačinu pritiska prsta po ekranu. Može se koristiti unutar samih aplikacija, ali i na početnom ekranu pa tako npr. laganim pritiskom na aplikaciju za pozive otvorit će se mali meni s favoritima iz vašeg imenika (dakle, ne trebate jednom dodirnuti ekran za otvaranje aplikacije pa onda unutar aplikacije kliknuti na favorite pa onda na ime osobe koju želite nazvati). Ovako osobe koje se nalaze u favoritima možete nazvati direktno s početnog ekrana, dok se laganim dodirom na kameru otvara meni putem kojeg možete otvoriti kameru ili odmah aktivirati selfie kameru.

FOTO: Screenshot Apple.com
 

Prodaja novih modela iPhonea kreće od 25. rujna u određenim državama, dok će narudžbe krenuti od 12. rujna. Nažalost u Hrvatskoj to neće biti moguće ovog mjeseca, no trebalo bi biti do kraja godine  Cijene koje je Apple predstavio vrijede za zaključane telefone uz potpis ugovora na dvije godine, a one su sljedeće: verzija iPhonea 6S sa 16 GB koštat će 199 dolara, ona od 64 GB 299 dolara, a 128-gigabajtna 399 dolara. Iphone 6S Plus modeli koštat će 100 dolara više za svaku verziju. Isto tako, od 16. rujna će biti dostupan i iOS 9. 

Apple je također predstavio i iPad Pro, dosad njihov najveći i najsnažniji tablet. Ima retina-zaslon od 12,9 inča, rezolucije 2742x2048 piksela, a performansama se ozbiljno približio prijenosnim računalima pošto je čak 22 puta brži od prvog iPada zahvaljujući 64-bitnim čipom treće generacije A9X. Njegova početna cijena iznosi 799 dolara, a tko želi dodatnu tipkovnicu (169 dolara) i olovku (99 dolara), morat će platiti više od tisuću dolara. iPad Pro bi u prodaju trebao krenuti u studenom, ali samo u određenim državama. 

FOTO: Screenshot Apple.com

 
FOTO: APPLE.COM/SCREENSHOT