LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Masakr u Garissi

Al-Shabaab ubio sveukupno 147 studenata u pohodu na Garissu

Okončana je talačka kriza u Garissi. Islamski ekstremisti ubili su 147 studenata kršćanske vjeroispovijesti.

Okončana je talačka kriza u Garissi. Islamski ekstremisti ubili su 147 studenata kršćanske vjeroispovijesti.

U kampusu Sveučilišta u kenijskom gradu Garissa, islamski ekstermisti ubili su 147 studenata, a vlasti vjeruju da ovo nije konačna brojka.

Teroristi su prekjučer rano ujutro upali u kampus i počeli pucati po nevinim civilima. O samom početku napada na Garissu možete pročitati ovdje.

Broj ranjenih još se ne može utvrditi. Mnogi su studenti na vrijeme pobjegli iz svojih soba. Teroristi su po svom dolasku odmah razdijelili studente na kršćane i muslimane. Muslimane su pustili, dok su studente kršćanske vjeroispovijesti hladnokrvno ubijali pucavši im u potiljak s male udaljenosti. Preko 79 studenata je ranjeno u ovom napadu.

Odgovornost za ovaj masark preuzela je teroristička grupa imena Al-Shabaab koja svoje utočiste ima u susjednoj Somaliji. Grupa je odgovorna za brojne terorističke napade na području Kenije i Istočne Afrike. 

Kenijske vlasti izdale su tjeralicu za Mohamedom Mohamudom, čovjekom kojeg smatraju zapovjednikom ove terorističke akcije. Svakome tko im ponudi informacije o njegovom prebivalištu, vlasti su obećale nagradu od 20 milijuna kenijskih šilinga što je oko 1,5 milijuna kuna.

Do sada je uhićeno sveukupno pet ljudi. Jučer su objavljeni i stravični detalji pokolja. Većina preživjelih skrivala se ispod tijela ubijenih kolega. Napadači su vikali kako su "došli ubijati i biti ubijeni", a ženama su govorili neka plivaju u krvi. "Ne bojimo se smrti, to će svima nama biti dobar provod za Uskrs", vikali su napadači na svahiliju i pucali, priča traumatizirani student na vojnom kampu blizu sveučilišta.

Napad na sveučilište u Garissi je najteži na tlu Kenije nakon Al Kaidina napada na američko veleposlanstvo u Nairobiju 1998., koje je rezultiralo s 213 mrtvih osoba. Al Shabaab prijeti novim napadima na "škole, sveučilišta, radna mjesta pa i vaše domove", kako bi kaznili Kenijce zbog izbora sadašnje vlade.

FOTO: FACEBOOK