LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Asia-Europe Foundation studij

50 studenata prošlo program međunarodnog Ljetnog sveučilišta

Visoko učilište Algebra ugostilo je pedeset studenata na ljetnom programu ASEF-a, neprofitne organizacije čiji je cilj jačanje suradnje između Azije i Europe.

Visoko učilište Algebra ugostilo je pedeset studenata na ljetnom programu ASEF-a, neprofitne organizacije čiji je cilj jačanje suradnje između Azije i Europe.

Pedeset studenata iz jednako toliko zemalja sudjelovalo je proteklih dana na programu Ljetnog studija što ga, u sklopu promicanja gospodarsko-obrazovnih veza, organizira Asia-Europe Foundation, neprofitna singapurska organizacija. Veći je dio studenata u program tako došao iz azijskih i pacifičkih zemalja, uključujući i Australiju i Novi Zeland, ali i iz Europe. Ovih su dana studenti, odabrani među velikim brojem pristiglih prijava, jedan dio nastave provodili i na Visokom učilištu Algebra kao jednom od hrvatskih domaćina, a ovogodišnji program Ljetnog sveučilišta uključivao je dvotjedni boravak u Sloveniji i Hrvatskoj.

Studenti su pritom, podijeljeni po grupama, radili na projektima vezanima uz održivi turizam s naglaskom na zelen, ekološki prihvatljiv rast. Stručnjaci Algebre pomogli su im u radu na njihovim projektima inspirirajući ih predavanjima o aktualnim i nadolazećim digitalnim tehnologijama poput umjetne inteligencije, interneta stvari (IoT) i blockchaina.

– Kada je u pitanju turizam, fokus naše institucije je na primijeni digitalne tehnologije u toj gospodarskoj grani jer upravo tako možemo značajno pomoći raznim modelima razvoja održivog turizma. Studentima koji su sudjelovali u ovom prestižnom programu ASEF-a pomogli smo da istraže nove stvari – poput umjetne inteligencije – i da ih uklope u svoje projekte od kojih će najuspješniji biti prezentirani na ASEF-ovim sastancima s ministrima Azije i Europe. Izuzetno smo ponosni što je Visoko učilište Algebra bilo odabrano kao jedno od dva učilišta na kojem su studenti proveli nekoliko dana tijekom svojeg boravka u Hrvatskoj, čime je ujedno naglašena i sve važnija međunarodna komponenta Algebre. U posljednje smo vrijeme, naime, bili naročito uspješni na brojnim sastancima sa sveučilištima u Aziji, a i broj studenata iz inozemstva koji dolaze na međunarodne programe poput Međunarodne ljetne škole te redovni studij sve je veći. – istaknuo je dr. sc. Mislav Balković, dekan Visokog učilišta Algebra.

Dr. sc. Vesna Dodiković Jurković, zamjenica ravnateljice Agencije za znanost i visoko obrazovanje, rekla je:

– Poticanje internacionalizacije studija jedna je od preporuka koje su rezultirale tijekom prvog ciklusa reakreditacije visokih učilišta koju je provela Agencija za znanost i visoko obrazovanje. Zbog toga posebno pozdravljamo ovaj program, a sama tema održivog turizma izuzetno je atraktivna za Hrvatsku koja je jedna od najposjećenijih destinacija u Europi.

Zatim je dodala da se nada da će se neki od sudionika imati priliku vratiti u Hrvatsku ne samo kao turisti već i kao studenti ili istraživači.

Govoreći o dvotjednom projektu Ljetnog sveučilišta i iskustvima boravka sa studentima na Visokom učilištu Algebra, Leonie Nagarajan, direktorica obrazovnog odjela ASEF-a, naglasila je:

– Naša je misija promovirati razmjenu znanja između dvije regije, Azije i Europe. Ljetni studij, tj. Summer University, jedna je od naših najdugovječnijih aktivnosti, jer je pokrenuta još 1998. Radi se o interdisciplinarnom programu za mlade ljude, mlade profesionalce i poduzetnike od 18 do 30 godina starosti. Prava je ljepota programa u tome što on predstavlja zanimljivu mješavinu formalnog i neformalnog obrazovanja i što privlači velik broj studenata na ovo dvotjedno edukativno putovanje. U Sloveniji i Hrvatskoj, uključujući i ovdje na Visokom učilištu Algebra, predivno su nas dočekali i vjerujem da će ovaj boravak – koji je mnogim studentima prvi posjet vašoj zemlji – biti koristan te ostati u lijepom sjećanju.

FOTO: ALGEBRA