Na današnji dan

Znate li kakve veze imaju legendarni filmski vampir Drakula i Valentinovo?

https://www.pinterest.com/pin/440930619766422666/

Davne 1931. premijerno je prikazan legendarni horor „Drakula”. Povodom obljetnice donosimo nekoliko zanimljivosti o filmu.

Značajno djelo u povijesti filma Drakula svjetlo dana ugledalo je na današnji dan, 14. veljače 1931. Riječ je o ekranizaciji istoimene predstave, dok se predstava pak oslanja na pripovijest Brama Stokera. Drakula je inspirirao mnoge umjetnike, a osim spomenute originalne priče nastale su brojne filmske verzije o svima dobro poznatomu fantastičnom liku.

Povodom obljetnice premijere donosimo nekoliko zanimljivosti. 

Bela Lugosi

Poznati horor film Drakula iz 1931. proslavio je toga mađarskog glumca. Manje je poznato da je, prije nego što je preuzeo ulogu u filmskoj verziji, glumio Drakulu u kazališnoj predstavi na Broadwayu. Ipak, Lugosi nije bio prvi i jedini producentov izbor – glumac igrom slučaja u Los Angelesu mijenja svoju sudbinu pojavljujući se na audiciji. Ubrzo postaje jedna od prepoznatljivih zvijezda tadašnjeg Hollywooda.

Velika depresija

Godine 1929. Velika depresija pogodila je i filmsku industriju. Tvrtka Universal odustaje od originalne namjere – adaptiranja priče Brama Stokera te stvaranja visokobudžetnog filma. Umjesto ove skupe opcije kojom bi mnogo riskirali odlučuju kao predložak uzeti kazališno uprizorenje Hamiltona Deanea. Također, Lugosi je želio obnoviti svoj uspjeh postignut na kazališnim daskama, stoga je pristao na izrazito nisku plaću, čak i za doba krize – 500 dolara tjedno. 

Alternativna verzija

Iste godine na istom setu paralelno je snimana španjolska verzija filma. Film je dovršen iste godine, a u njemu glumi druga postava glumaca s Carlosom Villaríasom u glavnoj ulozi. Zanimljivo, druga verzija snimana je noću.

Žene kao žrtve

Studio ne želi prikazati scenu gdje Drakula napada Renfielda zbog mogućnosti da se čin protumači kao homoseksualan. Redatelju šalju uputu da samo žene mogu biti Drakuline žrtve.

Komentari na članak

Vezani članci

Film "Fuck Off I Love You", naslovna

Priča o muško-ženskim odnosima

U tajnosti snimljen film "Fuck Off I Love You"

Film "Fuck Off I Love You" motiviran je sadržajem Jurkasove knjige "Ona". Sniman je od veljače 2016. do siječnja 2017. na nekoliko različitih lokacija u Zagrebu, Rijeci, Gorskom kotaru, Lici, Beogradu, Slavoniji, Podravini te Bosni i Hercegovini.

Sam u kući

Božićni klasik

10 činjenica koje sigurno niste znali o filmu „Sam u kući“

Iako je prošlo već 25 godina od izlaska ovoga filma, sigurno postoje neke zanimljivosti koje niste znali o njemu.

Humphrey Bogart

Na današnji dan

Bogie, uvijek ćemo imati film! 59. godina od odlaska velikog glumca

Što je zajedničko sljedećim imenima - Rick Blaine, Samuel Spade, Philip Marlowe i Charlie Allnut? Gotovo je šest desetljeća prošlo otkad među nama više nema Humphreyja Bogarta, čovjeka koji im je podario život.

ZFF press

Predstavljanje programa

Društveno angažirani naslovi u fokusu 15. Zagreb Film Festivala

Petnaestu godinu zaredom Zagreb Film Festival posjetiteljima nudi žanrovski raznolik filmski program iz Hrvatske, ali i Europe i svijeta. Ove se godine Festival širi i izvan grada Zagreba, a posjetitelji mogu uživati i u filmovima i u nizu popratnih sadržaja.

FOTO: Pinterest

Jeste li znali?

Zašto je popularni zlatni kipić nazvan Oscar?

U nedjelju, 24. veljače, održana je prestižna dodjela filmskih nagrada – Oscars. Dok oskarovska groznica još trese svijet slavnih, mi smo se odmaknuli od analize crvenog tepiha i zavirili u povijest Akademije ne bi li saznali kako je zlatna statua dobila ime.