Na današnji dan

Zloglasni ubojica inspirirao lik Buffalo Billa u knjizi "Kad jaganjci utihnu"

Gary Heidnik

Prije 29 godina u domu Garyja Heidnika otkrivena je odaja za mučenje. Heidnik je oteo šest žena koje je silovao i mučio, a dvije je ubio. Njegova ubojstva poslužila su kao inspiracija za lik Buffalo Billa u knjizi Thomasa Harrisa "Kad jaganjci utihnu".

Odgovarajući na poziv upomoć policija je 26. ožujka 1987. godine pretresla dom Garyja Heidnika u Philadelphiji gdje je našla prizor stravičnog zločina. U podrumu njegove trošne kuće nalazila se odaja za mučenje. U odaji pronašli su tri nage žene okovane za cijev odvodnog kanala. Četvrta zarobljenica, Josefina Rivera, uspjela je pobjeći i upravo je ona pozvala policiju na mjesto zločina.

Gary Heidnik bio je mentalni bolesnik i seksualni prijestupnik koji je uspio postati bogati ulagač dionica. Posjedovao je Rolls Royce, a osim dionicama, bogatstvo je stekao i osnivanjem svoje crkve u kojoj je bio biskup. Na taj način nije morao plaćati porez na zarađeni novac. Ispred kuće imao je znak na kojem je pisalo United Church of the Ministries of God, a jedna prostorija u kući imala je na zidovima novčanice umjesto tapeta. Pred kraj 1986. godine odlučio je osnovati svoj harem i tad je počeo otimati žene s ulica Philadelphije.

Heidnik je oteo ukupno šest žena te ih je držao zarobljene u odaji za mučenje. Sve žene bile su silovane i mučene dok su ostale bile prisiljene gledati. Jednu ženu ubio je tako što ju je stavio u kadu, a kadu je napunio vodom u koju je stavio električnu žicu pa je poginula od strujnog udara. Drugu ženu ubio je tako što ju je izgladnjivao do smrti dok je bila prikovana za zid.

Najstrašniji zločin koji je počinio nad otetim ženama dogodio se kad je Heidnik raskomadao jednu od žrtava, skuhao dijelove njenog tijela te njima hranio ostale zarobljenice. Žene koje su pronađene žive uspjele su se oporaviti od dehidratacije i neishranjenosti.

Iako je bilo očito da je Heidnik bio mentalno poremećen, svejedno je optužen za ubojstvo 1. srpnja 1988. godine, a smrtna kazna izvršena je nad njim godinu dana kasnije. Njegova ubojstva poslužila su kao inspiracija za lik Buffalo Billa u knjizi Thomasa Harrisa Kad jaganjci utihnu.

Komentari na članak

Vezani članci

Knjiga

Sedmo izdanje književne manifestacije

Književna večer u gradskom autobusu, kako nastaje knjiga i drugi zanimljivi događaji na Noći knjige

Tradicionalna, sedma po redu Noć knjige ove se godine održava 23. travnja. Izdvajamo neka od događanja u hrvatskim gradovima studiranja.

Knjiga " 25 godina poslije – Diploma za smrt"

Velika promocija nove knjige Zorana Bručića

Kontroverzno štivo „25 godina poslije – Diploma za smrt" zrcali zagrebačku stvarnost

– Ova je priča gangsterska saga s elementima trilera. Žešća je od prethodne. Bez obzira na to što ima tvrdoću, ovo je priča i o ljubavi, prijateljstvu, obitelji i odanosti. – ističe Zoran Bručić.

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/17757673_1642966622386459_4276309567133776486_n.jpg?oh=87af4a7cf26079c8df6b5748deca0691&oe=599A4DC8

96 sati posvećeno vraćanju knjige u naše domove

Kulturna manifestacija „Noć Knjige“ oduševit će sve knjigoljupce

Noć knjige održava se šestu godinu zaredom u rekordna 234 grada. Posjetitelje očekuje bogat program, kao i popusti u knjižarama i oprost zakasnine u pojedinim knjižnicama.

Ti kažeš, Connie Palmen

Književna recenzija

Roman „Ti kažeš“ pokazuje da svaka ljubav ima dva pripovjedača, a svaka priča dvije istine

Tragična je priča o ljubavi Sylvije Plath i njezina supruga Teda Hughesa dobila novu dimenziju: oživljen glasom autorice Connie Palmen, Hughes dobiva priliku obraniti sebe, svoju ljubav i preostale uspomene.

Nabokov

Na današnji dan

Umro autor fatalne nimfice Lolite

Na današnji je dan umro jedan od najpoznatijih i najkontroverznijih književnika dvadesetog stoljeća, Vladimir Nabokov, autor romana Lolita.