LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Zavjera baruta, najpoznatija pobuna u britanskoj povijesti

Što se dogodilo 5. 11. i zašto taj datum ne smijemo zaboraviti? Tko je Guy Fawkes i kako je postao jedan od najslavnijih pobunjenika u svijetu?

Što se dogodilo 5. 11. i zašto taj datum ne smijemo zaboraviti? Tko je Guy Fawkes i kako je postao jedan od najslavnijih pobunjenika u svijetu?

Za vrijeme vladavine kraljice Elizabete I. katoličanstvo je u Engleskoj bilo suzbijano, osobito nakon što ju je papa 1570. godine izopćio iz Crkve. U to su vrijeme mnogi katolički svećenici bili osuđeni na smrt, a katolički su obredi bili protuzakoniti. Upravo zbog toga katolici su velike nade polagali u kralja Jamesa I., koji je 1603. godine naslijedio Elizabetu, jer su kolale glasine da će se obratiti na katoličanstvo.

Ubrzo se uvidjelo da, ne samo da se James neće preobratiti, već i da neće tolerirati katolike. Naime, 1604. godine javno je proglasio katoličanstvo praznovjerjem, naredio da katolički svećenici napuste Englesku te nastavio politiku kažnjavanja onih koji nisu odlazili na protestantske službe.

Engleski katolici pokušali su organizirati nekoliko pobuna i atentata, što protiv kraljice Elizabete, što protiv kralja Jamesa, no sve su bile malog opsega i neuspješne. Zatim, u svibnju 1604. godine, nekolicina je katoličkih disidenata pod vodstvom Roberta Catesbyja odlučila barutom raznijeti zgrade parlamenta. Oni su bili Guy Fawkes, Tom Wintour, Jack Wright i Thomas Percy.

Grupi se pridružilo još osmero zavjerenika te je akcija postala poznata pod nazivom „Zavjera baruta“ ili „Gunpowder Plot“. Bez obzira što je Catesby bio vođa, Fawkes je bio poznatiji javnosti zbog svoje borbe protiv protestantskih pobunjenika.

Fawkes je bio čuvar podruma koji su se nalazili ispod Doma lordova, a koje su zavjerenici iznajmili kako bi u njima nagomilali potreban barut. Prema planu, Fawkes je trebao zapaliti fitilj 5. 11. 1605. godine za vrijeme otvaranja nove sjednice parlamenta te bi na taj način ubili Jamesa i sve prisutne političare. Zatim bi njegovi kolege podigli ustanak, oteli Jamesovu kćer Elizabetu te je postavili za kraljicu i natjerali na udaju za katolika, i na taj način ponovno uspostavili katoličku monarhiju.

Zavjera nije uspjela zbog anonimnog pisma u kojem se spominje plan, a Fawkes je uhvaćen 4. 11. u podrumu s 36 bačvi baruta. Fawkes je izjavio da je za neuspjeh „kriv vrag, a ne Bog“; on i njegovi kolege mučeni su i pogubljeni, a katolici u Engleskoj nisu dobili svoja prava sve do 19. stoljeća.

Nakon gušenja zavjere, u Londonu su počeli paliti krijesove u znak slavlja, a u siječnju 1606. godine 5. 11. proglašen je Danom zahvalnosti. Danas se dan obilježava obiljem vatrometa i krijesova, što je poznato pod nazivom „Bonfire night“, a djeca tradicionalno idu po kućama tražeći „a penny for the Guy“ (slično običaju "trick-or-treat“) te podsjećaju ljude da ne zaborave 5. 11. - „remember, remember the fifth of November".

Otada je Fawkes postao simbolom pobune, ali i revolucionarnim herojem, i to ponajviše nakon stripa i istoimenog filma „V for Vendetta“, a najpoznatiji citat koji se veže uz 5. 11. dolazi iz pjesme koja datira iz 19. stoljeća:

Remember, remember the fifth of November, the gunpowder, treason, and plot. I know of no reason why the Gunpowder treason should ever be forgot. 

FOTO: WIKIPEDIA