LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Zaplešite na Međunarodni dan plesa

Današnji je dan posvećen slavljenju plesa kao univerzalnog jezika koji prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke.

Današnji je dan posvećen slavljenju plesa kao univerzalnog jezika koji prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke.

Ples je umjetnički oblik izražavanja koji prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke. Pozitivni učinci plesa su mnogobrojni; plešući možemo poboljšati opće stanje organizma, opustiti se i ukloniti svakodnevne stresove, unaprijediti kognitivne sposobnosti (koncentraciju, pamćenje), povećati samosvijest i samopouzdanje, te poboljšati raspoloženje i kvalitetu sna. 

Međunarodni dan plesa obilježava se od 1982. godine na incijativu Međunarodnog plesnog odbora (IDC). Jedna od glavnih zadaća IDC-a je stvaranje okvira za dijalog i suradnju svjetske plesne zajednice te promicanje plesne umjetnost i jačanje njenog kulturnog i političkog položaja. Kao dan posvećen slavljenju plesa odabran je 29. travnja, u spomen na jednog od najvećih plesnih reformatora Jeana Georgesa Noverrea, začetnika modernog baleta.

FOTO: Flickr/Jimmy Baikovicius

Diljem svijeta čitaju se međunarodne i nacionalne poruke poznatih osoba iz svijeta plesa. Pročitajte ovogodišnju međunarodnu poruku koju potpisuje samoanski umjetnik Salā Lemi Ponifasio.


KARAKIA
(Molitva)
 
dodirnuti svemir
izvor naše božanskosti
osvjetljavajući
lice predaka
tako da možemo vidjeti našu djecu
 
tkani gore, pokraj, dolje
sjedinjeni svi u
našem tijelu i kostima
i sjećanju
 
Zemlja se okreće
ljudi masovno migriraju
kornjače se okupljaju u tihoj pripremi
srce je ozlijeđeno
 
plešimo
pokret ljubavi
pokret pravde
svjetlo istine
 

Salā Lemi Ponifasio

Međunarodni dan plesa obilježit će se u mnogim hrvatskim gradovima. Izdvajamo veliku proslavu u Zagrebu u sklopu zatvaranja 17. PlatformeHR, međunarodnog plesnog festivala, koja će se održati u petak 29. travnja od 10 do 19 sati na Cvjetnom trgu uz zanimljiv i bogat umjetnički program s plesnim točkama i vježbama mnogobrojnih plesnih grupa. 

FOTO: FLICKR/SCOTT ROBINSON