Na današnji dan

VIDEO: Smrt njemačkog filologa, lingvista i bajkopisca

Jacob Grimm

Jacob Grimm je iza sebe ostavio 29 knjiga, od kojih je napoznatija Bajke braće Grimm. Autor je njemačke gramatike i njemačkog rječnika.

Na današnji dan, 20. rujna 1863. godine u Berlinu umro je Jacob Grimm, njemački filolog, lingvist i književnik. U svojoj karijeri napisao je 29 knjiga, od kojih je osam napisao s bratom Wilhelmom. Bajke braće Grimm, koje uključuju Uspavanu ljepoticu, Snjeguljicu, Crvenkapicu i brojne druge, prepričavane su desetljećima i desetljećima, čak su i prenesene u raznim medijskim formatima, pa su kao takve često i izmjenjivane kako postale prikladnije djeci. 

Jacob Ludwig Carl Grimm rođen je 4. siječnja 1785. godine u njemačkom gradu Hanau. Radio je kao privatni knjižničar za Napoleonovog brata, kralja Westphaliae 1808. godine, a 1816. godine se pridružuje mlađem bratu Wilhelmu kako bi zajedno radili u knjižnici u Kasselu. Ovi učeni filolozi i knjižničari su ipak objavili nešto više od samih bajki. Napisali su knjige o mitologiji, razne lingvističke i srednjovjekovne studije, a radili su i na rječniku njemačkog jezika iako su obojica umrla prije nego što su ga dovršili.


IZVOR: Wikimedia

Pod utjecajem njemačkog romantizma braća počinju proučavati folklor njihovog područja, s naglaskom na bilježenje seoskih usmenih priča. Unatoč činjenici gdje se braća Grimm često povezuju sa Snjeguljicom i Zlatokosom, braća zapravo nisu napisala nijednu od tih priča. Te su priče zapravo postojale prije njihovog rođenja te su bile dio bogate usmene predaje koje su se prenosile s generacije na generaciju. No kako je industrijalizacija uzela maha, lokalne su se tradicije promijenile i različiti učenjaci, kao braća Grimm, su počeli prikupljati takve priče nego što nestanu. Intervjuirali su obitelj i prijatelje, prikupljali priče, a 1812. su objavili te priče kao dio kolekcije imena Kinder- und Hausmärchen (Dječje i obiteljske priče), danas poznatije kao Bajke braće Grimm.

No Jacob je također istraživao i povijest njemačkog jezika te je 1819. godine objavio prvo izdanje njemačke gramatike (Deutsche Grammatike), a daljnje istraživanja zajedničkog porijekla određenih jezika su ga dovela do stvaranja pravila danas poznata pod imenom Grimmov zakon, a koriste se za objašnjavanje indoeuropske lingvistike. U Gramatici, Jacob je sustavno prikazao razvoj germanskih jezika. Do sredine 1830-ih godina braća su napustila Sveučilište u Göttingenu, zatim su postali članovima Kraljevske akademije znanosti u Berlinu te se bavili lektoriranje. Uz to, pripremali su i jedan veliki projekt, a to je opsežan rječnik njemačkog jezika. Na žalost, braća su umrla prije nego što su ga uopće dovršili te je dovršen tek godinama kasnije, a obuhvaćao je građu od 15. stoljeća pa sve do Grimmova doba.

 

Glasovite priče i bajke imale su golem utjecaj na njemačku književnost i tu se Jacob Grimm potvrđuje kao istraživač, filolog i pisac što kasnije potvrđuje i pisanje njemačke gramatike i rječnika. Iako su izvorne bajke prožete nasiljem, seksom i netolerancijom, ostavština braće Grimm i dalje se naveliko čita, ali i gleda.

Komentari na članak

Vezani članci

Studenti u učionici

Jezične škole

Ljetni tečajevi njemačkog jezika u Bavarskoj

Troškovi tečaja, smještaja i prehrane su osigurani, a potrebno je vladanje njemačkim jezikom najmanje na razini A2.

Homo volans

Na današnji dan

Smrt letećeg čovjeka

Na današnji dan prisjećamo se smrti jednog od najznačajnijih Hrvata koji je zadužio svijet svojim crtežima, izumima, ali i rječnikom.

Lektori

Volonterska praksa u SIK-u

Iskoristi znanja s faksa i pobrini se za to da u našim tekstovima nitko ne može naći grešku

Pravopis imaš u malom prstu, odlično barataš gramatikom i uživaš u ispravljanju tuđih grešaka? Ako su odgovori na prethodna pitanja potvrdni, čini nam se da si prava osoba za naš lektorski tim. A znamo da ti prakse treba. iskoristi priliku da ju stekneš i prijavi se do 14. listopada.

Germany

Financijska podrška

Stipendije za učenje njemačkoga jezika u Bavarskoj

Studenti sa svih fakulteta i mladi znanstvenici mogu se prijaviti za stipendije za učenje njemačkog jezika do 26. ožujka. Osnovni je uvjet za prijavu poznavanje jezika na B1 razini.

Slijedeći kupac

Lektorske kronike

FOTO: Uznemiravajuće pravopisne pogreške na javnim mjestima

Nije neobično da čovjek pogriješi, ali na nekim se mjestima pravopisne i gramatičke pogreške ne bi trebale pojavljivati. Zavirite u našu fotogaleriju!