LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

VIDEO: Smrt Ikara 19. stoljeća

Od malih nogu bio je fasciniran pticama i letom, sagradio je 18 modela jedrilica i poduzeo više od 2000 letova, a avijaciji je doprinio otkrićem da uzgon ovisi o zakrivljenosti krila.

Od malih nogu bio je fasciniran pticama i letom, sagradio je 18 modela jedrilica i poduzeo više od 2000 letova, a avijaciji je doprinio otkrićem da uzgon ovisi o zakrivljenosti krila.

Otto Lilienthal rođen je 23. svibnja 1848. godine u Anklamu, u današnjoj Njemačkoj. Još kao dječak pokazao je zanimanje za proučavanje ptica, stoga je s mlađim bratom Gustavom često proučavao rode, a zajedno su čak razvili remen s krilima. Nažalost, nisu uspjeli u svom naumu da polete.
 
Pohađao je Royal Technical Academy u Berlinu, smjer mehaničko inženjerstvo. Volontirao je u francusko-pruskom ratu koji je završio 1871. godine Tijekom studiranja počeo je eksperimentirati s letom te su braća 1867. godine sagradila prvu drvenu jedrilicu koja nije bila posve uspješna. No, Otto nije odustao. Nastavio je sa svojim pokušajima gradnje drugih krilatih letjelica. Nakon što je napustio vojsku 1871. godine, radio je kao inženjer do 1873, no svo je slobodno vrijeme tratio na istraživanje i eksperimentiranje s avijacijom. Otto i Gustav iste su se godine pridružili Aeronautičkom društvu Velike Britanije.
 
FOTO: Flickr
 
Otto je pokušavao razviti umjetna krila nalik ptičjima te je pokušao shvatiti kako ona reagiraju na različite količine pritiska zraka i sile vjetra. godine 1889. napisao je knjigu o ptičjem letu i njegovoj povezanosti s avijacijom (Birdflight as the Basis of Aviation), a koja je ostala biblijom za većinu teorija u avijaciji čak i danas. U toj je knjizi Lilienthal donio različite strukture i tipove ptičjih krila te je napravio analizu aerodinamike leta te kalkulacije podizanja pomoću zakrivljenih krila koja su uvelike bitna kako bi se let i ostvario.

Dvije godine kasnije vraća se gradnji jedrilica. Jedan od prvih uspješnih modela bila je Derwitzer jedrilica s kojom je uspio poletjeti do skoro 25 metara visine. Uspio je kontrolirati smjer jedrilica mijenjajući položaj svoga tijela, odnosno vlastite tjelesne težine. Važno je spomenuti kako je Lilienthal kraj Berlina dao sagraditi umjetno brdo kako bi mogao provoditi svoje leteće eksperimente.

IZVOR: YouTube

Tijekom svoga života poduzeo je više od 2000 letova i sagradio je 18 modela jedrilica. Njegova smrt uslijedila je zbog tragične nesreće s vlastitim izumom 9. kolovoza 1896. godine, a umro je u Berlinu sljedećega dana. Njegove posljednje riječi bile su: „Male se žrtve moraju učiniti!“. Lilienthal je bio pionir avijacije i njegov rad na tom polju bio je vrlo važan. 

FOTO: FLICKR