Na današnji dan

VIDEO: Rođena moderna legenda o misterioznom čudovištu iz Loch Nessa

Čudovište iz Loch Nessa

Dovoljan je jedan pogled na jezero prekriveno maglom, mutnu vodu i napušten krajolik da nas uvjeri kako je upravo ovdje idealan dom čudovišta iz nekih pradavnih vremena.

Škotske novine Inverness Courier prenijele su 2. svibnja 1933. godine vijest o neobičnoj čudovišnoj nemani koja obitava u Loch Nessu, jezeru u škotskim visoravnima. Vijest se temeljila na iskazu Johna Mackaya i njegove supruge. Oni su uočili ogromnu životinju koja je ponirala u vodu i izranjala na površinu. Urednik novina je proglasio životinju čudovištem (monster) i moderna legenda o misterioznoj Nessie je rođena.

Stanovnicima sjevernog dijela Škotske nisu bile nepoznate priče o nemani koja živi u Loch Nessu. Prvi zapis o zvijeri iz jezera koja je ubijala ljude potječe iz biografije svetog Kolumbe iz 7. stoljeća. Svetac je zazivajući ime Božje uspio protjerati zvijer i napadi su prestali. Brojne su se priče sačuvale u usmenoj predaji, ali tek je 1933. zbog natpisa u novinama čudovište postalo slavno. Londonske su novine slale reportere na mjesto događaja te su nudile 20 000 funti nagrade onome tko ulovi čudovište.

Interes javnosti se povećao kada je još jedan par tvrdio da je uočio čudovište kako prelazi cestu. Prema očevicima radilo se o životinji duljine do 10 metara, izduženog vrata s repom i perajama. Daily Mail je čak unajmio lovca na velike divljači Marmadukea Wetherella da uhvati čudovište. Nakon što je nekoliko dana pretraživao jezero, uočio je na tlu otiske velike četveronožne životinje, što je bilo dovoljno da Daily Mail izbaci članak intrigantnog naslova: Čudovište iz Loch Nessa nije legenda nego činjenica.

Tisuće znatiželjnika uputilo se na jezero. Danima su čekali u čamcima kako bi ugledali neman. Tek kada je analizom utvrđeno da su otisci koje je pronašao Wetherell zapravo otisci nilskog konja, a ne čudovišta, manija je načas utihnula, ali nagađanja nisu stala. Nove teorije javile su se 1934. godine kada je snimljena najslavnija fotografija čudovišta koja prikazuje stvorenje nalik dinosauru kako izranja iz vode. Neki su otišli toliko daleko da su tvrdili kako je Nessie preživjeli morski gmaz iz reda Plesiosaura koji su izumrli još u kredi prije 65 milijuna godina. Drugi su smatrali da se radi o primitivnom kitu sa zmajskim vratom za koji se također smatralo da je izumro.

Kako bi stala na kraj ovim nevjerojatnim pretpostavkama i razriješila misteriju, britanska sveučilišta su slala stručnjake u istraživačke ekspedicije na jezero. Iako su sonarom i podvodnom fotografijom pokušali otkriti istinu, rezultati nikad nisu bili potpuno jasni. Fotografije su prikazivale mutna stvorenja i bilo je nemoguće utvrditi o čemu se radi. Nije dokazano da čudovište postoji, ali ta pretpostavka nije niti opovrgnuta. Tek je 1994. godine otkriveno da je najslavnija fotografija čudovišta iz 1934. samo obmana u kojoj je sudjelovao Wetherell kako bi se osvetio javnosti koja ga je ismijala za otiske nilskog konja.  

Nije teško zaključiti kako je nastala i zašto je toliko popularna legenda o Nessie. Dovoljan je jedan pogled na jezero prekriveno maglom, mutnu vodu i napušten krajolik da nas uvjeri kako je upravo ovdje idealan dom čudovišta iz nekih pradavnih vremena. Ljudsku maštu dodatno su raspirile pažljivo osmišljene priče. Zahvaljujući tim obmanama, turizam i danas cvjeta u sjevernoj Škotskoj i entuzijasti iz svih dijelova svijeta dolaze do Loch Nessa u nadi da će ugledati slavno mitsko stvorenje.

Loch Ness, FOTO: Flickr/Dave Stokes

Komentari na članak

Vezani članci

Studentski prosvjedi 1968

Sorbus Aucuparia

1968. vs 2014.: pronađi razlike!

Idemo se sada igrati jedne igre. Ja ću vam ispričati jednu priču. Priči je zajedničko mjesto održavanja, ali godina nije. Tko prvi pogodi - dobit će diplomu bez posla.

Kries slika s koncerta

U sklopu inicijative "Dobri domaćini"

VIDEO: Kries ima novi spot i album

„Selo na okuke“ treći je Kriesov album i ima ukupno 9 pjesama. Kampanja u kojoj ga možete nabaviti u elektroničkom izdanju traje do 10. siječnja, a svakim kupljenim albumom donirate minimalno 10 eura za mlade umjetnike.

jsj

Opća kultura

10 povijesnih događaja koje morate znati

Znate li da je Krist rođen prije Krista, koji je najstrašniji događaj u bližoj povijesti, a koje je hrvatsko sveučilište bilo prvo?

Mateo Resman

Početak uspona na hrvatskoj glazbenoj sceni

INTERVJU: Mateo Resman gradi karijeru s grupom Keops

Grupa Keops izbacila je pjesmu "Tajni znak" koju je otpjevao sudionik kojeg znamo još iz showa "The Voice", Mateo Resman. Otkrio nam je kakve su reakcije na pjesmu, kako on vidi današnju glazbu te koji su mu glazbeni uzori.

kabel

BeatMoovz narukvica

VIDEO: Izumljena jedinstvena narukvica koja vaše plesne pokrete pretvara u glazbu

Volite plesati, bližnji vam govore da jednostavno niste talentirani, ali vi mislite da još niste pronašli svoj ritam? Uz BeatMoovz narukvicu možete svoje plesne pokrete pretvoriti u glazbu.