LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

VIDEO: Rođen legendarni komičar čiji nas filmovi i danas mogu nasmijati do suza

– Ništa ne raditi je jako teško. Nikada ne znaš kada si završio – jedna je od poznatijih izjava komičara Leslieja Nielsena koji je rođen na današnji dan prije točno 90 godina.

– Ništa ne raditi je jako teško. Nikada ne znaš kada si završio – jedna je od poznatijih izjava komičara Leslieja Nielsena koji je rođen na današnji dan prije točno 90 godina.

Sigurno ste barem jednom u životu pogledali jedan film iz trilogije Goli pištolj (The Naked Gun), Airplane! ili Dracula: Dead and Loving it i u glavnoj ulozi Leslieja Nielsena koji vas je nasmijao do suza. Leslie William Nielsen bio je kanadski glumac, komičar i producent. Rođen je 11. veljače 1926. godine u Regini, u kanadskoj pokrajni Saskatchewan. Svoju je glumačku karijeru započeo davne 1948. godine, ali je njegov glumački talent bio prepoznat mnogo ranije kada je, vješto lažući svojim roditeljima, izbjegavao kazne. Leslie je studirao na Academy of Radio Arts prije nego se preselio u New York. Pojavio se u više od 100 filmova i 150 televizijskih programa i odglumio je više od 220 likova. 

Debitirao je u filmu Ransom, a najznačanije uloge ostvario je u trilogiji The Naked Gun (The Naked Gun: From the Files of Police Squad, The Naked Gun 2½: The Smell of Fear, Naked Gun 33 1/3: The Final Insult) i u legendarnom filmu iz 1980. godine, Airplane. Američka institucija filmova svrstala je film Airplane u top 10 komedija svih vremena. Svojim old school šarmom i duhovitošću tijekom cijelog je svojeg života donosio radost i smijeh u mnoge domove diljem svijeta. 

I really have to keep an eye on myself, because sometimes I think I might say something important.

Leslie nije glumio samo u komedijama. Glumio je u horor filmovima poput Prom Night i Creepshow.​ Oženio se četiri puta te ima dvije kćeri iz drugog braka: Mauru i Theu Nielsen. Obožavao je igrati golf, što ga je potaknulo na snimanje komičnih sportskih dogodovština. Jedan od njegove dvojice braće 80-ih je godina postao potpredsjednikom kanadske vlade. Bio je 1844. osoba koja je dobila svoju zvijezdu na Holivudskoj stazi slavnih. godine 1995. dobio je nagradu UCLA Jack Benny. 20. veljače 2002. godine Nielsen je imenovan počasnim građaninom Zapadne Virginije i veleposlanikom Mountain State Goodwilla. godine 2003., Nielsenu u čast, Grant MacEwan College proglašen je školom za komunikaciju. Također, 2003. godine dobio je ACTR nagradu za izvrsnost od kanadske udruge kina, televizije i radio umjetnika (Alliance of Canadian Cinema, Television and Radio Artists).

U studenom 2010. Leslie je obolio od upale pluća. Nažalost, napustio nas je u 84. godini života, 28. studenog 2010. godine Kaže se da smijeh nikada ne umire i legenda ne bi bila legenda da sa svojim posljednjim pozdravom Let 'er rip na svome grobu nije nasmijao sve svoje obožavatelje.

Foto: Wikipedia
FOTO: WIKIPEDIA