LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

VIDEO: Prikazana prva epizoda serije Doctor Who

Prva epizoda najdugotrajnije znanstveno-fantastične serije prikazana je 23. studenog 1963. godine.

Prva epizoda najdugotrajnije znanstveno-fantastične serije prikazana je 23. studenog 1963. godine.

Doctor Who je britanska znanstveno-fantastična serija koja je svoju premijeru imala 23. studenog 1963. godine Prva epizoda zove se „An Unearthly Child“. Ideja za pokretanje serije potekla je od Sydneyja Newmana koji je tada bio na čelu dramskog odjela BBC-a. On se obratio producentici Verity Lambert te njih dvoje smatramo roditeljima te serije.

Od 1963. do 1989. emitirao se izvorni serijal. Potom je uslijedio dugogodišnji prekid, a BBC ponovno pokreće seriju tek 2005. godine Taj obnovljeni serijal snima se i prikazuje do danas. godine 2008. Steven Moffat postaje izvršni producent i glavni scenarist serije čime postaje ključna osoba u njezinu oblikovanju.

Glavni lik serije je Doktor Who, pripadnik izvanzemaljske rase Gospodara vremena (Time Lords) s planeta Gallifrey. On je vremenski i svemirski putnik te, osim što može putovati u razne povijesne epohe, može i posjećivati planete drugih galaksija. To mu omogućuje njegov vremenski stroj TARDIS (Time And Relative Dimension(s) In Space) koji je u obliku plave londonske policijske telefonske govornice iz pedesetih godina 20. stoljeća.

Doktor se na svojim putovanjima bavi istraživanjima, ali i spašavanjem raznih rasa i planeta od zla. Njegovi najveći neprijatelji su Daleki (Daleks) – mutantski polu-roboti s planeta Skaro. Uz Doktora, na njegovim putovanjima su i suputnici sa Zemlje koji zajedno s njime doživljavaju brojne pustolovine. 

Odlazak glavnog glumca iz serije scenaristi su riješili lukavom strategijom; uveli su mogućnost regeneracije Doktora. Kada se regenerira, Doktor dobiva novi fizički izgled i osobnost, ali zadržava sjećanja svojih prethodnika. Doktor Who je do sada imao dvanaest inkarnacija, a utjelovili su ga sljedeći glumci: William Hartnell, Patrick Throughton, Jon Pertwee, Tom Baker, Peter Davison, Colin Baker, Sylvester McCoy, Paul McGann, Christopher Eccleston, David Tennant, Matt Smith i Peter Capaldi. Osim njih, treba istaknuti ulogu Ratnog Doktora kojeg je utjelovio John Hurt. Međutim, od svih, za mnoge je najpoznatiji i najpopularniji Doktor – David Tennant.

Potpuno neočekivano, serija je prerasla svoj početni obiteljsko-edukativni karakter te postala jedna od najpopularnijih i najuspješnijih znanstveno-fantastičnih serija. Osim serije, postoje i stripovi, romani, film i radio-drame.

Prošle godine na današnji dan, povodom 50. obljetnice prvog prikazivanja serije, napravljena je posebna epizoda koja je istovremeno prikazivana u 94 zemlje na 6 kontinenata. Serija je tako ušla u Guinessovu knjigu rekorda kao najveće simultano prikazivanje TV drame. Time je dodatno učvršćen kultni status serije u Velikoj Britaniji, ali i u svijetu.

Ove će godine – u posebnom božićnom specijalu – Peter Capaldi (nova inkarnacija Doktora) prvi puta samostalno glumiti u čitavoj božićnoj epizodi. Osim toga, uz njega će se u seriji pojaviti i brojni poznati glumci kao što su Nick Frost, Michael Troughton i Nathan McMullen.

Stoga, svi fanovi serije (Whovians) imaju još jedan razlog za odbrojavanje dana do Božića. Do tada se mogu zadovoljiti najavom božićnoga specijala:

 

FOTO: TUMBLR