Na današnji dan

VIDEO: Najbolja filmska ostvarenja slavnog redatelja Franka Capre

Frank Capra

Povodom godišnjice smrti slavnoga talijansko-američkoga redatelja Franka Capre donosimo pregled najboljih i najpoznatijih njegovih filmova koje svakako morate pogledati.

– Film is one of the three universal languages, the other two: mathematics and music – slavna je izjava još slavnijeg talijansko-američkoga redatelja Franka Capre koji je nakon dugoga života od čak 94 godine i mnoštva vrhunskih filmova, holivudskih klasika, preminuo na današnji dan, 3. rujna 1994. godine  

Rođen je u Italiji 18. svibnja 1897., na Siciliji, pod imenom Francesco Rosario Capra, no vrlo se rano preselio u SAD, gdje mijenja ime u Frank Russell Capra. Režirao je neke od najpopularnijih i najutjecajnijih američkih filmova 30-ih i 40-ih godina prošloga stoljeća, među kojima se posebno ističu It's a Wonderful Life Mr. Smith Goes to Washington. Kvalitetu Caprinih filmova prepoznala je i slavna Akademija koja mu je dodijelila šest nominacija za Oscara. Godine 1939. film It Happened One Night osvojio je pet Oscara u najvažnijim kategorijama – najbolji glumac, najbolja glumica, najbolji redatelj, najbolji scenarij i najbolja slika.

U nastavku donosimo kratak pregled najboljih i najpoznatijih Caprinih filmskih ostvarenja koja svakako morate pogledati.

Ih Happened One Night (1934.)

Romantična komedija, ali ujedno i klasik, s Clarkom Gableom kao tvrdoglavim novinarom i Claudette Colbert, odbjeglom nasljednicom, u glavnim ulogama. Osvojio je brojne Oscare, a svatko tko je pogledao ovaj film složit će se da je i zaslužio svaki od njih. O njegovoj veličini govori i podatak da je prvi od triju filmova koji su osvojili Oscara u pet najvažnijih kategorija, uz One Flew over the Cuckoo’s Nest (1975.) i The Silence of the Lambs (1991.).

It's a Wonderful Life (1946.)

Iz raja je na Zemlju poslan anđeo kako bi pomogao frustriranom biznismenu (James Stewart). Pokazuje mu kakav bi život bio kad on ne bi postojao. Film je proglašen božićnim klasikom iako ga Capra nije zamislio kao takvoga.

– I thought it was the greatest film I ever made. Better yet, I thought it was the greatest film anybody had ever made – riječi su kojima je Capra opisao svoj omiljeni film.

Mr. Smith Goes to Washington (1939.)

Pomalo naivan čovjek (James Stewart) dobiva mjesto u Senatu Sjedinjenih Američkih Država, gdje se uskoro susreće s korupcijom i političkim igrama. Priča je to slična onoj u njegovom filmu Mr. Deeds Goes to Town iz 1936. godine, o malome, poštenom, čovjeku u borbi s pokvarenim sustavom. Naravno, u pozadini političke priče nalazi se ona ljubavna između Smitha i Saunders (Jean Arthur).

You Can’t Take It With You (1938.)

Još jedna romantična komedija koja prati mladi par suočen s razlikama u društvenim slojevima i roditeljskim neodobravanjem veze. S jedne je strane djevojka Alice (Jean Arthur) iz ekscentrične, ali dobroćudne obitelji, a s druge mladić Tony (James Stewart) iz bogate, ali konzervativne i snobovske obitelji Kirby. Za ovu priču Capra je dobio svoj treći Oscar (drugi je dobio za film Mr. Deeds Goes to Town). Čitavu priču sažima slavna izjava djeda Martina: 

– Maybe it'll stop you trying to be so desperate about making more money than you can ever use? You can't take it with you, Mr. Kirby. So what good is it? As near as I can see, the only thing you can take with you is the love of your friends. 

Izdvojili smo tek mali dio Caprinih filmskih klasika koje vrijedi pogledati. Još nekoliko prijedloga potražite na poveznici.

Komentari na članak

Vezani članci

Gingers

”Ginger Pride Festival“

Veselim okupljanjem protiv nasilja nad osobama crvene boje kose

Jeste li znali da djeca i mladi u britanskim školama često trpe nasilje zbog posebne narančaste boje kose?

The XX, Open'er

Glazbeni festival u Poljskoj

The XX na Open'er festivalu

Engleski rock band The XX još je jedan od izvođača koji će nastupiti na ovogodišnjem Open'er festivalu u poljskom gradu Gdiniji.

Zagreb noću

Tjedan Motovuna

Besplatno pogledajte filmove s Motovun film festivala u Zagrebu

U deset filmskih večeri, potpuno besplatno, bit će prikazano gotovo tridesetak atraktivnih filmskih naslova ovogodišnjeg programa 17. Motovun film festivala.

Ryan Adams

Koncert u Tvornici kulture

Premijerno u Hrvatskoj: Ryan Adams – talentirani glazbenik, ljubitelj mačaka i flipera

Iznimno talentirani glazbenik, ljubitelj poezije, mačaka, flipera, metala i američkog „hardcorea“ na aktualnoj će turneji prvi put nastupiti u našoj regiji, i to samo u Zagrebu.

Čemu se nadaš?

Hrvatsko Nadzemlje Split

„Mladi sve više sumnjaju u svoje poslanje, a oni su nada Europe i naše domovine“

Na susretu mladih grada Splita otvorena su pitanja – što je zapravo nada i kakva bi trebala biti nada jednog kršćanina.