Na današnji dan

VIDEO: Aretha Franklin snimila neslužbenu žensku himnu – „Respect“

https://c1.staticflickr.com/8/7452/27464305590_454063572d_b.jpg

Prije točno 50 godina Aretha Franklin snimila je veliki hit – „Respect“, zahvaljujući kojem je proglašena kraljicom soula.

Zahvaljujući današnjem danu 1967. i Arethi Franklin, sama riječ respect u nama budi asocijacije na dobro nam poznatu melodiju istoimene pjesme:

R-E-S-P-E-C-T
Find out what it means to me
R-E-S-P-E-C-T
Take care, TCB
Oh (sock it to me, sock it to me, sock it to me, sock it to me)
A little respect (sock it to me, sock it to me, sock it to me, sock it to me)

Ne biste vjerovali, ali ova pjesma nije originalno Arethina. Napisao ju je i snimio još 1965. Otis Redding, a Franklin je preuzela prava na nju i snimila cover prije točno 50 godina. Razlika u pristupu pjesmi i samoj riječi respect zaslužna je za to da danas svi vjerujemo da je pjesma u potpunosti Arethina. Dok Redding u svojoj verziji poziva na žestoku borbu za jednakost, Franklin ne traži puno – samo malo poštovanja, koje uostalom i zaslužuje. Ona pjeva kao žena koja je umorna od toga da ju se iskorištava i ne cijeni; žena koja govori: ako nešto želiš od mene, morat ćeš to i zaslužiti:

Or you might walk in (respect, just a little bit)
And find out I'm gone (just a little bit)
I got to have (just a little bit)
A little respect (just a little bit)

Arethin producent Jerry Wexler u svojoj je autobiografiji upozorio na razliku između Arethine i Otisove verzije, koja je posebno došla do izražaja u žaru Arethina glasa kojim zahtijeva poštovanje. 

– Što bi drugo sock it to me značilo? – komentirao je referirajući se na Arethine backup pjevačice i sestre, Carolyn i Ermu, koje tijekom pjesme skandiraju sock it to me. Ovaj dio osmislile su Aretha i Carolyn i ubacile ga u njezinu verziju pjesme. – Nema sumnje da je strast u Arethinoj interpretaciji potekla iz iskustva njezinog braka. – rekao je Wexler i nastavio: – Da nije proživjela, ne bi to tako iznijela. – ipak je zaključio: – Aretha nikad ne bi pristala biti podcijenjena žena. Njezino je srednje ime Respect. 

Respect je postao njezin prvi hit br. 1. Zahvaljujući njemu, Aretha je proglašena kraljicom soula. Neslužbeno, ova je pjesma postala himnom svih žena koje se bore za svoja prava. Za kraj, poslušajte je još jednom i uživajte u žaru u Arethinu glasu i ovoj neponovljivoj izvedbi.

Komentari na članak

Vezani članci

Božićni ukras - snjegović

Top lista manje poznatih božićnih pjesama

Alternativne božićne pjesme za malo drugačiji blagdanski ugođaj

Ako su vam dosadili klasični božićni hitovi koji se neprestano vrte na radiju, imamo rješenje! Redakcija portala Studentski.hr napravila je listu alternativnih božićnih pjesama.

Dečki piju

Novo znanstveno otkriće

Zašto se žene ponašaju kao žene, a muškarci kao muškarci?

Znanstvenici iz Izraela konačno su objasnili zašto muškarci misle samo na seks, a žene od početka veze maštaju o svadbi.

Silente

Veliki uspjeh uoči najvećeg samostalnog koncerta karijere

Grupa Silente ima pjesmu broj 1 u državi

U Malu dvoranu zagrebačkog Doma sportova Silente će ući bogatiji za još nekoliko priznanja. Aktualni singl „Rekla si" zasjeo je na prvo mjesto nacionalne top liste HR Top 40.

Kratki vodič za savršene obrve

Brza i jednostavna metoda

FOTO: Kratki vodič za savršene obrve

Imajte i vi savršene obrve bez skupog profesionalnog uređivanja.

Onetius

Video intervju s Mariom Novakom, pokretačem Onetiusa

„Sve je to dosta brzo počelo gorjeti i gorjet će vjerojatno zauvijek”

Znanje treba biti dostupno svakome pa je tako student Tehničkog fakulteta u Rijeci omogućio širenje znanja pokrenuvši web stranicu naziva Onetius. Sve o ovom hvalevrijednom projektu otkrio nam je sam njegov pokretač, Mario Novak.