Na današnji dan

VIDEO: Aretha Franklin snimila neslužbenu žensku himnu – „Respect“

https://c1.staticflickr.com/8/7452/27464305590_454063572d_b.jpg

Prije točno 50 godina Aretha Franklin snimila je veliki hit – „Respect“, zahvaljujući kojem je proglašena kraljicom soula.

Zahvaljujući današnjem danu 1967. i Arethi Franklin, sama riječ respect u nama budi asocijacije na dobro nam poznatu melodiju istoimene pjesme:

R-E-S-P-E-C-T
Find out what it means to me
R-E-S-P-E-C-T
Take care, TCB
Oh (sock it to me, sock it to me, sock it to me, sock it to me)
A little respect (sock it to me, sock it to me, sock it to me, sock it to me)

Ne biste vjerovali, ali ova pjesma nije originalno Arethina. Napisao ju je i snimio još 1965. Otis Redding, a Franklin je preuzela prava na nju i snimila cover prije točno 50 godina. Razlika u pristupu pjesmi i samoj riječi respect zaslužna je za to da danas svi vjerujemo da je pjesma u potpunosti Arethina. Dok Redding u svojoj verziji poziva na žestoku borbu za jednakost, Franklin ne traži puno – samo malo poštovanja, koje uostalom i zaslužuje. Ona pjeva kao žena koja je umorna od toga da ju se iskorištava i ne cijeni; žena koja govori: ako nešto želiš od mene, morat ćeš to i zaslužiti:

Or you might walk in (respect, just a little bit)
And find out I'm gone (just a little bit)
I got to have (just a little bit)
A little respect (just a little bit)

Arethin producent Jerry Wexler u svojoj je autobiografiji upozorio na razliku između Arethine i Otisove verzije, koja je posebno došla do izražaja u žaru Arethina glasa kojim zahtijeva poštovanje. 

– Što bi drugo sock it to me značilo? – komentirao je referirajući se na Arethine backup pjevačice i sestre, Carolyn i Ermu, koje tijekom pjesme skandiraju sock it to me. Ovaj dio osmislile su Aretha i Carolyn i ubacile ga u njezinu verziju pjesme. – Nema sumnje da je strast u Arethinoj interpretaciji potekla iz iskustva njezinog braka. – rekao je Wexler i nastavio: – Da nije proživjela, ne bi to tako iznijela. – ipak je zaključio: – Aretha nikad ne bi pristala biti podcijenjena žena. Njezino je srednje ime Respect. 

Respect je postao njezin prvi hit br. 1. Zahvaljujući njemu, Aretha je proglašena kraljicom soula. Neslužbeno, ova je pjesma postala himnom svih žena koje se bore za svoja prava. Za kraj, poslušajte je još jednom i uživajte u žaru u Arethinu glasu i ovoj neponovljivoj izvedbi.

Komentari na članak

Vezani članci

Karaoke, pjevačica, naslovna

Misheard lyrics, domaće izdanje

Devet domaćih pjesama koje smo krivo pjevali

Kad shvatiš da jako popularnu pjesmu već godinama krivo pjevaš, jedino što možeš je smijati se samome sebi. Donosimo ti devet velikih domaćih hitova čije su stihove mnogi iskrivili.

Dan crvenih haljina

Zdravstveno-edukativna akcija

Mnogi će nositi crveno prvi petak u veljači, evo i zašto

– Prvi Dan crvenih haljina započinjemo raznim aktivnostima od 28. siječnja, a završavamo velikim svečanim okupljanjem 1. veljače 2019., u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog na kojem će zvijezde večeri biti žene koje su preboljele moždani udar. – kaže idejna začetnica akcije.

50. susret mladih Splitsko-makarske nadbiskupije - skečevi

Hrvatsko Nadzemlje

FOTO i VIDEO: 50. susret mladih Splitsko-makarske nadbiskupije

Jubilarni 50. susret mladih održan na temu ''Splitsko stanje uma'' organiziralo je Hrvatsko Nadzemlje te sve prisutne zabavljalo zabavnim filmovima i skečevima.

Naslovna

„Srce vjeruje, um ostvaruje"

FOTO: Svečano otvorene treće Europske sveučilišne igre

Na stadionu Mladost u Zagrebu svečano su otvorene treće Europske sveučilišne igre Zagreb-Rijeka 2016. Svečana ceremonija bila je uvertira u dva tjedna uzbuđenja koja očekuju sportaše i ostale sudionike.

Google Street View vas vraća u prošlost

Virtualni vremeplov

Google Street View odsad vas može vratiti u prošlost

Pomoću nove opcije pogledajte kako je vaš grad izgledao prije dvije godine.