Na današnji dan

Veliki Vincent van Gogh živio je od kave, kruha i absintha

Van Gogh

Jedan od najvećih umjetnika svih vremena Vincent van Gogh rođen je 30. ožujka. Život mu je obilježilo puno uspona i padova, psihički problemi te poteškoće sa zdravljem. No, uz sve to uspio je naslikati nekoliko remek-djela koja su se puno godina nakon njegove smrti prodala za više od 50 milijuna dolara.

Vincent van Gogh, umjetnik koji je naslikao više od dvije tisuće djela, rođen je na današnji dan 30. ožujka 1853. godine Ovaj postimpresionistički slikar podrijetlom iz Nizozemske za vrijeme svog života nije ostvario popularnost i borio se s raznim mukama te problemima, dok je danas jedan od najpopularnijih i najvažnijih umjetnika.

Život mu je započeo teško kada je zbog financijskih poteškoća vrlo mlad morao napustiti školu i zaposliti se. Strast prema umjetnosti javila se nakon što se odselio u London gdje se i zaljubio te doživio težak prekid koji ga je doveo do živčanog sloma. Nakon toga okrenuo se vjeri, no nastavio je doživljavati ljubavne neuspjehe. Slikati je počeo 1880. godine, a svoje prvo remek-djelo Potato Eaters počeo je raditi 1885. godine

Nekoliko godina kasnije odselio se u Francusku gdje mu se osim psihičkog zdravlja počelo pogoršavati i fizičko. Sve je novce trošio na boje, a živio je od kave, kruha i alkoholnog pića absintha. Jedan od gorih trenutaka njegova života, koji je ujedno posljedica lošeg mentalnog stanja, bio je onaj kada si je odrezao uho. Nakon što je proveo nekoliko dana u bolnici i oporavljao se od velikog gubitka krvi, pušten je uz nadu da će nadalje sve biti dobro. No, bio je depresivan i usamljen te je opet završio u bolnici, a naposljetku i u mentalnoj ustanovi. Godine 1890. Van Gogh se upucao u prsa, no preživio je. Tek je dva dana poslije, s 37 godina, preminuo od zadobivenih ozljeda.

FOTO: Wikipedia

Jedna od njegovih poznatijih slika zasigurno je Zvjezdana noć koja je nastala za vrijeme njegova boravka u mentalnoj ustanovi. Slika prikazuje zvjezdanu noć i uspavano selo te se pretpostavlja da označava most između smrti i života. Često je slikao autoportrete i suncokrete i danas se ta djela nalaze u muzejima diljem svijeta. Među najskuplje prodanim slikama nalazi se Portret dr. Gacheta koja je prodana za 82,5 milijuna dolara, dok je slika Irisi dosegla cijenu od 53,9 milijuna dolara.

Komentari na članak

Vezani članci

Fubar 2016

Multimedijalno participativno događanje

Umjetnost greške na Akademiji likovnih umjetnosti

/'fu:bar/ se sastoji od „artist talkova“ i prezentacija, edukativnih radionica, umjetničkih audio(-vizualnih) izvedbi te izložbe „glitch“ umjetnosti. Ulaz na sva događanja je slobodan. Na radionice se nije potrebno prijavljivati!

https://pixabay.com/photos/sign-street-sign-light-twin-peaks-502543/

Na današnji dan

Misteriji „Twin Peaksa” stari gotovo trideset godina žive i dalje

Početak je prikazivanja serije „Twin Peaks” na američkoj televiziji 8. travnja 1990. godine. Serija odmah nakon prvog prikazivanja postaje ikonom pop kulture, a reference na nju mogu se pronaći u glazbi, književnosti i filmu.

Izložba Ive Friščića

Otvorenje izložbe

Stvaralaštvo Ive Friščića putuje Hrvatskom povodom 80. obljetnice njegova rođenja

Posjetitelji u Osijeku, Koprivnici, Križevcima, Opatiji i Bjelovaru imaju priliku vidjeti putujuću izložbu „Neću ravnalo, hvala” povodom 80. obljetnice rođenja umjetnika Ive Friščića.

Korice knjige

Na današnji dan

Svijet se pozdravio s čuvenim njemačkim dramskim piscem Friedrichom Schillerom

9. svibnja 1805. godine umro je Friedrich Schiller, slavni njemački dramski pisac, najpoznatiji po djelu „Razbojnici” te stihovima „Ode radosti”.

john lennon, beatles, frontmen

Na današnji dan

Zanimljivosti o životu i smrti najpoznatijeg Beatlesa

John Lennon ostao je zapamćen kao jedan od najvećih glazbenika svih vremena, kao najpoznatiji član Beatlesa i jedan od najvećih pacifista na svijetu, a takva će slika trajati još dugo u svjetskoj pop-kulturi.