Na današnji dan

Veliki Vincent van Gogh živio je od kave, kruha i absintha

Van Gogh

Jedan od najvećih umjetnika svih vremena Vincent van Gogh rođen je 30. ožujka. Život mu je obilježilo puno uspona i padova, psihički problemi te poteškoće sa zdravljem. No, uz sve to uspio je naslikati nekoliko remek-djela koja su se puno godina nakon njegove smrti prodala za više od 50 milijuna dolara.

Vincent van Gogh, umjetnik koji je naslikao više od dvije tisuće djela, rođen je na današnji dan 30. ožujka 1853. godine Ovaj postimpresionistički slikar podrijetlom iz Nizozemske za vrijeme svog života nije ostvario popularnost i borio se s raznim mukama te problemima, dok je danas jedan od najpopularnijih i najvažnijih umjetnika.

Život mu je započeo teško kada je zbog financijskih poteškoća vrlo mlad morao napustiti školu i zaposliti se. Strast prema umjetnosti javila se nakon što se odselio u London gdje se i zaljubio te doživio težak prekid koji ga je doveo do živčanog sloma. Nakon toga okrenuo se vjeri, no nastavio je doživljavati ljubavne neuspjehe. Slikati je počeo 1880. godine, a svoje prvo remek-djelo Potato Eaters počeo je raditi 1885. godine

Nekoliko godina kasnije odselio se u Francusku gdje mu se osim psihičkog zdravlja počelo pogoršavati i fizičko. Sve je novce trošio na boje, a živio je od kave, kruha i alkoholnog pića absintha. Jedan od gorih trenutaka njegova života, koji je ujedno posljedica lošeg mentalnog stanja, bio je onaj kada si je odrezao uho. Nakon što je proveo nekoliko dana u bolnici i oporavljao se od velikog gubitka krvi, pušten je uz nadu da će nadalje sve biti dobro. No, bio je depresivan i usamljen te je opet završio u bolnici, a naposljetku i u mentalnoj ustanovi. Godine 1890. Van Gogh se upucao u prsa, no preživio je. Tek je dva dana poslije, s 37 godina, preminuo od zadobivenih ozljeda.

FOTO: Wikipedia

Jedna od njegovih poznatijih slika zasigurno je Zvjezdana noć koja je nastala za vrijeme njegova boravka u mentalnoj ustanovi. Slika prikazuje zvjezdanu noć i uspavano selo te se pretpostavlja da označava most između smrti i života. Često je slikao autoportrete i suncokrete i danas se ta djela nalaze u muzejima diljem svijeta. Među najskuplje prodanim slikama nalazi se Portret dr. Gacheta koja je prodana za 82,5 milijuna dolara, dok je slika Irisi dosegla cijenu od 53,9 milijuna dolara.

Komentari na članak

Vezani članci

s

Na današnji dan

Na današnji dan rođena je jedna od omiljenih američkih glumica – Julia Roberts

Na današnji dan 1967. godine rodila se glumica Julia Roberts, čije su izvedbe na svakom popisu filmova za Valentinovo.

Holokaust

Na današnji dan

Osamdeseta obljetnica pogroma Židova u Kristalnoj noći

Na današnji dan prije osamdeset godina izbio je događaj koji je nagovijestio strahote Holokausta i Drugog svjetskog rata.

edgar allan poe

Na današnji dan

Rođen Edgar Allan Poe

Najveći američki pisac svih vremena, boem i utemeljitelj žanra horora rođen je na današnji dan godine 1809. godine. Edgar Allan Poe bio je dijete putujućih glumaca. Ubrzo nakon njegovog rođenja, njegov je otac otišao na put i više se nikada nije vratio, a smrću svoje majke Poe je do treće godine postao siroče.

Nove izvedbe Mimi u HNK

Umjetnost, siromaštvo i ljubav

Nove izvedbe opere "Mimi" u zagrebačkom HNK

U zagrebačkom HNK prikazuje se suvremena opera Frédérica Verrièresa. "Mimi" je djelo otrgnuto iz 19. stoljeća u želji da zazvuči i odjekne danas.

Naslovna

Na današnji dan

Stric boemske kraljice umjetnosti otvorio muzej koji i danas izaziva divljenje milijuna posjetitelja

Solomon R. Guggenheim, stric najpoznatije zaštitnice umjetnosti i ljubavnice brojnih umjetnika, na današnji je dan otvorio zgradu muzeja Guggenheim u New Yorku, „hram duha“ i životno djelo Franka Lloyda Wrighta.