Na današnji dan

Ubijen posljednji zapadnorimski car

Antemije novčić

Zapadno Rimsko Carstvo propalo je 476. godine kad je Odoakar, glavni zapovjednik rimske vojske, svrgnuo mladog vladara Romula Augustula. Taj je događaj označio kraj starog vijeka i početak srednjega.

Sjaj i moć Zapadnog Rimskog Carstva polako su se gasili u drugoj polovici petog stoljeća poslije Krista. Kaotična situacija u vanjskoj i unutranjoj politici lagano su vodile nekadašnje veliko carstvo u propast. Ipak, pred sam izdah Zapadnog Rimskog Carstva na vlast je došao car koji je pokušao održati Carstvo na životu. Ključna je riječ „pokušao", jer su ga rimski moćnici nakon neuspješnih borbi srušili s vlasti i na kraju – ubili.

Posljednji pravi zapadnorimski car Antemije rođen je u Konstantinopolu. Po rođenju je bio Grk (što ga je na kraju koštalo), član čuvene loze Prokopija, koja je dala mnoge rimske dužnosnike. Brzo je napredovao i dobio najviši čin u rimskoj vojsci. Njegovi su zadaci, doduše, više bili visoki administrativni poslovi nego ratovanje. Upravo se Antemije najviše svidio novom istočnorimskom caru Lavu I., koji ga je 467. godine postavio za zapadnorimskog cara da to ne bi postao Olibrije, marioneta vandalskog cara Gajzerika s kojim je Lav I. bio u napetim odnosima. S Antemijem na vlasti, Istočno i Zapadno RImsko Carstvo mogli su zajedno napasti Vandale, koji su ih godinama ugrožavali. 

Sto tisuća vojnika i više od 1100 brodica s rimske strane bilo je vrlo moćno, no nisu se lijepo proveli na vrućem afričkom pijesku. Vandali su lukavošću, nakon početnih rimskih pobjeda, uspjeli na domaćem terenu razbiti rimske trupe pod zapovjedništvom Baziliska. Zapovjednik se nakon razočaravajućeg poraza morao skrivati po gradu od bijesne rulje. Za svoje neuspjehe kažnjen je progonstvom, iako su mnogi smatrali da bi ga trebalo kazniti smrću. 

Antemije se borio i protiv Vizigota, koji su se počeli nekontrolirano širiti, ali ni tu nije imao uspjeha. Ovi su ratovi ostavili najvećeg traga na ionako lošem zapadnorimskom gospodarstvu. Car Antemije našao se u situaciji da se nije imao čime pohvaliti na ratom planu, državnoj blagajni vidjelo se dno, a rimski moćnici odlučili su mu i izbrojati krvna zrnca da bi ga okarakterizirali kao nepoželjnog.

Nepoželjno je, dakako, u starom vijeku značilo da će biti svrgnut s vlasti, a vrlo vjerojatno i ubijen. Glavnu je riječ u Antemijevom svrgavanju imao  najmoćniji rimski političar i spletkaroš Ricimer, koji je čak bio i oženjen za Antemijevu kćer. Na vlast je htio postaviti nekadašnjeg kandidata za cara, Olibija. Istočnorimski car Lav I. savjetovao je Antemiju da ubije Olibija što prije, no njegovo su pismo presreli Ricimerovi ljudi. Kap je to koja je prelila čašu. Ricimer i Antemije ušli su u krvavi građanski rat, koji je pokazao koliko je Zapadno Rimsko Carstvo zapravo nestabilno. Na današnji dan 472. godine ubijen je posljednji zapadnorimski car, Grk Antemije.

Nakon njega vladala je još nekolicina vladara, koji prema rimskim zakonima ne mogu biti smatrani carevima. Zapadno Rimsko Carstvo propalo je 476. godine kad je Odoakar, glavni zapovjednik rimske vojske, svrgnuo mladog vladara Romula Augustula. Taj je događaj označio kraj starog vijeka i početak srednjeg vijeka povijesti.

Komentari na članak

Vezani članci

Josip Juraj Strossmayer

Na današnji dan

Rođen Josip Juraj Strossmayer

"Prava ljubav brani čovjeku da dira tuđe rane, osim ako ih ne misli izliječiti." - Josip Juraj Strossmayer

Kip slobode

Na današnji dan

Kip slobode stigao u New York

Kip slobode izrađen je s ciljem obilježavanja Američke revolucije i stoljeća prijateljstva između SAD-a i Francuske. Postao je poznat diljem svijeta kao simbol slobode i demokracije.

Elizabeta II.

Na današnji dan

Kraljica Elizabeta II. od danas najdulje vladajući britanski monarh

Povodom današnjeg dana donosimo nekoliko zabavnih zanimljivosti iz života britanske kraljice.

Books

Poslijediplomsko obrazovanje

U tijeku natječaj za upis doktorskih studija na Hrvatskom katoličkom sveučilištu

Natječaj vrijedi za sve pristupnike koji žele upisati poslijediplomski studij za akademsku godinu 2018./2019., a prijave traju do 30. rujna.

Internet

25. obljetnica postojanja Interneta

World Wide Web slavi 25. rođendan

Ovaj se tjedan obilježava 25. obljetnica World Wide Weba (www) čiji je način funkcioniranja 1989. godine osmislio informatičar Tim Berners-Lee.