LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

U kina stigao prvi dio kultne trilogije "The Matrix"

Prije 17 godina u kina je stigao prvi dio poznate trilogije "The Matrix". Film je postao klasikom i donio višemilijunsku zaradu.

Prije 17 godina u kina je stigao prvi dio poznate trilogije "The Matrix". Film je postao klasikom i donio višemilijunsku zaradu.

Prvi dio trilogije kultnog klasika i blockbustera The Matrix stigao je u američka kina 31. ožujka 1999. godine, a redatelji su bili braća Andy i Larry Wachowski. Matrix je znanstvenofantastični film koji je stekao veliku popularnost, a gleda se još i danas.

Za snimanje Matrixa potrošeno je 70 milijuna dolara. Film je bio inovativan i vizualno spektakularan, no sama ideja Matrixa postoji odavno. Naime, premisa filma je da ljudi žive u matrici, svojevrsnom računalnom programu koji kontroliraju strojevi.

U filmu Keanu Reeves glumi računalnog hakera koji je shvatio da su strojevi koji imaju mogućnost razmišljanja stvorili lažan svijet, Matrix, kako bi zarobili ljude i držali ih u neznanju. Laurence Fishburne glumi misterioznog Morpheusa dok Carrie Ann Moss glumi Trinity. Haker dobiva naziv Neo i mogućnost odluke o sudbini svijeta.

Uz mnogo slow-motion trikova i referenci na stripove, Bibliju, Lewisa Carolla, istočnjačku filozofiju i film Noir, Matrix je također zadivio gledatelje borbenim scenama koje je iscenirao Yuen Wo Ping, a koje su izvođene uz pomoć nevidiljivih žica i niti, koje su omogućavale likovima letenje po setu. Matrix je zaradio nevjerojatnih 470 milijuna dolara te je osvojio četiri Oscara za najbolju montažu, montažu zvuka, vizualne efekte i zvuk. 

Braća Wachowski oduvijek su htjeli da Matrix bude trilogija te su snimili još The Matrix Reloaded i The Matrix Revolutions. Općenito se smatra da su nastavci bili manje uspješni od originala. Međutim, cijela franšiza, koja uključuje i jednu od najprodavanijih video igara Enter the Matrix, donijela je tvrtki Warner Brothers više od jedne milijarde dolara.

Braća Wachowski također su snimila nekoliko kratkih filmova Animatrix koji su bili temeljeni na Matrixu. Također su bili redatelji i nekih drugih filmova uključujući i akcijskog trilera V for Vendetta.

 

FOTO: PINTEREST