LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

U Hrvatskoj se obilježava dan dobrovoljnih darivatelja krvi

Darujte krv. Darujte život

Darujte krv. Darujte život

Na današnji dan, 25. listopada u Hrvatskoj se obilježava Dan dobrovoljnih darivatelja krvi, čime se želi iskazati zahvalnost svim dobrovoljnim darivateljima krvi i još jednom ukazati kolika je važnost darivanja krvi u spašavanju ljudskih života.

Prva organizirana akcija informiranja o potrebi darivanja krvi i organiziranje dobrovoljnog prikupljanja krvi u Hrvatskoj započela je 25. listopada 1953. godine tijekom Tjedna Crvenog križa. Od tog dana pa sve do danas, svake godine u Hrvatskoj se taj dan oblilježava kao Dan dobrovoljnih darivatelja krvi.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) dobrovoljni darivatelj krvi je svaka osoba koja daruje krv, plazmu ili stanične dijelove krvi po svojoj slobodnoj volji i ne prima za to nikakvu naknadu. Eventualno, nakon darivanja krvi, osoba može dobiti skromnu uspomenu i osvježenje.

Krv može dati svaka osoba koja je u dobi između 18 i 65 godina. Dobrovoljni davatelj krvi mora imati tjelesnu težinu iznad 55 kg (ovisi i o visini), tjelesnu temperaturu do 37°C, sistolički tlak između 90-180 mmHg, a dijastolični 50-110mmHg, otkucaje srca između 50 i 110 u minuti te vrijednosti hemoglobina oko 135 g/L za muškarce i 125 g/L za žene.

Unatoč iskazanoj želji i dobroj volji oko 10 % osoba se odbije odmah pri pregledu. Postoje trajne i relativne (privremene) kontraindikacije za darivanje krvi.

Trajno odbijeni darivatelji krvi su osobe koje su bolovale ili sada boluju od teških kroničnih bolesti dišnog i probavnog sustava, kao i osobe koje boluju od bolesti srca i krvnih žila, zloćudnih bolesti, bolesti jetre, AIDS-a, šećerne bolesti, živčanih i duševnih bolesti.

Osim njih, trajno se odbijaju i osobe sa visokorizičnim ponašanjem, a to su svi muškarci koji su imali homoseksualne odnose, muškarci i žene koji su imali spolne odnose s prostitutkama, promiskuitetne osobe, osobe koje su uzimale drogu intravenskim putem, osobe koje su liječene zbog spolno prenosivih bolesti, osobe koje su HIV-pozitivne te seksualni partneri navedenih osoba.

Privremeno odbijeni darivatelji su osobe s lakšim akutnim bolesnim stanjima, osobe koje su nedavno imale operativni zahvat, osobe koje su nedavno primile transfuziju krvi ili su nedavno cijepljene, osobe s lakšim poremećajima krvnog tlaka te žene za vrijeme menstruacije, trudnoće ili dojenja.

Važno je napomenuti kako se krv ne može često darivati. Naime, potrebno je dosta vremena da bi se količina krvi u organizmu obnovile, stoga muškarci smiju davati krv svaka 3 mjeseca, dok za žene vrijedi razmak od 4 mjeseca.

Krv se može dati svakodnevno na organiziranim akcijama davanja krvi ili u transfuzijskoj ustanovi. U svim transfuzijskim ustanovama krv možete davati svaki radni dan. Darivatelji krvi u Zagrebu mogu dati krv svakog dana u Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu, Petrovoj 3, od ponedjeljka do petka, od 07:30 do 18 sati, a subotom od 07:30 do 15 sati.

Nažalost, 1 od 10 osoba koje ovo čitaju će jednom u životu trebati transfuziju krvi i kada se to dogodi očekivat će da ta krv bude i dostupna. Stoga, odazovite se na akcije darivanja krvi jer, zapamtite, vaša darovana krv spašava život!

 

FOTO: HZTM.HR