LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Svjetski dan zaštite životinja

4. listopada obilježavamo Međunarodni dan životinja!

4. listopada obilježavamo Međunarodni dan životinja!

Na današnji dan obilježava se Međunarodni dan zaštite životinja, odnosno Svjetski dan životinja. Svake godine 4. listopada posvećen je pravima životinja s posebnim naglaskom na odnosu čovjeka prema ostalim životinjama i na važnosti životinja za život na Zemlji.

Udruge za zaštitu životinja diljem svijeta obilježavaju ovaj dan kako bi upozorile ljude na probleme životinja te potaknule na razmišljanje o odnosu prema životinjama. Prema podacima svjetskih organizacija, svaki dan izumre od 50 do 150 životinjskih vrsta. Životinje uglavnom ugrožava čovjek. U svijetu je poznato oko 1,9 milijuna vrsta živih bića, a pretpostavlja se da ih je gotovo stotinu puta više.

Hrvatska je jedna od najbogatijih europskih zemalja po biološkoj raznolikosti. Velika raznolikost kopnenih, morskih i podzemnih staništa rezultirala je bogatstvom vrsta i podvrsta te znatnim udjelom endema. 

Na zagrebačkom se Bundeku, povodom Svjetskog dana životinja, organizira Vegepiknik. Uz mnoga edukativna, kulturna i gastronomska događanja, priprema se degustacija vegetarijanskog graha i atraktivna ponuda vegetarijanske kuhinje. Program posvećen Međunarodnom danu zaštite životinja počinje u 10 sati, a posjetitelji će – u predstavljanju rada udruga, klubova za obuku sportskih i službenih pasa, utrke vlasnika s ljubimcima, nastupima dječjih zborova i reviji autohtonih pasa – moći uživati do 18 sati. Više o programu možete pročitati ovdje.

Ono što se nikako ne smije propustiti jest premijera nagrađivanog dokumentarnog filma „Svjedok“ na Trećem programu HRT-a u 23 sata. Istoga dana Anita Euschen iz udruge Prijatelji životinja, ambasadorica Međunarodnog dana zaštite životinja u Hrvatskoj, u Trstu će – s naglaskom na suosjećanje prema svim živim bićima te etični način života – predstaviti aktivnosti po pitanju zaštite životinja u Hrvatskoj.

Više o Svjetskom danu životinja možete saznati na službenim stranicama pokreta, gdje možete i donirati novac za potporu životinjama. 

Za kraj pogledajte našu galeriju u kojoj smo vam složili slike preslatkih životinja i njihovih zanimljivih prijateljstava.

Kako kontroverzni britanski komičar i strastveni borac za životinjska prava Ricky Gervais kaže:

 – Životinje nisu tu kako bismo s njima radili što nam je volja. Mi im nismo superiorni – mi smo im jednaki. Mi smo njihova obitelj. Prema njima budite dobri. 

 

FOTO: K9MAGAZINE.COM